Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

  Edward Wadie Said... περήφανος Παλαιστίνιος...

  Σχολιάζει ο Νίκος Κλειτσίκας
  http://nikosklitsikas.gr/


  «Η θύμηση του παρελθόντος μπορεί να είναι η απαρχή επικίνδυνων διαισθητικών γνώσεων
  και η...
  παγιωμένη κοινωνία δείχνει να φοβάται τα ανατρεπτικά περιεχόμενα της μνήμης»
   Χέρμπερτ Μαρκούζε

  Γεννήθηκε και πέθανε Παλαιστίνιος...
  Έφυγε σαν σήμερα στις 25 Σεπτέμβρη 2003 ο φιλόσοφος, συγγραφέας, διανοούμενος, Καθηγητής στο αμερικάνικο Πανεπιστήμιο Columbia University, αντάρτης της Παλαιστίνης γνωστός για το έργο του "Orientalism", 1979.
  Σ' αυτό το έργο του ο Edward Said αναλύει μεθοδολογικά την αποικιοκρατία, τον τρόπο σκέψης που επιβάλλει η δύση κι ειδικότερα οι δυτικοί διανοούμενοι με ευρωκεντρικά στερεότυπα και ψεύτικες έννοιες κι ερμηνείες στο λεγόμενο κόσμο της "Ανατολής".
  Εκεί συναντάμε την πλήρη κατανόηση των όσων συμβαίνουν σήμερα στη Μέση Ανατολή, τι είναι η "αραβική άνοιξη made in USA".
  Μαρξιστής, βασίζεται στις ιδέες του Αντόνιο Γκράμσι και του Μισέλ Φουκώ, μεταξύ άλλων κι αναδεικνύει, φέρνει στο φως όλα όσα θέλουν να επιβάλλουν οι απολογητές της νέας τάξης αναφορικά με τη Μέση Ανατολή.
  Για τον Said η "Ανατολή" δεν αποτελεί γεωγραφική ή πολιτιστική ονομασία, αλλά ένα εργαλείο της δυτικής κυρίαρχης αποικιοκρατικής κουλτούρας των Ευρωπαίων αποικιοκρατών, ώστε να οικοδομήσουν το δικό τους ρόλο και προσπάθεια "δυτικοποίησης", δηλαδή την εξαγωγή της "δημοκρατίας" και του πολιτισμού" των αποικιοκρατών. Δημιουργούν αντιθέσεις με βάση του τι είναι "ευρωπαϊκό" και τι δεν είναι...
  Στην ελληνική έκδοση, μόλις το 1996, επισημαίνεται εύστοχα:  "Οριενταλισμός", Η πιο προκλητική σύγχρονη πολιτισμική μελέτη: Μια έντονη πολεμική της αντιμετώπισης που παραδοσιακά επιφυλάσσει η Δύση στην Ανατολή
  * Edward W. Said, Οριενταλισμός, μετάφραση: Φώτης Τερζάκης, επιμέλεια σειράς: Χάρης Βλαβιανός, Νεφέλη, 1996.

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Edward Wadie Said... περήφανος Παλαιστίνιος... Rating: 5 Reviewed By: press-gr