GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιοι είναι οι χαμένοι του προϋπολογισμού του 2018

Επιβαρύνσεις ύψους άνω του 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμόςτου 2018 για το σύνολο των φορολογουμένων. Στους «χαμένους» του 20...


Επιβαρύνσεις ύψους άνω του 1,8 δισ. ευρώ περιλαμβάνει ο προϋπολογισμόςτου 2018 για το σύνολο των φορολογουμένων. Στους «χαμένους» του 2018 είναι κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, κυρίως οι μικροσυνταξιούχοι, καθώς θα περικοπεί δραστικά το ΕΚΑΣ, καταργείται η έκπτωση των ιατρικών δαπανών, ενώ μειωμένο θα είναι και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης.

Οι επιβαρύνσεις αυτές όμως οδηγούν στον περαιτέρω περιορισμό του διαθέσιμου εισοδήματος, εξέλιξη που ενδεχομένως να έχει αντίκτυπο και στα φορολογικά έσοδα, τα οποία ήδη έχουν υποστεί σημαντικό πλήγμα.

Είναι ενδεικτικό, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Καθημερινή», ότι η υπερφορολόγηση σε συνδυασμό με τις αυξημένες ασφαλιστικές εισφορές δημιούργησαν την «τρύπα» ύψους 1,7 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Αυγούστου και η οποία αναμένεται να διευρυνθεί στο τέλος του έτους και να φθάσει στα 1, 86 δισ. ευρώ (προσχέδιο προϋπολογισμού 2018).

Οι επιβαρύνσεις του 2018:

1. Καταργείται η έκπτωση κατά 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, εφόσον οι δαπάνες αυτές υπερβαίνουν συνολικά το 5% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος με στόχο της εξοικονόμηση 121 εκατ. ευρώ.

2. Μειώνεται κατά 50% το ποσό που διατίθεται για το επίδομα θέρμανσης. Η μείωση θα αφορά τη χειμερινή σεζόν 2017 - 2018, που σημαίνει ότι το επίδομα είτε θα δοθεί σε πολύ λιγότερους είτε θα περιοριστεί για όλους κατά 50%. Εξοικονόμηση 47 εκατ. ευρώ.

3. Κατάργηση της έκπτωσης φόρου κατά 1,5% που ισχύει για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων με στόχο την εξοικονόμηση 68 εκατ. ευρώ.

4. Κατάργηση της έκπτωσης που ισχύει για τη βουλευτική αποζημίωση και τη φοροαπαλλαγή των δικαστικών με αποτέλεσμα την αύξηση των εσόδων κατά 44 εκατ. ευρώ.

5. Επιβολή φόρου επί των εισοδημάτων από περιστασιακές και βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακίνητης περιουσίας, οι οποίες συνήθως εξυπηρετούνται μέσω της διεθνούς διαδικτυακής πλατφόρμας Airbnb, με βάση την κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων.

6. Επιβολή φόρου διαμονής στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια – διαμερίσματα. Ο φόρος διαμονής θα ξεκινάει από 0,5 ευρώ για τα ξενοδοχεία με ένα ή 2 αστέρια και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα κλιμακώνεται μέχρι και τα 4 ευρώ ανά διανυκτέρευση για τα πεντάστερα ξενοδοχεία.

7. Αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ σε 32 νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Δωδεκανήσου. Από την 1η Ιανουαρίου 2018, στα νησιά Λέσβο, Χίο, Σάμο και Δωδεκάνησα (πλην Ρόδου και Καρπάθου, όπου ήδη οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ έχουν καταργηθεί), οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Πηγή πληροφοριών: Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση