GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βάνδαλοι αφαίρεσαν απολιθωμένα ίχνη βάδισης του ανθρώπου ηλικίας 5,7 εκατ. χρόνων στην Κίσσαμο - ΦΩΤΟ

Αυτό που συνέβη στην περιοχή Τράχηλος στην Κίσσαμο ακούγεται απίστευτο, αλλά δυστυχώς είναι αληθινό. Άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν αποτυπώμ...


Αυτό που συνέβη στην περιοχή Τράχηλος στην Κίσσαμο ακούγεται απίστευτο, αλλά δυστυχώς είναι αληθινό. Άγνωστοι δράστες αφαίρεσαν αποτυπώματα από απολιθωμένα ίχνη βάδισης που είχαν βρεθεί το 2002 από Πολωνό παλαιοντολόγο και ανήκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των επιστημόνων, σε πρόγονο του ανθρώπου.

Η περίεργη υπόθεση ερευνάται από την αστυνομία, καθώς και από επιστήμονες, ενώ ο δήμαρχος Κισσάμου Θοδωρής Σταθάκης, με αφορμή το περιστατικό, έθεσε το θέμα της προστασίας των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή, τονίζοντας πως: «Το ζήτημα της ανάδειξης, αλλά και της προστασίας των αρχαιοτήτων που υπάρχουν στην περιοχή πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα».

H κλοπή διαπιστώθηκε από πολίτη που επισκέφθηκε πριν από δύο ημέρες το σημείο, ο οποίος και ενημέρωσε τις Αρχές.

Στη συνέχεια, τον χώρο επισκέφθηκαν στελέχη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, όπου διαπίστωσαν ότι είχαν αφαιρεθεί δέκα από τα περίπου 40 πετρώματα.

Η ιστοσελίδα sadentrepese.blogspot.gr δημοσιοποίησε φωτογραφίες από την κλοπή των απολιθωμάτων.

Η ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης για το περιστατικό

Η κλοπή επιβεβαιώθηκε σήμερα και με ανακοίνωση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, η οποία αναφέρει: «Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι άγνωστοι προκάλεσαν φθορές και αφαίρεσαν τμήματα των αποτυπωμάτων προγόνου του ανθρώπου από το Καστέλι Κισσάμου.

Σε συνέχεια πληροφοριών που λάβαμε, το μέλος της ερευνητικής ομάδας Χαράλαμπος Φασουλάς μετέβη χθες στην Κίσσαμο και πραγματοποίησε σχετική αυτοψία.

Όντως διαπιστώθηκε ότι άγνωστοι, ασυνείδητοι και ιδιοτελείς προέβησαν, μάλλον στην αρχή της προηγούμενης εβδομάδας, σε καταστροφή και αφαίρεση, μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο στον οποίο βρίσκεται η θέση, τμημάτων πετρωμάτων που περιελάμβαναν 10 πατημασιές, από το σύνολο των 40 περίπου που μελετήθηκαν.

Ο κ. Φασουλάς μετέβη στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής και προέβη σε σχετική καταγγελία παρέχοντας κάθε δυνατή πληροφόρηση.

Το σύνολο της θέσης και συνεπώς των απολιθωμάτων έχει πλήρως αποτυπωθεί από την ερευνητική ομάδα με χρήση λέιζερ και κάθε τμήμα της είναι άμεσα ταυτοποιήσιμο και αναγνωρίσιμο, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η διακίνησή τους χωρίς να επισημανθεί άμεσα.

Συνεπώς, εάν κάποιοι θεώρησαν ότι θα μπορούσαν να έχουν κέρδος από την πράξη τους αυτή μάλλον ατύχησαν.

Το Μουσείο καταδικάζει απερίφραστα την πράξη αυτή, που αποτελεί ντροπή για τον τόπο και όλους μας.

Αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης που πιθανά του αναλογεί, καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπηρεσίες να δράσουν άμεσα, σήμερα για την προστασία του χώρου και των απολιθωμάτων από πιθανές αντίστοιχες καταστροφικές πράξεις και την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων για την επιτόπια ανάδειξή τους, που ήταν και η σχετική βούληση όλης της ερευνητικής ομάδας».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτό: sadentrepese.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση