GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η τροπική καταιγίδα Νέιτ κατευθύνεται προς τη Λουϊζιάνα - 27 νεκροί στην Κεντρική Αμερική - ΦΩΤΟ

Η τροπική καταιγίδα Νέιτ βρισκόταν την Παρασκευή στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού στην Καραϊβική Θάλασσα, κατευθυνόμενη προς τις ΗΠΑ, τ...


Η τροπική καταιγίδα Νέιτ βρισκόταν την Παρασκευή στα ανοικτά των ακτών του Μεξικού στην Καραϊβική Θάλασσα, κατευθυνόμενη προς τις ΗΠΑ, τις οποίες αναμένεται να πλήξει την Κυριακή έχοντας μετατραπεί πλέον σε κυκλώνα, αφού στοίχισε τη ζωή σε 27 ανθρώπους και προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές κατά το πέρασμά της από την Κεντρική Αμερική.

Περί τις 03:00 (πρωί Σαββάτου, ώρα Ελλάδας) η τροπική καταιγίδα Νέιτ βρισκόταν 125 χλμ. από το Κάμπο Κατότσε, στη μεξικανική Πολιτεία Κιντάνα Ρου, και 125 χλμ. από το τουριστικό νησί Κοσουμέλ, σύμφωνα με το πιο πρόσφατο έκτακτο δελτίο ακραίων καιρικών φαινόμενων της εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας του Μεξικού (SMN).

Ο κυβερνήτης της Κιντάνα Ρου, ο Κάρλος Χοακίν, έδωσε εντολή να ακυρωθούν τα μαθήματα στα σχολεία και προέτρεψε τον πληθυσμό να επαγρυπνεί καθώς, παρότι η καταιγίδα δεν έχει φθάσει ακόμη στο μεξικανικό έδαφος, προβλεπόταν ότι θα προκαλέσει σφοδρές βροχοπτώσεις.

Η καταιγίδα κινείται με 35 χλμ. ανά ώρα με ανέμους ταχύτητας 100 χλμ. την ώρα και ριπές που φθάνουν έως και τα 120 χλμ. την ώρα. Εν αναμονή του περάσματος της καταιγίδας από τον Κόλπο του Μεξικού, το προσωπικό πολλών εξεδρών άντλησης πετρελαίου και αερίου απομακρύνθηκε.

Η τοπική καταιγίδα Νέιτ αναμένεται να ενισχυθεί πριν πλήξει το αμερικανικό έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, όταν θα έχει μετατραπεί σε κυκλώνα κατηγορίας 1, από τις πέντε της κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, σύμφωνα με την SMN.

Οι αρχές της Νέας Ορλεάνης, στην Πολιτεία Λουϊζιάνα, στις νοτιοανατολικές ΗΠΑ, εξέδωσαν απαγόρευση κυκλοφορίας για το απόγευμα του Σαββάτου και εντολή υποχρεωτικής ή εθελοντικής απομάκρυνσης σε ορισμένες περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, οι οποίες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε πλημμύρες.

Η μεγαλύτερη απειλή για τους πολίτες της Νέας Ορλεάνης «δεν είναι κατ' ανάγκη η βροχή. αλλά οι άνεμοι και τα κύματα», δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μιτς Λαντριέ.

Ο Τζον Μπελ Έντουαρντς, κυβερνήτης της Λουϊζιάνα, έχει κηρύξει την Πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το νοτιοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ επλήγη ήδη σκληρά το τελευταίο διάστημα από δύο κυκλώνες: τον Χάρβεϊ, που σάρωσε το Τέξας και τη Λουϊζιάνα, στοιχίζοντας τη ζωή σε 42 ανθρώπους και προκαλώντας τεράστιες καταστροφές, και την Ίρμα, κατηγορίας 5, που χτύπησε τη Φλόριντα προκαλώντας τουλάχιστον 12 θανάτους.

Η τροπική καταιγίδα Νέιτ ήδη προκάλεσε την καταστροφή γεφυρών, πλημμύρες σε δρόμους και κατολισθήσεις στην κεντρική Αμερική.

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους απολογισμούς των χωρών της περιοχής, η καταιγίδα άφησε πίσω της 12 νεκρούς στη Νικαράγουα, 10 στην Κόστα Ρίκα, τρεις στην Ονδούρα και δύο στο Ελ Σαλβαδόρ.

Και ο απολογισμός αυτός είναι ακόμη προσωρινός: στην Κόστα Ρίκα, σωστικά συνεργεία αναζητούν πάνω από 30 ανθρώπους που αγνοούνται.

Ο πρόεδρος Λουίς Γκιγιέρμο Σολίς κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος στην Κόστα Ρίκα μετά τους θανάτους δέκα ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρού κοριτσιού τριών ετών που παρασύρθηκε από έναν χείμαρρο λάσπης.

Χιλιάδες πολίτες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους, ενώ η κυβέρνηση έχει κηρύξει κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση