GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πολιτικός καβγάς με αφορμή τη ρύπανση στον Σαρωνικό μετά τη βύθιση του «Αγία Ζώνη ΙΙ» - ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ

Να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης , ο οποίος ζητά την παραίτη...


Να αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για τη μεγάλη οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ζητά την παραίτηση του υπουργού Ναυτιλίας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

"Το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο κ. Τσίπρας είναι να αποδεχθεί, σήμερα κιόλας, την παραίτηση του κ. Κουρουμπλή", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος επισκέπτεται τις περιοχές που έχουν πληγεί από την πετρελαιοκηλίδα.

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης, φέρνει στο προσκήνιο τα αναπάντητα ερωτήματα της θαλάσσιας ρύπανσης."Είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν βαριές ευθύνες και μία σειρά από αναπάντητα ερωτήματα, τα οποία πρέπει να απαντηθούν", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: "Ποιος έκρινε ότι το καράβι αυτό ήταν αξιόπλοο, πώς γίνεται να βουλιάζει ένα καράβι μέσα στο λιμάνι, σε συνθήκες νηνεμίας, γιατί άργησε ο κρατικός μηχανισμός να κινητοποιηθεί; Κινητοποιήθηκαν ναι ή όχι όλα τα σκάφη του Λιμενικού;"

"Όλα αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και υπάρχουν ευθύνες, οι οποίες πρέπει να αποδοθούν", πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, ο υπουργός Ναυτιλίας, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ερωτηθείς σε συνέντευξη για το εάν σκέφτηκε να παραιτηθεί απάντησε: «Θέτω εαυτόν πάντα στη διάθεση του Πρωθυπουργού». Λίγο αργότερα όμως, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η δήλωσή του περί παραίτησης, ήταν ένα λογοπαίγνιο.

«Ήταν ένα λογοπαίγνιο. Είπα ότι κάθε μέρα είναι η παραίτησή μου στη διάθεση του πρωθυπουργού, διότι έχω όλα μου τα χρόνια αγωνιστεί γι' αυτό το δικαίωμα του πρωθυπουργού: δηλαδή να έχει κάθε μέρα τις παραιτήσεις όλων των υπουργών στα χέρια του» τόνισε, χαρακτηριστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός Ναυτιλίας με σκάφος του Λιμενικού, βρέθηκε στην ακτογραμμή που έχει επεκταθεί η πετρελαιοκηλίδα και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις.

Σκληρή κριτική άσκησε και ο Βασίλης Κικίλιας, στην κυβέρνηση και στον υπουργό Ναυτιλίας, δηλώνοντας πως, "Αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν Πρωθυπουργός θα είχε γυρίσει «κουτρουβαλώντας τον υπουργό του από το Λονδίνο, για να συντονίσει και να μαζέψει αυτό το έγκλημα που έχει γίνει».

Επίσης, ευθύνες στην κυβέρνηση για την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, καταλόγισε ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, Γιάννης Μανιάτης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Βασίλη Λυριτζή και του Δημήτρη Καμπουράκη.

"Βλέπουμε μία τεράστια ολιγωρία της κυβέρνησης που καθυστέρησε, από ότι φαίνεται, τουλάχιστον 15 ώρες να πάρει τα πρώτα μέτρα. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι, σε κάθε περίπτωση, υπήρξε ολιγωρία και ανικανότητα στον χειρισμό του θέματος", είπε μεταξύ άλλων, ο κ. Μανιάτης

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ανέφερε ότι οι παραλίες θα είναι καθαρές σε περίπου 20 ημέρες. "Η εκτίμηση μου όμως είναι ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα έχει μειωθεί αρκετά το φαινόμενο" τόνισε ο κ. Σαντορινιός μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ υποστήριξε ότι δεν υποεκτιμήθηκε η κατάσταση.

«Από την πρώτη στιγμή, πήγε σκάφος του λιμενικού στην περιοχή του ναυαγίου και σε 4 ώρες είχαν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να υπογραφεί η σύμβαση με την εταιρεία και να ξεκινήσει η κατασκευή του φράγματος" τόνισε.

«Βόμβες» από την ΠΕΝΕΝ για το «υπερήλικο» δεξαμενόπλοιο

Το δεξαμενόπλοιο, «Αγία Ζώνη II» που βυθίστηκε την Κυριακή στον Σαρωνικό με αποτέλεσμα να απελευθερωθούν τόνοι πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή, ρυπαίνοντας τις ακτές της Σαλαμίνας, του Πειραιά, αλλά και της Γλυφάδας, όπως καταγγέλλει η ΠΕΝΕΝ, είναι υπερήλικο. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, το πλοίο έχει ναυπηγηθεί το 1972 γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνο για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ταυτόχρονα, η ΠΕΝΕΝ επικαλείται αναφορές και καταγγελίες τονίζοντας ότι «στο μηχανοστάσιο, εκεί όπου σημειώθηκε η εισροή υδάτων, έφερε διάφορα πρόχειρα μπαλώματα με σκοπό να κλείσουν τις ανοιχτές τρύπες».

Τι ισχυρίστηκε ο ιδιοκτήτης του δεξαμενόπλοιου

Ο Θεόδωρος Κουντούρης σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό «Ε» ισχυρίστηκε ότι για την πετρελαιοκηλίδα φταίει το Blue Star Patmos, το οποίο είχε προσαράξει ανοιχτά της Ίου, και την Παρασκευή ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Περάματος για επισκευές. «Όχι, το καύσιμο αν είχε φύγει, θα είχε πλημμυρίσει όλη η Ελλάδα. Έχει γίνει πάρα πολλή μεγάλη ζημιά, λυπούμαστε γι’ αυτό που έχει γίνει. Από την πρώτη στιγμή δεν σηκώσαμε τα χέρια ψηλά. Αναθέσαμε στα δυο μεγαλύτερα συνεργεία της Ελλάδας να κάνουν αυτή τη δουλειά, που είναι για τις απορρυπάνσεις», ήταν η απάντηση του κ. Κουντούρη σε ερώτηση για το εάν το πλοίο απώλεσε όλα τα καύσιμα. Ταυτόχρονα, ο πλοιοκτήτης υποστήριξε ότι το απέραντο «μαύρο» στην Πειραϊκή και σχεδόν σε όλη την παραλιακή ζώνη δεν οφείλονται στο «Αγ. Ζώνη II».

Δείτε τις φωτογραφίες:

Πηγή φωτο: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Γιώργος Μουτάφης/Facebook, Γιώργος Παπανικολάου-Δήμαρχος Γλυφάδας/Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση