GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γεροβασίλη: Υπάρχει άλλος δρόμος για το Δημόσιο

Με την πεποίθηση ότι «υπάρχει άλλος δρόμος για το Δημόσιο», η υπουργός Διοικητικής Ανάπτυξης Όλγα Γεροβασίλη παρουσίασε τους στόχους της...


Με την πεποίθηση ότι «υπάρχει άλλος δρόμος για το Δημόσιο», η υπουργός Διοικητικής Ανάπτυξης Όλγα Γεροβασίλη παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, στο πλαίσιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 - 2019, σε εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη, με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων το σύνολο των μελών του υπουργικού συμβουλίου, περισσότεροι από 100 βουλευτές και 70 γενικοί γραμματείς. Κύκλοι του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, που κλήθηκαν από το ΑΠΕ-ΜΠΕ να σχολιάσουν σχετικά, ανέφεραν ότι η παρουσία όλου του υπουργικού συμβουλίου είναι συμβολική και εκφράζει με αυτό τον τρόπο τη στήριξη όλης της κυβέρνησης στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια για ένα Δημόσιο αξιοκρατικό, αλλά και μοχλό για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη τη χώρας.

Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι «δικός μας στόχος είναι το Δημόσιο να αποκτήσει σαφές πρόσημο, κοινωνικό και θετικό, και να εξυπηρετεί στο εξής τους πολλούς, με όρους διαφάνειας, αντικειμενικότητας και λογοδοσίας». Έκανε λόγο για ένα φιλόδοξο μεταρρυθμιστικό έργο, που αποτελεί, όπως είπε, «το δικό μας όραμα για την ουσιαστική αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης», υπογραμμίζοντας «την ισχυρή πεποίθησή μας πως το περιεχόμενο των λόγων μας είναι καίριο και ουσιαστικό».

Σε μεγάλο μέρος της ομιλίας της, η υπουργός ανέπτυξε της διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο για τη δημόσια διοίκηση και στη φιλοσοφία της σημερινής κυβέρνησης. Σημείωσε, ειδικότερα, ότι για τον νεοφιλελευθερισμό το Δημόσιο λειτουργεί ως εντολοδόχος της εκτελεστικής εξουσίας «ώστε να μπορεί, σε ένα πρώτο επίπεδο και στο πεδίο της καθημερινότητας πολιτών και υπαλλήλων, να ανθεί η μικροεξυπηρέτηση, η ευνοιοκρατία και η μικροπολιτική» και «να εξυπηρετούνται προνομιακά και χωρίς αντιστάσεις από τη Δημόσια Διοίκηση τα ταξικά συμφέροντα των λίγων».

«Η δική μας πολιτική», πρόσθεσε, «αντιμάχεται κάθε τέτοια πελατειακή λογική», καθώς προτεραιότητά της είναι «μια αποδοτική, φιλική, εύρυθμη, σύγχρονη, παραγωγική και αμερόληπτη δημόσια δομή, με το βλέμμα αποκλειστικά στραμμένο στις ανάγκες των πολλών και στο δημόσιο συμφέρον».

Σύμφωνα με την κ. Γεροβασίλη, οι προωθούμενες αλλαγές έχουν ως γνώμονα:

- την απλούστευση των διαδικασιών, μέσω της αφομοίωσης και λειτουργικής ενσωμάτωσης των παγκόσμιων αλλαγών, ιδίως στον τομέα των νέων τεχνολογιών,

- την ενίσχυση της αποδοτικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, μέσω της βέλτιστης διαχείρισης, αξιοποίησης προσόντων και κατανομής του ανθρώπινου δυναμικού της Διοίκησης, και

- την ενίσχυση της Δημοκρατίας, μέσω της θεσμοθέτησης αξιοκρατίας στη στελέχωση, διαφάνειας στη λειτουργία και της επικαιροποίησης της σχέσης κράτους-πολίτη.

Αναφερόμενη στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση, τόνισε ότι η απλούστευση των διαδικασιών, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών και την τυποποίηση μέσω του Μητρώου Διαδικασιών, «οδηγεί αυτόματα στην μείωση της γραφειοκρατίας και συνακόλουθα στην πραγματική εξοικονόμηση πόρων».

Ως σχετικό παράδειγμα ανέφερε τη χρήση των ψηφιακών υπογραφών που αφαιρεί σε ετήσια βάση κόστος περίπου 200.000.000 ευρώ.

Για το ανθρώπινο δυναμικό της δημόσιας διοίκησης, η αρμόδια υπουργός, ανέφερε ότι θεσμοθετήθηκε και υλοποιείται «με ανοιχτές κι αντικειμενικές διαδικασίες» μια δέσμη δράσεων που αφορούν την εσωτερική λειτουργία του δημοσίου τομέα, όπως η κινητικότητα, η αξιολόγηση, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και η επιλογή προϊσταμένων, καθώς και τα περιγράμματα θέσεων και η στοχοθεσία.

«Το 2020 θα μιλάμε για ένα ανεξάρτητο, αποκομματικοποιημένο, αξιοκρατικό, αποτελεσματικό Δημόσιο. Θα βιώνουμε μια νέα κουλτούρα αλληλεπίδρασής μας με τη Δημόσια Διοίκηση, υπηρετώντας έτσι κι έναν ακόμη ιδιαίτερα σημαντικό πολιτικό στόχο: την επανάκτηση της εμπιστοσύνης μας απέναντι στους θεσμούς, θωρακίζοντας περισσότερο τη Δημοκρατία μας», κατέληξε η υπουργός.

Αναλυτική παρουσίαση της Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 - 2019 έκανε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γρηγόρης Θεοδωράκης, ενώ σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Γάλλος πρέσβης Κριστόφ Σαντεπί, στο πλαίσιο της παροχής τεχνικής βοήθειας από την Expertise France στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση