GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

DW: Αργεί ακόμα η κυβέρνηση «Τζαμάικα» - Διαπραγματεύσεις μακράς διαρκείας και το 2018

Με το μικρό συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων στο Βερολίνο ξεκινούν, κατά κάποιο τρόπο, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με...


Με το μικρό συνέδριο του κόμματος των Πρασίνων στο Βερολίνο ξεκινούν, κατά κάποιο τρόπο, οι διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης με τους συντηρητικούς και τους φιλελευθέρους. 

Οι Πράσινοι όρισαν αντιπροσωπεία δεκατεσσάρων μελών που θα συμμετέχουν στις διερευνητικές συνομιλίες, οι οποίες θα ξεκινήσουν μετά από πρωτοβουλία της καγκελαρίου Μέρκελ. Μόνο που οι διαπραγματεύσεις αυτές θα αργήσουν να ξεκινήσουν.

Το Νοέμβριο οι διαπραγματεύσεις

Οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι οι πρώτες συναντήσεις της κ. Μέρκελ με τους εν δυνάμει κυβερνητικούς εταίρους θα πραγματοποιηθούν μετά τις εκλογές στο κρατίδιο της Κάτω Σαξωνίας στις 15 Οκτωβρίου. Αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στην ανησυχία πως δημόσιες κοινές εμφανίσεις στο Βερολίνο θα κοστίσουν ψήφους στην Κάτω Σαξωνία. Πάντως, σε πρόσφατη δημοσκόπηση οι Σοσιαλδημοκράτες στην Κάτω Σαξονία κατάφεραν να κλείσουν την ψαλίδα από τους Χριστιανοδημοκράτες – το SPD αυξάνει το ποσοστό του στο 34% ενώ το CDU πέφτει στο 35%.

Γύρω στις 18 Οκτωβρίου θα μπορούσαν τελικά να ξεκινήσουν στο Βερολίνο διερευνητικές συνομιλίες που όπως πιθανολογείται θα διαρκέσουν 2 με 3 εβδομάδες. Στη βάση των αποτελεσμάτων αυτών των συνομιλιών τα κόμματα θα αποφασίσουν κατά τη διάρκεια του Νοέμβριου για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων με σκοπό το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού. Εκτός αυτού, στα μέσα Νοεμβρίου το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) πραγματοποιεί συνέδριο που πιθανώς να μην κυλήσει ομαλά.

Μετά από απώλειες της τάξεως του 10,5% στις ομοσπονδιακές εκλογές η επανεκλογή του πρόεδρου του κόμματος και πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ δεν είναι καθόλου σίγουρη. Τουναντίον, το σίγουρο είναι πως το συνέδριο του CSU θα συμφωνήσει σε μια δεξιά στροφή του κόμματος. Με αυτό τον τρόπο οι Χριστιανοκοινωνιστές ελπίζουν να αντιμετωπίσουν τους κερδισμένους των εκλογών, που είναι η λαϊκίστικη Εναλλακτική για τη Γερμανία.

Νέα κυβέρνηση το 2018;

Με αυτά τα δεδομένα αλλά και συνυπολογίζοντας τη διάσταση απόψεων σε βασικά θέματα ανάμεσα στα κόμματα δεν αποκλείεται, εφόσον υπάρξει συμφωνία, η νέα γερμανική κυβέρνηση να ορκιστεί μόλις αρχές του 2018. Το σενάριο αυτό επιβεβαίωσε έμμεσα ο υπουργός Καγκελαρίας Πέτερ Αλτμαϊερ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του περιοδικού Focus τόνισε ότι το «το ζητούμενο είναι το περιεχόμενο, όχι η ημερομηνία.»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση