GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Παυλόπουλος: Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στηρίζουν βασικές πτυχές του κοινωνικού κράτους

Ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού στην στήριξη του κοινωνικού κράτους,...


Ιδιαίτερη αναφορά στον ρόλο που διαδραματίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού στην στήριξη του κοινωνικού κράτους, έκανε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην τελετή των εγκαινίων του νέου δημαρχείου της Καλαμάτας.

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «η πλειάδα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού - ο δε δήμος Καλαμάτας συνιστά ένα απτό και άξιο μνείας παράδειγμα επ΄αυτού - έχουν ανταποκριθεί με το παραπάνω στις ανάγκες του κάθε κοινωνικού συνόλου που εκλέγει τα όργανά τους, κατ΄ εξοχήν μέσα στην σημερινή δεινή συγκυρία».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «δεν είναι υπερβολή να επισημανθεί ότι οι ως άνω Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν στηρίξει και στηρίζουν, μέσα σ΄ αυτή την συγκυρία, βασικές πτυχές του κοινωνικού κράτους, συμβάλλοντας έτσι στην αποτροπή ρήξης του κοινωνικού ιστού».

Και όπως πρόσθεσε σε αυτό το σημείο, «οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης το έχουν πράξει με πολύ λιγότερα μέσα - οικονομικά αλλά και μέσα υλικοτεχνικής υποδομής - από εκείνα που θα έπρεπε να έχουν στην διάθεσή τους, προκειμένου ν΄ αντεπεξέλθουν σ΄ ένα τόσο βαρύ κοινωνικό - και όχι μόνο - καθήκον».

Αναφερόμενος στην αυτοτέλεια των δήμων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι , «το ίδιο το Σύνταγμα προσδιορίζει, με τις διατάξεις του άρθρου 102 που κατοχυρώνουν ιδίως την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον καίριο θεσμικό και πολιτικό ρόλο τους στο πλαίσιο της οργάνωσης και της λειτουργίας του κράτους». «Και το κράτος - κυρίως δε η εκτελεστική εξουσία-» συνέχισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «οφείλει όχι μόνο να σέβεται την αυτοτέλεια αυτή, αλλά να συμβάλλει ενεργώς στην εμπέδωσή της στην πράξη».

Όσον αφορά στο νέο δημαρχείο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα και γενικότερα το δημοτικό συμβούλιο, διότι όπως είπε, «το νέο δημαρχείο έρχεται να προστεθεί, και μάλιστα μ' εμβληματικό τρόπο, στο όλο - ήδη πολύ σημαντικό - έργο, το οποίο έχουν ως τώρα επιτελέσει για την πόλη».

Επίσης, ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε ότι «επιτέλους, ο δήμος Καλαμάτας, αυτός ο δήμος με την μεγάλη ιστορία αλλά και το εντυπωσιακό φυσικό κάλλος- που, ευτυχώς, δεν έχει θιγεί από την ανθρώπινη δραστηριότητα - αποκτά την «εστία» που του αξίζει, κρατώντας όμως και το αρχικό εξαιρετικό παραδοσιακό κτίριο στο κέντρο της πόλης, ως σημείο αναφοράς της πορείας του μέσα στο χρόνο».

Στην συνέχεια ο Προκόπης Παυλόπουλος έκανε τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης επιγραφής εγκαινίων του νέου δημαρχιακού μεγάρου και ακολούθως ξεναγήθηκε στους χώρους του δημαρχείου, από τον δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα.

Νωρίτερα ο δήμαρχος υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είπε ότι «αποτελεί μεγάλη τιμή η παρουσία σας για την πόλη σας και την πόλη μας, για την αγαπημένη μας Καλαμάτα, η οποία προοδεύει και αναπτύσσεται μέσα στην οικονομική κρίση, ατενίζοντας με αισιοδοξία το μέλλον της και αξιοποιώντας τα σπουδαία συγκριτικά της πλεονεκτήματα».

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, βουλευτές, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι εκπρόσωποι φορέων, εργαζόμενοι στο δήμο κ.α.

Επίσης, στο πλαίσιο της σημερινής του επίσκεψης στην Καλαμάτα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εγκαινιάσει το νέο στεφανιογράφο του νοσοκομείου της πόλης που αποτελεί δωρεά των ιδρυμάτων «Σταύρου Νιάρχου», «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου» και «Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια».

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση