GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

'Καμπανάκι" από τον Μουζάλα: Τραγωδία αν καταρρεύσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή τόνισε ότι "κάνουμε τεράστιες διπ...


Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή τόνισε ότι "κάνουμε τεράστιες διπλωματικές προσπάθειες να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας". Πρόσθεσε επίσης ότι "υπάρχει μια παρατηρήσιμη αύξηση των ροών ειδικά στη Μυτιλήνη και τη Σάμο, η οποία όμως δεν συνιστά πτώση της συμφωνίας".

"Εάν καταρρεύσει η συμφωνία Ευρώπης Τουρκίας, εάν υπάρξει μαζική ροή αντίστοιχη του 2015, είναι σαφές ότι δεν μπορούν να μένουν αυτοί οι άνθρωποι στα νησιά και είναι σαφές ότι η πορεία τους θα είναι προς την ενδοχώρα", επισήμανε ο κ. Μουζάλας και πρόσθεσε.

"Δυστυχώς είναι ορατή και μια τραγωδία η οποία θα συμβεί και στα νησιά που θα δέχονται καθημερινά τέτοιες ροές και στην ενδοχώρα που θα συσσωρεύονται. Οι προσπάθειες μας πρέπει να είναι να ισχύσει η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας"

Ο υπουργός αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συμφωνίας υπογράμμισε ότι ενώ μέχρι 30 Μαρτίου 2015, οι ροές έφτασαν τις 10.000 την ημέρα, μετά τη συμφωνία έπεσαν στις 70 με 80 την ημέρα.

"Έχετε δίκιο ότι παρατηρείται αυτή τη στιγμή αύξηση σε συγκεκριμένα νησιά, στη Σάμο και στη Μυτιλήνη. Ένας υπερπληθυσμός ο οποίος δημιουργεί προβλήματα κατ΄αρχήν στις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών και προσφύγων, με τις οποίες υπάρχει πραγματικά πρόβλημα και προσπαθούμε να το λύσουμε. Οι συνθήκες διαβίωσης έχουν σχέση με τις ροές", είπε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Επεσήμανε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σε τρεις μήνες αλλά πρόσθεσε πως αυτά που περιγράφονται για τις συνθήκες από συγκεκριμένους κύκλους δεν ισχύουν και αυτό το αποδεικνύει η τεράστια αύξηση τουρισμού που υπήρξε σε αυτά τα νησιά.

"Δεν πρόκειται από την πλευρά της κυβέρνησης να κάνουμε κινήσεις οι οποίες θα θέσουν σε κίνδυνο τη συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Είναι σαφές ότι πιέζουμε σε Ευρώπη και Τουρκία, με διπλωματικές κινήσεις και τα δύο μέρη να εφαρμόσουν αυτά τα οποία πρέπει. Αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια και θα έπρεπε να υπάρξει και πίεση προς ακραίες φωνές μέσα στα νησιά, οι οποίες αρνούνται για παράδειγμα να γίνουν προαναχωρησιακά κέντρα. Κάνουμε προσπάθειες αύξησης του δυναμικού για το άσυλο, πράγματι είμαστε πίσω από τις ανάγκες", είπε ο υπουργός, ζητώντας τη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών κοινωνιών αλλά και να σταματήσει τη διγλωσσία η ΝΔ, όπως είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση