GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αχτσιόγλου: To νομοσχέδιο θέτει δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους

«Τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους θέτει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνι...


«Τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας για τους εργαζόμενους θέτει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που ψηφίστηκε την Πέμπτη και είναι πια νόμος του κράτους», όπως δήλωσε η αρμόδια υπουργός Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας την ΕΡΤ3. Παράλληλα, σημείωσε ότι τίθενται πλέον οι απαραίτητες προϋποθέσεις, για να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά το φαινόμενο της αδήλωτης, της υποδηλωμένης και της απλήρωτης εργασίας. «Στο νόμο συμπεριλαμβάνονται, επίσης, ρυθμίσεις που αφορούν και το ασφαλιστικό και πολύ σημαντικές ρυθμίσεις για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες, που θα βοηθήσουν ουσιωδώς την καθημερινότητά τους» συμπλήρωσε η ίδια.

H υπουργός Εργασίας εξήγησε και τους λόγους για τους οποίους αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο το άρθρο 45, διευκρινίζοντας ότι δεν αφορούσε ούτε την αδήλωτη ούτε την υποδηλωμένη ούτε την απλήρωτη εργασία. «Ήταν μία διάταξη που έχει να κάνει με την ενημέρωση και διαβούλευση στην επιχείρηση. Υπάρχει ήδη ένα Προεδρικό Διάταγμα που θέτει κάποιους κανόνες για την ενημέρωση και διαβούλευση στην επιχείρηση. Υπήρχε, λοιπόν, μία ρύθμιση την οποία είχαμε εισάγει αρχικά στο σχέδιο νόμου, σύμφωνα με την οποία, αν υπάρξει κάποια μεταβολή στη σύμβαση εργασίας, κατά παράκαμψη των διαδικασιών ενημέρωσης και διαβούλευσης, τότε η σύμβαση είναι άκυρη. Στη διάρκεια της ακρόασης των φορέων, αλλά και της διαδικασίας στη Βουλή, τέθηκαν κάποιες παρατηρήσεις σχετικά με το τι σημαίνει ουσιαστική μεταβολή σε μία σύμβαση και ότι αυτό είναι λίγο αόριστο» αποσαφήνισε η κ. Αχτσιόγλου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε η υπουργός Εργασίας στην ΕΡΤ3, άσκησε κριτική και στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, λέγοντας: «Έγινε μεγάλη προσπάθεια από την αξιωματική, κυρίως, αντιπολίτευση να συσκοτίσει αυτό το νομοσχέδιο με κραυγές μέσα στη Βουλή και, δεδομένης της ένδειας επιχειρημάτων, ότι το κάνουμε για επικοινωνιακούς λόγους και ότι θέλουμε να γεμίσουμε το καλάθι του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Στο τέλος, όμως, σχεδόν το σύνολο των διατάξεων ψηφίστηκε και από την αντιπολίτευση».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε η υπουργός και στη ρύθμιση του νόμου, σύμφωνα με την οποία κανένας εργοδότης και καμία επιχείρηση που παραβιάζει την εργατική νομοθεσία, δεν θα έχει πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα ούτε σε εθνικούς πόρους ούτε σε κοινοτικά κονδύλια ούτε σε άλλου τύπου επιχορηγήσεις. «Αυτό πλέον είναι νόμος του κράτους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως είπε, αυτές οι ρυθμίσεις συνοδεύονται από ένα ενισχυμένο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). «Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουμε ενισχύσει το ΣΕΠΕ, το βασικό ελεγκτικό μηχανισμό, που παρεμβαίνει στην αγορά εργασίας, με προσωπικό. Έχουν γίνει προσλήψεις και θα γίνουν και άλλες. Επίσης, έχει ενισχυθεί και σε εργαλεία. Διαθέτει πλέον ένα πληροφοριακό σύστημα που του επιτρέπει να προβαίνει σε στοχευμένους και αποτελεσματικούς ελέγχους. Ακόμη, έχει ενισχυθεί και χρηματοδοτικά, καθώς εγκρίθηκε, πριν από λίγο διάστημα, ένα κονδύλι από το ΕΣΠΑ, ύψους 7,5 εκατ. ευρώ, προκειμένου να πραγματοποιούνται πιλοτικοί έλεγχοι και να ενισχυθούν οι παροχές νομικών συμβουλών προς τους εργαζόμενους» υπογράμμισε.

Όπως τόνισε, αυτός ο νόμος είναι ένα ακόμη βήμα σε μία συνολική στρατηγική που αναπτύσσεται από το υπουργείο Εργασίας, ενώ σχολίασε ότι οι ρυθμίσεις του δίνουν ένα πολύ σοβαρό κίνητρο και προβάδισμα στους συνεπείς εργοδότες και στις συνεπείς επιχειρήσεις.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αχτσιόγλου είπε πως δέσμευση του υπουργείου είναι, μέχρι το καλοκαίρι του 2018, να έχει εκκαθαριστεί ο όγκος των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης πλήρως και, όπως διαβεβαίωσε, υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση για την επίτευξη αυτού του σκοπού.

Αναφορικά με την τρίτη αξιολόγηση και το θέμα της απεργίας, η υπουργός Εργασίας απάντησε ότι η συζήτηση θα αφορά την απαρτία στη λήψη απόφασης για απεργία στα πρωτοβάθμια σωματεία. «Αυτήν τη στιγμή, για να λάβει απόφαση για απεργία ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, θα πρέπει να υπάρχει το ένα τρίτο των οικονομικά τακτοποιημένων μελών του στη συνέλευση, για να έχει απαρτία. Η συζήτηση στην τρίτη αξιολόγηση θα αφορά, αν αυτό το ένα τρίτο πρέπει να γίνει ένα δεύτερο» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση