GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λαπαβίτσας: "Η υποχρέωση του ΣΥΡΙΖΑ προς την Καταλωνία"

Παρέμβαση για τα γεγονότα στην Καταλωνία έκανε ο καθηγητής Οικονομίας Κώστας Λαπαβίτσας καλώντας ,εκτός των άλλων, την ελληνική κυβέρνηση...

Παρέμβαση για τα γεγονότα στην Καταλωνία έκανε ο καθηγητής Οικονομίας Κώστας Λαπαβίτσας καλώντας ,εκτός των άλλων, την ελληνική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει επίσημα την αστυνομική βία ,την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παρεμπόδιση της δημοκρατικής διαδικασίας από την κυβέρνηση Ραχόι.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λαπαβίτσας αναφέρει τα εξής σε ανάρτηση που έκανε στο blog του:

Τα γεγονότα στην Καταλωνία προκαλούν οργή και αγανάκτηση σε κάθε δημοκρατικά σκεπτόμενο άνθρωπο. Οι σκηνές άγριας αστυνομικής βίας απέναντι σε πολίτες που προσήλθαν ειρηνικά να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα είναι απαράδεκτες και δε μπορούν να δικαιολογηθούν με το πρόσχημα της αντισυνταγματικότητας του δημοψηφίσματος.
Καμία δικαστική απόφαση δε νομιμοποιεί τις ισπανικές αρχές να καταλύουν με τη βία την συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτόνομη δημοκρατική τάξη της Καταλωνίας, ούτε φυσικά να καταπατούν τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα των πολιτών της.
Το δικαίωμα των Καταλανών στην αυτοδιάθεση είναι αναφαίρετο και έχουν χρησιμοποιήσει κάθε δημοκρατικό μέσο ώστε να τους επιτραπεί να αποφασίσουν ελεύθερα για το μέλλον τους. Το 2014 ένα ακόμη δημοψήφισμα κρίθηκε αντισυνταγματικό. Η δεξιά κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, η οποία σήμερα κυβερνά με την ανοχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος, αρνήθηκε το διάλογο για πολιτική λύση και επέλεξε το δρόμο της βίαιης καταστολής.
Μπροστά σε αυτή τη δημοκρατική εκτροπή η Ευρωπαϊκή Ένωση επέλεξε το δρόμο της σιωπής και της υποκρισίας. Μόνο ο αρχηγός των φιλελεύθερων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γκυ Φέρχοφστατ, διαφοροποιήθηκε επιλέγοντας όμως τη λογική των ίσων αποστάσεων. Η σοβαρότερη αντίδραση ήρθε από το Εργατικό Κόμμα της Βρετανίας με τον Τζέρεμι Κόρμπιν να καταδικάζει τη χρήση βίας και να ζητά τη διαμεσολάβηση της Πρωθυπουργού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζεται ότι ακόμη πρεσβεύει τις ιδέες, τις αξίες και την ιστορία της Αριστεράς στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στη βάση αυτή προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Όταν όμως μια κυβέρνηση πρεσβεύει τις αρχές της Αριστεράς, τότε έχει υποχρέωση να αντιδράσει με έντονο τρόπο στα όσα συμβαίνουν στην Καταλωνία.
Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση οφείλει:
-Να καταδικάσει επίσημα την αστυνομική βία, την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παρεμπόδιση της δημοκρατικής διαδικασίας από την κυβέρνηση Ραχόι.
-Να ανακαλέσει τον Έλληνα πρέσβη από την Ισπανία μέχρι η ισπανική κυβέρνηση να ξεκινήσει διάλογο για πολιτική λύση στο θέμα της Καταλωνίας.
-Να αποφύγει κάθε διμερή συνάντηση με μέλη της ισπανικής κυβέρνησης. Καμία «Συμμαχία του Νότου» δε μπορεί να υπάρχει με μια κυβέρνηση που καταπατά τόσο βάναυσα τα δικαιώματα των πολιτών της.
-Να αξιοποιήσει την παρουσία του Έλληνα Πρωθυπουργού στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ώστε να τεθεί το ζήτημα των δικαιωμάτων της Καταλωνίας στο υψηλότερο επίπεδο.
Ο προ του 2015 ΣΥΡΙΖΑ θα καλούσε το λαό να κατέβει στο δρόμο και να αντιδράσει ενεργά σε αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή μέσα στην ΕΕ. Ο σημερινός βαθιά μεταλλαγμένος και κυβερνητικός ΣΥΡΙΖΑ απλώς παρακολουθεί τις βάρβαρες δράσεις της πιο καταπιεστικής εκδοχής του ευρωπαϊκού κατεστημένου. Έχουν υποχρέωση κυβέρνηση, βουλευτές, στελέχη και απλά μέλη να αντιδράσουν.
http://costaslapavitsas.blogspot.gr/2017/10/blog-post.html

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση