GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Όλο το σχέδιο για τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία: Μειώσεις από 30% έως 50% για υψηλά εισοδήματα

Διπλό σχέδιο για να μην εκτροχιαστούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα έσοδα και να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3...


Διπλό σχέδιο για να μην εκτροχιαστούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για τα έσοδα και να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% προωθεί η κυβέρνηση, φέρνοντας αλλαγές τόσο στις ασφαλιστικές εισφορές, όσο και στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Realnews, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται πρόταση για μείωση από 30% έως 50% των ασφαλιστικών εισφορών σε όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα πάνω από 5.860 ευρώ, αλλά και μείωση των φορολογικών συντελεστών από δύο έως τρεις μονάδες για ετήσια εισοδήματα από 20.000 ευρώ και άνω, από το 2019.
Στέλεχος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει στην «R» ότι οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο η τελική επιβάρυνση του ελεύθερου επαγγελματία ή του αυτοαπασχολούμενου μετά την επιβολή φόρων και εισφορών να του επιτρέπει να διατηρεί ένα αξιόλογο ποσοστό για επανεπένδυση στη δουλειά του.
Ωστόσο, ειδικοί στην κοινωνική ασφάλιση αναφέρουν στην «R» ότι για να επέλθει ισορροπία στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, εφόσον μειωθεί το ανώτατο πλαφόν για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα, θα πρέπει να αυξηθεί το κατώτερο όριο των 586 ευρώ τουλάχιστον στα 700 ευρώ.
Οι βασικοί άξονες των παρεμβάσεων περιλαμβάνονται σε ηλεκτρονική αλληλογραφία που ανταλλάσσουν οι δύο πλευρές. Ωστόσο, το θέμα θα εξεταστεί εξονυχιστικά κατά την έλευση των δανειστών στην Αθήνα, όταν θα έχει διαμορφωθεί πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των εσόδων.
Η υπερφορολόγηση και η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα γύρισε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση, η οποία αναζητά τρόπους να περιορίσει τις απώλειες τόσο στα έσοδα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όσο και της εφορίας και να εξασφαλίσει για τα επόμενα χρόνια πρωτογενή πλεονάσματα στο 3,5%, σε μία περίοδο που ο ρυθμός αύξησης των εσόδων θα έπρεπε να μην δίνει κανένα περιθώριο στους δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι εάν οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίσουν να δηλώνουν χαμηλότερα εισοδήματα, μπορεί να ανατραπούν οι προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου 2018-2021, τόσο ως προς τον ρυθμό ανάπτυξης, όσο και ως προς τα έσοδα και τις δαπάνες.
Ωστόσο, οι δανειστές εμφανίζονται να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με τις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου, ζητώντας αναλυτικά στοιχεία για την πορεία των εσόδων τόσο του Προϋπολογισμού από φόρους, όσο και από τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και ιδιαίτερα μέσω των εισπράξεων από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση