GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κυβέρνηση σπεύδει για το Ελληνικό - Τι θα γίνει με το μπλόκο των αρχαιολόγων

Του Παναγή Γαλιατσάτου Με μια εσπευσμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε λίγες ώρες προτού ο Αλέξης Τσίπρας α...


Του Παναγή Γαλιατσάτου

Με μια εσπευσμένη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, που έγινε λίγες ώρες προτού ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρήσει για τη Σύνοδο Κορυφής του Ταλίν, η κυβέρνηση έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η επένδυση στο Ελληνικό ούτε θα ματαιωθεί, ούτε θα καθυστερήσει.

Το ότι χρειάστηκε να γίνει μια τέτοια συνεδρίαση, στην οποία το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος απεφάνθη ότι η αρμοδιότητα του ΚΑΣ είναι «γνωμοδοτική» και άρα μη δεσμευτική, δείχνει το πόσο στριμωγμένη βρίσκεται στο θέμα αυτό η κυβέρνηση.

Διότι, όχι μόνον η ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό είναι προπαιτούμενο για την τρίτη αξιολόγηση, αλλά πλησιάζουν και επικίνδυνα οι καταληκτικές ημερομηνίες για τη μεταβίβαση της έκτασης και της κυριότητας της στην κοινοπραξία. Η κυβέρνηση κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη, όχι μόνο με την ακύρωση της επένδυσης, αλλά και με απαιτήσεις για τις ανάλογες ρήτρες.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό, οτιδήποτε άλλο, άλλωστε, θα ήταν ένα τεράστιο πλήγμα για τη στρατηγική της προσέλκυσης των επενδύσεων.

Ωστόσο, η άποψη αυτή δεν είναι η μόνη στο κυβερνών κόμμα, υπάρχουν και άλλες. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο Πολιτικό Συμβούλιο εκδηλώθηκε εκνευρισμός με τις καθυστερήσεις των αρχαιολόγων, κάτι που προκάλεσε ενστάσεις από τον Νίκο Φίλη.

Είναι επίσης ενδεικτικό, πως ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή δημοσιεύματα για την αναβολή της απόφασης και στην τελευταία συνεδρίαση του ΚΑΣ, υπερασπίστηκε απαντώντας σε ερώτηση στη Βουλή το έργο των αρχαιολόγων και την ανάγκη προστασίας για τη πολιτιστική μας κληρονομιά, και είπε για τα δημοσιεύματα πως «είναι ντροπή αυτά που γράφονται» για να καταλήξει λέγοντας ότι η κυβέρνηση λέει «"ναι" στις επενδύσεις, αλλά με κανόνες».

Ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να παρακάμψει τέτοιες ενστάσεις με μια απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου που υποτίθεται ότι δεσμεύσει το κόμμα και τα στελέχη του.

Στην απόφαση αυτή αναφέρεται, ότι «το Πολιτικό Συμβούλιο ομόφωνα επαναλαμβάνει την πλήρη υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων ενεργειών για την έναρξη υλοποίησης της επένδυσης», υπενθυμίζει «τη γνωμοδοτική αρμοδιότητα του ΚΑΣ και την ανάγκη ταχύτατα να ληφθούν οι αναγκαίες διαδικαστικές αποφάσεις ώστε να μην τεθεί σε διακινδύνευση η υλοποίηση της επένδυσης» και «δηλώνει την αποφασιστικότητα του κόμματος να υποστηρίξει κάθε αναγκαία κυβερνητική πρωτοβουλία ώστε να εκκινήσει ταχύτατα η υλοποίηση της επένδυσης».

Από την απόφαση γίνεται σαφές πως η κυβέρνηση θέλει να κινηθεί ταχύτατα στο θέμα του Ελληνικού. Στο πνεύμα αυτό, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας δήλωσε στον Realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, πως την Τρίτη θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές πως είναι δυνατόν να παρακαμφθεί το ΚΑΣ, και άλλωστε, η απόφαση του ΚΑΣ περί κήρυξης του χώρου ως αρχαιολογικού ή μη, δεν είναι η μοναδική εκκρεμότητα.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση