GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Flix it στη Στέγη S02E01: Το Φθινόπωρο του Γιασουτζίρο Όζου

13 Οκτωβρίου 2017 | Κεντρική Σκηνή | 18:30 & 21:00 Γιασουτζίρο Όζου: "An Autumn Afternoon" & "Late Autumn" Τ...


13 Οκτωβρίου 2017 | Κεντρική Σκηνή | 18:30 & 21:00

Γιασουτζίρο Όζου: "An Autumn Afternoon" & "Late Autumn"

Το Flix.gr και η Στέγη ανανεώνουν το ραντεβού τους για δεύτερη χρονιά και καλωσορίζουν το φθινόπωρο, ξορκίζοντας τη μελαγχολία του, με δύο σινεφίλ αριστουργήματα του κορυφαίου δημιουργού Γιασουτζίρο Όζου (Yasujirō Ozu), σε αποκατεστημένες ψηφιακές κόπιες από τα ιαπωνικά Shochiku Studios και σε συνεργασία με το BFI.

Στις 13 Οκτωβρίου μπαίνουμε στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση για να αφήσουμε έναν από τους σπουδαιότερους auteurs της Χρυσής Εποχής του ιαπωνικού κινηματογράφου να γλυκάνει τη μελαγχολία με δύο αριστουργήματα που την κοιτούν κατάματα.

Ο Γιασουτζίρο Όζου (Yasujirō Ozu), που έχει επηρεάσει πολλούς σύγχρονους κινηματογραφιστές – όπως τον Wes Anderson και τον Wim Wenders, με τις ταινίες An Autumn Afternoon (Sanma no aji) και Late Autumn (Akibiyori) που παρουσιάζονται στο αφιέρωμα Το φθινόπωρο του Γιασουτζίρο Όζου, καταθέτει ένα γλυκόπικρο, τρυφερό βλέμμα στην ανθρώπινη αδυναμία να αποδεχθεί το τέλος των «καλοκαιριών» μας – κυριολεκτικών και συμβολικών. Συγκίνηση, χιούμορ, ουμανισμός, αλλά, πάνω από όλα, mono no aware, νοσταλγία, ένα ουσιαστικό φιλοσοφικό σχόλιο πάνω στο πέρασμα του χρόνου, τη σκληρότητα της ξέφρενης μοντέρνας καθημερινότητας, τη θλίψη για όσα πέρασαν ή όσα δεν θα έρθουν ποτέ. Τις χαμένες ευκαιρίες, τα απραγματοποίητα όνειρα.

Ο τρόπος του Όζου να αναμειγνύει το δράμα με την κωμωδία, τον νατουραλισμό με την ποίηση των εικόνων του, τους χαμηλούς τόνους με την ατμόσφαιρα βαθύτερης περισυλλογής, έχει επηρεάσει πολλούς σύγχρονους. Η αισθητική, η γεωγραφία των κάδρων, η συμμετρία, ο συμβολισμός στα χρώματα (ή το ασπρόμαυρο), αλλά κυρίως η μεγάλη καρδιά των ταινιών του: ιστορίες για κόσμους (οικογένειες) που διαβρώνονται, παράξενες σχέσεις γονιών-παιδιών, νοσταλγία, μελαγχολία, τρυφερότητα. Το σινεμά του Όζου, όμως, δεν αφήνει στον θεατή απαισιοδοξία. Το αντίθετο: προσφέρει τις πιο ανθρώπινες, γλυκές, γενναιόδωρες απαντήσεις.

Arigato

Παναγιώτης Ευαγγελίδης

Τις παρουσιάσεις, αλλά και μία εισήγηση στην ιαπωνική φιλοσοφία θα μας κάνει ο σκηνοθέτης («Τσιπ & Οβι», «Λάμπουν στο Σκοτάδι», «La Vida Pura»), σεναριογράφος (έχει συνυπογράψει μαζί με τον Πάνο Χ. Κούτρα τα σενάρια των «Στρέλλα» και «Ξενία»), μεταφραστής και μελετητής της ιαπωνικής κουλτούρας, Παναγιώτης Ευαγγελίδης.

Kōfuku

Ένα παραδοσιακό ιαπωνικό κέρασμα και μία μικρή έκπληξη θα σας περιμένουν στο φουαγιέ με το τέλος των προβολών.

Late Autumn (Akibiyori, 1960)

Διάρκεια: 128' | Ιαπωνική με υπότιτλους στα ελληνικά | Κατάλληλη

Τρεις μεσήλικες φίλοι αναλαμβάνουν να παντρέψουν την 24χρονη κόρη της χήρας ενός πάλαι ποτέ συμφοιτητή τους. Μόνο που η κόρη δεν θέλει να εγκαταλείψει τη νεότατη ακόμα μητέρα της. Μία γυναίκα έχει την ευκαιρία να καλωσορίσει έναν έρωτα στο μέλλον της, μία άλλη τον έχει αποχαιρετήσει. Τρεις άντρες γίνονται θεατές της οικογενειακής σχέσης, της συναισθηματικής γυναικείας φύσης, του ισχυρού μητρικού δεσμού. Κι όλοι εμείς παρατηρούμε την ιαπωνική κουλτούρα και τον διαφορετικό χειρισμό των δύο φύλων, τη σύγκρουση της δημόσιας με την ιδιωτική ζωή και του καθήκοντος με τα όνειρα, τις ενοχές, τις αναστολές, τις ανασφάλειες. Τον χρόνο που κυλά πιο γρήγορα από την ανθρώπινη ικανότητα να τον κατανοήσει.

Από τις αγαπημένες των κριτικών, αλλά συγχρόνως από τις λιγότερο γνωστές ταινίες του Γιασουτζίρο Όζου, ήταν η πρόταση της Ιαπωνίας για το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1961.

Προβάλλεται σε ανακαινισμένη κόπια από τα Shochiku Studios και σε συνεργασία με το BFI.

An Autumn Afternoon (Sanma no aji, 1962)

Διάρκεια: 113' | Ιαπωνική με υπότιτλους στα ελληνικά | Κατάλληλη

Ένας χήρος πατέρας έχει δύο αγόρια κι ένα κορίτσι – από το τελευταίο εξαρτάται, παραδοσιακά, για τη φροντίδα του. Έφτασε όμως η στιγμή που πρέπει να δει το μέλλον κατάματα: να της επιτρέψει να φύγει, να κοιτάξει τη ζωή της, να παντρευτεί. Μόνο που για εκείνη, μια σύγχρονη, μοντέρνα κοπέλα, τι σημαίνει το προξενιό; Την αρχή της ζωής ή το τέλος του έρωτά της για έναν άλλον άντρα; Η προηγούμενη γενιά, οι πατροπαράδοτες συνήθειές της, όλα πρέπει να κάνουν στην άκρη. Η επέλαση του χρόνου φέρνει αλλαγές, τις οποίες κανείς δεν μπορεί, και δεν πρέπει, να σταματήσει.

Κανείς δεν ξέρει αν ο Όζου γνώριζε ότι θα πέθαινε και γι’ αυτό έκανε τη συγκεκριμένη ταινία. Το γεγονός, όμως, είναι ότι υπήρξε η τελευταία του και θεωρείται πλέον από τα αριστουργήματά του.

Προβάλλεται σε ανακαινισμένη κόπια από τα Shochiku Studios και σε συνεργασία με το BFI.

Λίγα λόγια για το «Flix it στη Στέγη»

Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση συνεργάζεται για δεύτερη χρονιά με το κινηματογραφικό site Flix.gr για μια σειρά μηνιαίων προβολών που, με όχημα τις εικόνες και οδηγό τις ταινίες, αγνοούν κάθε στερεότυπο και προτείνουν μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία και έναν άλλον τρόπο να βλέπουμε σινεμά.

Το Flix it στη Στέγη επιστρέφει, για οκτώ ειδικά events, από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τον Μάιο του 2018. Μια σειρά προβολών που κρύβουν εκπλήξεις, συστήνουν δημιουργούς, κάνουν τον γύρο του κόσμου, προτείνοντας το σινεμά που θέλουμε να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη.

Το ραντεβού όμως επεκτείνεται και εκτός αίθουσας: live performances, μαθήματα κινηματογράφου, εκθέσεις, συναυλίες και ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό συνοδεύουν κάθε προβολή, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη κινηματογραφική εμπειρία και έναν άλλον τρόπο να βλέπουμε σινεμά.

Διοργάνωση: Στέγη Ιδρύματος Ωνάση, Flix.gr

Πληροφορίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Συγγρού 107

13 Οκτωβρίου 2017 | 18:30 & 21:00

Κεντρική Σκηνή

Late Autumn (128')

An Autumn Afternoon (113')

Κατάλληλες για όλους

Εισιτήρια

Κανονικό:5 €

Αμεα, Συνοδός Αμεα: 5 € | Ανεργίας:2 €

Combo 2 ταινίες με 7 €

Ομαδικές κρατήσεις στο groupsales@sgt.gr

Με την υποστήριξη:

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Η υπηρεσία e-ticket / print@home είναι διαθέσιμη για τις online αγορές εισιτηρίων. Ανοίξτε το pdf στη smart συσκευή σας ή τυπώστε το εισιτήριό σας από όπου κι αν βρίσκεστε και μπείτε με αυτό απευθείας στην αίθουσα.

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

2109005800 Καθημερινά, 09:00 – 21:00

ΓΡΑΜΜΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

2130178200 – Καθημερινά 09:00 – 20:00

ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΣΤΗ ΣΤΕΓΗ (Συγγρού 107)

Ωράριο λειτουργίας: ΔΕ-ΚΥΡ 09:00-21:00

Γίνονται δεκτές πιστωτικές - χρεωστικές κάρτες Amex,Visa, MasterCard & Diners.

ΣΗΜΕΙΑ ΠΩΛΗΣΗΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΡΙΤΟΥΣ

• ΓΕΡΜΑΝΟΣ & COSMOTE σε όλο το δίκτυο καταστημάτων

• IANOS στο κατάστημα οδού Σταδίου

http://www.sgt.gr/gre/SPG1996

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση