GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προβληματισμός σε Σάμο, Χίο και Λέσβο για την απόφαση της Άγκυρας να απαγορεύσει τον απόπλου προς Ελλάδα

Μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε στους φορείς του τουρισμού στο Ανατολικό Αιγαίο η απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει τον απόπλου προς τα...


Μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε στους φορείς του τουρισμού στο Ανατολικό Αιγαίο η απόφαση της Τουρκίας να απαγορεύσει τον απόπλου προς τα νησιά.

Συγκεκριμένα, την Τρίτη ο υπουργός Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών, Αχμέτ Αρσλάν ανακοίνωσε ότι απαγορεύεται άμεσα ο απόπλους προς Ελλάδα όλων των εμπορικών ιστιοπλοϊκών σκαφών και από 12 Οκτωβρίου απαγόρευση των δρομολογίων από τα τουρκικά λιμάνια προς τα ελληνικά.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου, Παναγιώτης Χατζηκυριάκος επικοινώνησε άμεσα με τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού, όπου και μετέφερε την αγωνία των τουριστικών πρακτόρων και των άλλων τουριστικών φορέων της Λέσβου.

«Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι πολλά τουρκικά σκάφη παραβίαζαν τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας, ενώ εντοπίστηκαν στο Νότιο Αιγαίο και αρκετά παράνομα τουρκικά τουριστικά σκάφη. Θα πρέπει άμεσα να βρεθεί λύση και τα πλοία να συμμορφωθούν με τους διεθνείς κανόνες ασφαλείας», υποστήριξε ο κ. Χατζηκυριάκος μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ. «Η τουρκική αγορά ήταν μια από τις πιο δυνατές για το νησί της Λέσβου και φέτος ενίσχυσε σημαντικά τον τουρισμό μας. Οι Τούρκοι συνάδελφοι μας έμειναν έκπληκτοι από αυτή την απόφαση- υπάρχει αναταραχή και στα νησιά, αλλά πιστεύουμε ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση», συμπλήρωσε.

Την ίδια στιγμή στη Σάμο, Έλληνας πλοιοκτήτης εξετάζει το ενδεχόμενο αν θα συνεχίσει τα δρομολόγια προς την Τουρκία όσο διαρκεί αυτή η κατάσταση με τον πρόεδρο της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Σάμου Δημήτρη Κασμιρλή να υποστηρίζει ότι «αυτή η απόφαση δημιουργεί ένα κλίμα φόβου και πίεσης προς την ελληνική πλευρά, αλλά πιστεύω ότι στο τέλος θα βρεθεί λύση γιατί δεν συμφέρει και στους ίδιους τους Τούρκους, καθώς η οικονομία πολλών παραλιακών πόλεων στηρίζεται σ΄ αυτή την συνεργασία».

Ο κ. Κασμιρλής μιλώντας στην ΕΡΤ Δυτικού Αιγαίου ανέφερε πως αν τελικά ισχύσει μια τέτοια απόφαση θα υπάρξει πρόβλημα στη Σάμο, καθώς η τουρκική αγορά ήταν ανερχόμενη και πολλά υποσχόμενη, τονίζοντας ταυτόχρονα όμως ότι «θα πρέπει να επενδύσουμε και σε άλλες αγορές, δεν θα πρέπει να στηριχθούμε μόνο στην Τουρκία γιατί είναι απρόβλεπτη».

«Θεωρώ ότι υπάρχει αρκετός χρόνος και θέλω να είμαι αισιόδοξος ότι το θέμα, το οποίο ανακινούν για δικούς τους λόγους οι Τούρκοι, θα λυθεί», σημείωσε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της Χίου «Ράδιο Αλήθεια», ο τουριστικός πράκτορας της Χίου, Κώστας Μπολλάς, ο οποίος χρόνια δραστηριοποιείται στον τομέα του τουρισμού από και προς την Τουρκία. Και συνέχισε: «Με συναδέλφους που έχω μιλήσει στην Τουρκία ανησυχούν, γιατί δεν είναι ξεκάθαρα τα πράγματα εκεί, αλλά υπάρχει πληροφόρηση ότι το συγκεκριμένο ζήτημα θα συζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Ελλάδας - Τουρκίας, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου».

Αισιόδοξος είναι και ο δημοτικός σύμβουλος Χίου, εντεταλμένος για θέματα τουρισμού, Δημήτρης Καράλης. Όπως δήλωσε παρακολουθούν με προσοχή το θέμα, με δεδομένα ότι η τουρκική τουριστική αγορά είναι η κύρια και μεγαλύτερη που είχε ποτέ η Χίος, αναμένουν τις εξελίξεις από το διπλωματικό πεδίο ενώ ενθαρρυντικό στοιχείο όλης αυτής της ιστορίας είναι ότι δόθηκε το χρονικό περιθώριο, έως τις 12 Οκτωβρίου, που σημαίνει ότι «δεν έχουμε να κάνουμε με ειλημμένες αποφάσεις από πλευράς Τουρκίας».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση