GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΚΙ ΟΜΩΣ, μπορούσε ο Παυλόπουλος «να αναπέμψει» το νόμο στη Βουλή...

Η επιστολή που έστειλε -μαζί με τις δηλώσεις που έκανε- ο Β. Λεβέντης στον Προκόπη Παυλόπουλο για το θέμα της αλλαγής φύλου όπως και η α...

Η επιστολή που έστειλε -μαζί με τις δηλώσεις που έκανε- ο Β. Λεβέντης στον Προκόπη Παυλόπουλο για το θέμα της αλλαγής φύλου όπως και η απάντηση που του έδωσε εκείνος, με έκαναν να ανατρέξω στις συνταγματικές και νομικές πηγές. Για να μάθω τι ακριβώς ισχύει... 

Ο Λεβέντης ως γνωστόν ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «να μην υπογράψει και να μην κυρώσει» τον νόμο που περιέχει και αυτή την κατάπτυστη διάταξη. Χθες έκανε και δηλώσεις απειλώντας με παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα(!) και λέγοντας ότι θα σταματήσει και την «καλημέρα» στον Παυλόπουλο αν υπογράψει τον νόμο.

Τι του απάντησε ο Παυλόπουλος; Ότι θα λάβει την επιστολή του «ως οφείλει θεσμικώς», υπόψη κατά την άσκηση των αρμοδιοτήτων του «πάντοτε όμως εντός του κανονιστικού πλαισίου που οριοθετεί το Σύνταγμα ως προς την άσκηση των εν γένει αρμοδιοτήτων μου».

Αυτό που δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αφήνει να εννοηθεί είναι ότι στο «πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του» υποχρεούται να επικυρώσει και να υπογράψει τον νόμο.

Είναι όμως έτσι; Λέει την αλήθεια (πράγμα σπάνιο έτσι κι αλλιώς για τον Προκόπη); Η απάντηση είναι ένα τεράστιο ΟΧΙ!

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Το άρθρο 42 του Συντάγματος που αναφέρεται στις εξουσίες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ο,τι αφορά στην έκδοση και δημοσίευση των νόμων, αναφέρει ρητώς:

"O Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδίδει και δημοσιεύει τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από τη Bουλή μέσα σε ένα μήνα από την ψήφισή τους. Mέσα στην προθεσμία που προβλέπεται στο προηγούμενο εδάφιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναπέμψει στη Bουλή νομοσχέδιο που έχει ψηφιστεί από αυτή, εκθέτοντας και τους λόγους της αναπομπής.
Πρόταση νόμου ή νομοσχέδιο που έχει αναπεμφθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Bουλή εισάγεται στην Oλομέλειά της και, αν επιψηφιστεί και πάλι με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών κατά τη διαδικασία του άρθρου 76 παράγραφος 2, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το εκδίδει και το δημοσιεύει υποχρεωτικά μέσα σε δέκα ημέρες από την επιψήφισή του".

Τι προβλέπει το άρθρο 76 στην παράγραφο 2;

"Ψηφισμένο νομοσχέδιο ή πρόταση νόμου που αναπέμπεται κατά το άρθρο 42 συζητείται και ψηφίζεται από την Oλομέλεια της Βουλής δύο φορές και σε δύο διαφορετικές συνεδριάσεις που απέχουν μεταξύ τους δύο τουλάχιστον ημέρες, στην πρώτη συζήτηση καταρχήν και κατ' άρθρο και στη δεύτερη κατ' άρθρο και στο σύνολο".

Τα πράγματα είναι επομένως πολύ απλά:

ΝΑΙ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη συνταγματική δυνατότητα να επιστρέψει, «να αναπέμψει», έναν ψηφισμένο νόμο στη Βουλή.

Οι γνωρίζοντες καλά τη συνταγματική Ιστορία λένε μάλιστα ότι αυτό είναι και το μοναδικό «προνόμιο» που έχει απομείνει στον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα ύστερα από τη συνταγματική αναθεώρηση που έκανε το 1985 ο Ανδρέας Παπανδρέου και κατέστησε τον πρόεδρο της Δημοκρατίας διακοσμητικό...

Το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ενεργοποιηθεί αυτό το άρθρο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Μέχρι σήμερα επίσης κανένας αρχηγός κοινοβουλευτικού κόμματος δεν έχει ζητήσει επισήμως με επιστολή του να τεθεί σε εφαρμογή. Επομένως το «κανονιστικό πλαίσιο που οριοθετεί το Σύνταγμα ως προς την άσκηση των εν γένει αρμοδιοτήτων μου» που επικαλείται ο Πάκης για να παραπλανήσει και να ξεφύγει, προβλέπει το εντελώς αντίθετο από αυτό που υπονοεί. Έχει και παραέχει ως Πρέοδρος της Δημοκρατίας το δικαίωμα -εγώ θα έλεγα και την υποχρέωση- «να αναπέμψει» τον κατάπτυστο νόμο στη Βουλή. Τουλάχιστον δύο βασικοί λόγοι που αιτιολογούν την αναπομπή είναι προφανείς:

Ο ένας είναι η καθολική αντίθεση της κοινωνίας αφού το 72% και πλέον των πολιτών τάσσονται στις δημοσκοπήσεις αντίθετοι στο τερατούργημα που ψηφίστηκε για τα 15χρονα και την αλλαγή φύλου.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με την έλλειψη σαφούς πλειοψηφίας και μέσα στη Βουλή αφού τα «ναι» ήταν 148, βουλευτές του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισαν το επίμαχο άρθρο 3, όπως επίσης και το συγκυβερνών κόμμα των ΑΝΕΛ.

Κι εδώ προσέξτε τι ορίζει το Σύνταγμα: Αν ο νόμος επιστραφεί στη Βουλή, τη δεύτερη φορά θα πρέπει «να επιψηφιστεί με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών», δηλαδή 151 ακατέβατα. Ούτε 148, ούτε 149, ούτε 150...

Υπάρχουν επομένως και οι βάσιμοι λόγοι της αναπομπής που θα σήμαινε πια ότι τελειώνουν και τα ψέματα για κυβέρνηση και αντιπολίτευση: Για τον Καμμένο και τους ΑΝΕΛ που θα έπρεπε να ξεβρακωθούν για να μείνουν στην εξουσία, καθώς και για όλους τους απέναντι που θα έπρεπε να ψηφίσουν καθαρά "όχι" αν θέλουν στα αλήθεια να φύγει αυτή κυβέρνηση...

Ο Παυλόπουλος τυπικά έχει ένα μήνα για να αποφασίσει αλλά, λειτουργώντας ως ...Πάκης, ήταν βέβαιο ότι θα υπογράψει το νόμο πολύ νωρίτερα, όπως και έκανε. Όμως μήπως βρήκε από τον μπάρμπα Βασίλη στο θέμα αυτό τον ..μάστορά του;
Μ. Γιαλούρος

1 σχόλιο

  1. Τελικά κολοτούμπας ο Λεβέντης. Δεν θα παραιτηθεί τη Δευτέρα από βουλευτής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση