GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Μύλος» με τις δηλώσεις του Κύρτσου για τα F-16 - Οι διευκρινίσεις του ευρωβουλευτή

Εσωκομματικό αλαλούμ προκλήθηκε στη ΝΔ μετά την ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρον...


Εσωκομματικό αλαλούμ προκλήθηκε στη ΝΔ μετά την ερώτηση του ευρωβουλευτή του κόμματος Γιώργου Κύρτσου σχετικά με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ελληνικών F-16 .
Όπως σημειώνει ο ευρωβουλευτής της ΝΔ στην ερώτησή του «κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον πληροφορηθήκαμε, με βάση τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ κ. Τραμπ, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα δαπανήσει 2,4 δισ. δολάρια για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16, δημιουργώντας, όπως τόνισε ο κ. Τραμπ, θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ».
Ο κ. Κύρτσος ερωτά την Κομισιόν «πώς είναι δυνατόν να αναλαμβάνει πρόσθετες δανειακές υποχρεώσεις η ελληνική κυβέρνηση σε μία περίοδο κατά την οποία το ελληνικό δημόσιο χρέος θεωρείται υπέρογκο και συνεχίζεται στην Ε.Ε. η συζήτηση για τη μελλοντική αναδιάρθρωσή του και τον τρόπο επίτευξης της βιωσιμότητάς του».
Διερωτάται επίσης «πώς είναι δυνατόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι άλλοι θεσμοί που εμπλέκονται στη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος να παρεμβαίνουν για την επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας μόλις εμφανιστεί κάποια πρόταση μείωσης κάποιου φόρου ή αύξησης κάποιας κοινωνικής παροχής με κόστος μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και να παρακολουθούν σιωπηλοί την κλιμάκωση της υπερχρέωσης του ελληνικού Δημοσίου, σε επίπεδο δισεκατομμυρίων, μέσω εξοπλιστικών προγραμμάτων σε όφελος της αμερικανικής βιομηχανίας και σε βάρος των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογούμενων;».
Σήμερα πηγές της Πειραιώς, κράτησαν αποστάσεις από τις αναφορές του κ. Κύρτσου σημειώνοντας πως «για την ασαφή ακόμη συμφωνία αναβάθμισης των F16, η Νέα Δημοκρατία είναι τις τελευταίες μέρες απολύτως σαφής και συγκεκριμένη και την θέση της επανέλαβε σήμερα και ο αρμόδιος τομεάρχη της Βασ. Κικίλια». «Οποιαδήποτε άλλη τοποθέτηση, απηχεί αποκλειστικά προσωπικές απόψεις και καθ' οιονδήποτε τρόπο δεν εκφράζει το κόμμα» προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Σημειώνεται ότι η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισε «αναγκαία» αυτή τη συμφωνία , ενώ και ο τομεάρχης Άμυνας Βασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «επιβεβλημένη» ανάγκη αναβάθμισης των F16.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πόσο ευνοϊκή είναι η συγκυρία για την χώρα μας, καλώντας τον πρωθυπουργό να την αξιοποιήσει στο ταξίδι του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από το αποτέλεσμα, αποδεικνύεται ότι ο κ. Τσίπρας αρκέστηκε τελικά μόνο σε μια θολή συμφωνία για την αναγκαία αναβάθμιση των αεροσκαφών F – 16.
Για όλα τα εθνικά θέματα και τις επενδύσεις που τόσο χρειάζεται η χώρα δεν υπήρξε κανένα χειροπιαστό αποτέλεσμα. Μόνο ευχολόγια» ανέφερε συγκεκριμένα η κ. Σπυράκη.
Από την πλευρά του ο κ. Κικίλιας, δήλωσε:
«Η αναβάθμιση των F - 16 είναι επιβεβλημένη. Η Κυβέρνηση, όμως, αντιμετωπίζει ένα τόσο σοβαρό ζήτημα με παροιμιώδη προχειρότητα και έχει προκαλέσει πλήρη σύγχυση, εμφανίζοντας καθημερινά αλληλοαναιρούμενες εκδοχές της συμφωνίας.
Τα ερωτήματα είναι συγκεκριμένα:
- Πόσο τελικά θα κοστίσει η συμφωνία;
- Πόσα αεροσκάφη αφορά;
- Υπάρχουν αντισταθμιστικά μέτρα ή δεν υπάρχουν;
- Θα εμπλακεί η ελληνική αμυντική βιομηχανία και πώς συγκεκριμένα;
Η Νέα Δημοκρατία ζητεί την άμεση σύγκληση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερωθεί επιτέλους υπεύθυνα η Βουλή και οι πολίτες που ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις και, κυρίως, διαφάνεια για μια τόσο σημαντική συμφωνία».
Οι διευκρινίσεις του Κύρτσου
Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος τονίζει ότι «οι θέσεις της ΝΔ για τα εξοπλιστικά προγράμματα και για τα σχετικά λάθη και παραλείψεις της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου  με εκφράζουν πλήρως και με καλύπτουν 100%».

3 σχόλια

  1. Κριτικές της τεχνολογικής κοινωνίας σε Ευρώπη και Αμερική έδειξαν πως αυτό που αξίζει την προσοχής μας δεν είναι η αξία των τεχνολογικών καινοτομιών και οι επιπτώσεις τους, αλλά η παρουσία της προηγμένης τεχνολογίας στην ζωή του ανθρώπου.

    Σύμφωνα με αυτήν την άποψη, η τεχνολογία είναι μια πηγή ηγεμονίας που ρυθμίζει όλες τις μορφές της σύγχρονης σκέψης και δραστηριότητας... Η τεχνολογία κυριαρχεί σαν μια καταπιεστική δύναμη που τοποθετεί μια άμεση απειλή στην ανθρώπινη ελευθερία..

    Ηπραγματικότητα της τεχνολογίας έχει γίνει ένα ανοιχτό ερώτημα της γενιάς μας... Μετά από αιώνες όπου τα τεχνολογικά τεχνάσματα είχαν μικρό ενδιαφέρον έξω από τα όρια της δικής της ανάπτυξης και πρακτικής, η φύση των δημιουργημάτων του ίδιου του ανθρώπου αναδύθηκαν σαν μια πηγή πραγματικής αβεβαιότητας... Ο ίδιος ο τεχνολογικός κόσμος έχει γίνει εστία νέας έρευνας...

    Σύμφωνα με τους Marshall Mc Luhan και Jacques Ellul, περιβαλλόμαστε από μυριάδες τεχνικές και τεχνολογίες.... Η επίδρασή τους έχει γίνει μέρος της ζωής μας ώστε έχουν γίνει σχεδόν αόρατες...

    Εδώ και αρκετό καιρό τα γραπτά σημαντικών ποιητών, λογοτεχνών, επιστημόνων και φιλοσόφων κατέχονται από τον φόβο πως με κάποιο τρόπο η τεχνολογία τρέχει τρελά, δεν καθοδηγείται πλέον από τις ανθρώπινες επιδιώξεις, έχει ξεφύγει από κάθε λογικό όριο.

    Σύμφωνα με τον Warner Heisenberg, η διαδικασία αυτή άλλαξε τις συνθήκες ζωής στην γη: πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι έχει ξεφύγει από κάθε ανθρώπινο έλεγχο. Σύμφωνα με τον John Kenneth Galbraith', γινόμαστε υπηρέτες της μηχανής που κατασκευάσαμε να μας υπηρετεί... Όπως λέγεται, η τεχνολογική καινοτομία έγινε τόσο γρήγορη και διαβρωτική που απειλεί να καταστρέψει κάθε ίχνος μονιμότητας, διάρκειας και ασφάλειας στην σύγχρονη κοινωνία... Τέτοιες απόψεις αντανακλούν μόνο φόβο και έχθρα της μηχανής... Όσοι βλέπουν τον κόσμο με αυτό τον τρόπο αρνούνται τις ουτοπικές δυνατότητες που η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει στον άνθρωπο...
    Ο Δυτικός πολιτισμός πιστεύει πως η δυνατότητα να ελέγχουμε τα πράγματα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανθρώπινη επιβίωση. Ο τρόπος που σκεπτόμαστε για την τεχνολογία φαίνεται αξεδιάλυτα δεμένος με τον τρόπο που χρησιμοποιείται η δύναμη - το είδος της απόλυτης κυριαρχίας, του δεσποτικού ελέγχου του αφέντη στον σκλάβο. Ομόφωνα οι ιστορικοί της επιστήμης και της τεχνολογίας θεωρούν πως το πάντρεμα της επιστήμης και της τεχνολογίας έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα. Μέχρι τότε η επιστήμη ήταν ένας τρόπος να μαθαίνουμε και να βλέπουμε τον κόσμο.

    Όμως, σαν επιστημονική τεχνολογία, θριάμβευσε σαν μέσο ελέγχου και χειραγώγησης. Η αυτόνομη τεχνολογία καταρρίπτει το όνειρο της κυριαρχίας δείχνοντας πως κάτι πήγε στραβά στην πρακτική. Οι παρακάτω προτάσεις τίθενται σε αμφισβήτηση: - οι άνθρωποι γνωρίζουν καλύτερα ό,τι οι ίδιοι έφτιαξαν, - τα αντικείμενα που έφτιαξαν οι άνθρωποι βρίσκονται κάτω από αυστηρό έλεγχο, - το αν η τεχνολογία βλάπτει ή ωφελεί εξαρτάται από το πώς την χρησιμοποιούν οι άνθρωποι...


    Η κοινή αίσθηση είναι πως αυτό που έφτιαξαν οι άνθρωποι, πρέπει και να το ελέγχουν. Η τεχνολογία δεν είναι παρά ένα εργαλείο... Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα εργαλεία. Το εργαλείο αποτελεί το μέσο για να φτάσει σε ένα επιθυμητό τέλος. Το ίδιο ισχύει και για την τεχνολογία... Τα νέα τεχνουργήματα, ανεξάρτητα από το μέγεθος και την πολυπλοκότητά τους, είναι εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλά ή άσχημα.


    Uros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε άτομο δεν μπορεί να κατανοήσει το σύνολο των τεχνολογιών που επηρεάζουν την ζωή του. Η τεχνική γνώση στην μοντέρνα κοινωνία είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένη και, ως εκ τούτου, κάθε άτομο δεν μπορεί να κατανοήσει παρά μόνο ένα τμήμα της, ενώ το υπόλοιπο της τεχνικής δραστηριότητας και των συσκευών παραμένει ακατανόητο. Όπως παρατήρησε ο Paul Goodman, ένα δείγμα της μη κατανόησης των τεχνολογιών βρίσκεται στο γεγονός πως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν χωρίς την βοήθεια του ειδικού να επισκευάσουν τα μηχανήματα... Μία σημασία της ιδέας της κυριαρχίας αποτελεί πως κάποιος πρέπει να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για κάτι και ευχέρεια στην χρήση του. Με αυτήν την έννοια η κυριαρχία στην τεχνολογική κοινωνία είναι ιδιαίτερα σπάνια... Με άλλα λόγια, η απώλεια της κυριαρχίας φαίνεται στην μείωση της ικανότητάς μας να γνωρίζουμε, να κρίνουμε, ή να ελέγχουμε τα τεχνικά μέσα...

    Όμως, το ζήτημα αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με ιδιώτες επιστήμονες και εφευρέτες και τα έργα τους... Στις πιο επιδέξιες προτάσεις του θέματος, το ιδιαίτερο θέμα των μηχανών αναπαριστά μια πολύ γενικότερη θέση: την δέσμευση της ανθρωπότητας στην τεχνολογική κοινωνία. Αυτή ακριβώς είναι η υπόθεση της ιστορίας «The Machine Stops», η οποία περιγράφει ένα πολιτισμό που ζει πολύ κάτω από την επιφάνεια της γης, εντελώς εξαρτημένο από μία τεράστια, ελεήμονα Μηχανή...

    Uros

    21 Οκτ 2017, 10:21:00 π.μ.
    Ανώνυμος Ο/Η Ανώνυμος είπε...

    Η Μηχανή είναι παντοδύναμη και τέλεια, βασισμένη στην αρχή πως τα αγαθά πρέπει να προσκομίζονται στους ανθρώπους, και όχι οι άνθρωποι στα αγαθά... «Those funny old days, when men went for change of air instead of changing the air in their rooms!» Τα ανθρώπινα όντα που φροντίζονται τόσο καλά έχοντας συρρικνωμένη πνευματική και σωματική ικανότητα, εκτελούν υπάκουα κάθε απαίτηση της Μηχανής... Μόνο ο νεαρός Kuno που περνά στην επιφάνεια της γης ανακαλύπτει πως η γη επάνω είναι όμορφη και πως δεν χρειάζεται να βασίζονται στην μηχανή για να αναπνεύσουν...

    Uros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γράφοντας το στα τέλη του 1920 ο Forster αποφεύγει την τάση του καιρού του που έβλεπε το μέλλον της τεχνολογικής κοινωνίας σε σχέση με την μηχανοποίηση, την διαρρύθμιση όλων των κοινωνικών λειτουργιών με τρόπους μονότονους, σαν ένα ρολόι... Αντιθέτως, ενδιαφέρεται για την αύξηση μιας ψυχολογικής εξάρτησης που αποστραγγίζει από τους ανθρώπους όλη την ζωτικότητα και το πνεύμα. Η ζωή ολόκληρης της κοινωνίας μεταφέρεται σε ένα μηχανισμό. Ενώ η Μηχανή επιστρέφει ό,τι πήρε με την μορφή της «φροντίδας», διατηρεί την ζωντανή αίσθηση που έδωσε στην «φροντίδα» την αυθεντική της σημασία. Εδώ υπάρχει ένας πολιτισμός όπου πολύπλοκες μηχανές σκέφτονται για τους ανθρώπους, εργάζονται για τους ανθρώπους, βελτιώνουν τις λειτουργίες τους για τους ανθρώπους, και γενικά φροντίζουν όλες τις ανάγκες των ανθρώπων.

    Το τίμημα είναι πως οι άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να έχουν άμεση σχέση μεταξύ τους ή με τον κόσμο: όλα πρέπει να περνούν από τεχνικούς μεσάζοντες, και εδώ πάντα κάτι χάνεται. Σχεδόν απαρατήρητο στον εαυτό του και με ένα πλήθος περίπλοκων τρόπων, η ανθρωπότητα και όλες οι πολιτισμικές του μορφές πεθαίνουν. Όμως αυτοί που κατασκεύασαν τη μηχανή και τώρα ζουν με τις εμφανείς ευκολίες, έχουν χάσει την ικανότητα να κατανοήσουν οτιδήποτε διαφορετικό...

    Νομίζω αιτία αυτής δυσαρμονίας μεταξύ της τεχνολογίας και της "ανθρωπιάς" του ανθρώπου είναι το ότι η επιστήμη δεν υπηρετεί πλέον κατά κανόνα τον άνθρωπο. δηλαδή δεν υπηρετεί κατά κανόνα όλες του τις ανάγκες από τις βασικές - τροφή, αναπαραγωγή, καταφύγιο - ως τις πιο πολύπλοκες, όπως κοινωνική επαφή, συναισθηματική και ψυχική ολοκλήρωση κ.λ.π.
    Έχει δημιουργηθεί μια στρατιά ινστιτούτων και επιστημόνων που υπηρετούν συμφέροντα των εργοδοτών αφού οι μελέτες τους έχουν ανάλογη κατεύθυνση... Οι επιστήμονες πλέον κοιτούν να ενταχθούν σε ένα σύστημα που θα τους παρέχει μια σιγουριά και μέλλον πραγμάτωσης... Γιατί όταν πεινάς ενώ οι άλλοι καλοπερνούν είναι χειρότερο απ'το να πεινάς όταν όλοι οι άλλοι πεινούν...
    Τελευταία διάβαζα για τις μελέτες πάνω στα χαοτικά διαγράμματα ενός σλάβου μαθηματικού. Είναι το μέλλον για να προβλεφθούν φαινόμενα που στο παρελθόν ήταν αδιανόητο. Όπως κοινωνικοπολιτικά και περί της εξέλιξης του ατόμου, φυσιομετρικά και μη. Βέβαια αμέσως τσίμπησαν τους επιστήμονες που ασχολούνται με την εφαρμογή των νόμων που διατύπωσε τα ινστιτούτα με σκοπό την πρόβλεψη των πολιτικών εξελίξεων κ.α. σχετικά.

    Νομίζω ότι η φοβία που καλλιεργείται από τα δυτικά ΜΜΕ και κινηματογραφικά στούντιο εντάσσεται στη λογική καλλιέργειας φόβου με σκοπό περισσότερης παρέμβασης στη προσωπική ζωή και καλλιέργειας αδρανών φοβισμένων πολιτών ανίκανων να σκεφτούν, που είναι καθημερινά θύματα πλύσης εγκεφάλου... Παλιά ήταν ο Χίτλερ, μετά οι κουμμουνιστές, μετά οι τζιχαντιστές και αύριο οι εξωγήινοι και τα έξυπνα ανδροειδή.

    Νομίζω ότι πολλοί πλέον ξέρουν πολλά περισσότερα για τη Marvel Comics από φιλοσοφία και πραγματικές, αληθινές επιστημονικές θεωρίες και βιώνουν μια συναισθηματική φόρτιση που έχει να κάνει με το αν θα σκοτώσει ο spiderman τον κακό Goblin και δεν ασχολούνται ας πούμε με το ότι είναι περιττό πέον να πληρώνουμε για θέρμανση και φαγητό...

    Είναι πιο πιθανό να τους απασχολεί αν θα γίνει hacking από άγνωστους στο δίκτυό τους
    παρά στο αν τους έχουν καταπατήσει κάθε προσωπική ελευθερία, απόκτημα αιώνων πάλης των προγόνων τους...Νομίζω ότι οι περισσότερες μελέτες που διαβάζουμε πλέον ( στις φυλλάδες που κυκλοφορούν ) ΑΝ έχουν κάποια πραγματική βάση αληθείας εξυπηρετούν κυρίως γεωπολιτκές και οικονομολογικές πρακτικές.

    Uros

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση