GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σόιμπλε: Δεν είμαι θυμωμένος με τους Έλληνες - Τι είπε για τους πολιτικούς και το Grexit

H πλειοψηφία του Eurogroup, "όχι μόνο εγώ", ήταν υπέρ του Grexit το καλοκαίρι του 2015, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Fina...


H πλειοψηφία του Eurogroup, "όχι μόνο εγώ", ήταν υπέρ του Grexit το καλοκαίρι του 2015, δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που θα παραστεί αύριο για τελευταία φορά σε συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς στο τέλος του μήνα θα αναλάβει Πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.
Ο Σόιμπλε δήλωσε δικαιωμένος για τις πολιτικές που προώθησε, μη αποδεχόμενος τον όρο «πολιτικές λιτότητας», αλλά σημειώνοντας ότι «εφαρμόσαμε μία προβλέψιμη, αξιόπιστη οικονομική πολιτική που δημιούργησε εμπιστοσύνη και ανάπτυξη». «Η λιτότητα είναι ο αγγλοσαξωνικός τρόπος για την περιγραφή μίας ισχυρής οικονομικής πολιτικής, που δεν θεωρεί απαραίτητα ως καλό τα μεγαλύτερα ελλείμματα», δήλωσε.
Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προειδοποίησε για τους κινδύνους που υπάρχουν για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη, ιδιαίτερα εκείνους που προκαλούνται από τους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίοι είναι επιβαρυμένοι με μη εξυπηρετούμενα δάνεια μετά την κρίση.
Προειδοποίησε, επίσης, ότι τα αυξανόμενα ελλείμματα του παγκόσμιου χρέους και ρευστότητας αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία. Υπάρχει, είπε, κίνδυνος να σχηματισθούν «νέες φούσκες» από τα τρισεκατομμύρια δολαρίων που έχουν διοχετεύσει στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες.
Όταν ρωτήθηκε από τους FT για τη δαιμονοποίησή του στην Ελλάδα, ο Σόιμπλε απάντησε: «Ναι, αλλά μόνο από ορισμένους ανθρώπους. Το τι σκέφτονται οι Έλληνες για τους ηγέτες τους, πρέπει να ρωτήσετε τους ίδιους. Δεν έχω να πω κάτι γι’ αυτό. Στις δημοκρατίες, η εξουσία είναι περιορισμένη χρονικά. Και ο οποιοσδήποτε Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν είναι για πάντα σε αυτή τη θέση. Και στην περίπτωσή μου, ήταν αρκετά τα οκτώ χρόνια ως υπουργός Οικονομικών. Είμαι πεπεισμένος γι’ αυτό. Όταν πρέπει να πάρεις αποφάσεις που δεν είναι βραχυπρόθεσμα δημοφιλείς, αλλά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα είναι αναγκαίες, δεν είναι εύκολο. Και όταν πρέπει να τις πάρεις σε περιόδους που δεν είναι καλή η οικονομική κατάσταση, είναι ακόμη δυσκολότερο. Αυτό είναι, επίσης, αλήθεια. Αλλά δεν είναι καλύτερο, αν δεν τις πάρεις… έκανα πολλές προσπάθειες. Είπα στον Έλληνα ομόλογό μου ότι κατανοώ πως δεν έχετε την πολιτική δύναμη να εφαρμόσετε γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεστε για το συμφέρον σας. Υπάρχει κάποιος τρόπος που θα μπορούσατε να εμπιστευτείτε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις αυτές; Ο ομόλογός μου είπε ότι αυτό δεν είναι ρεαλιστική ιδέα, η Ελλάδα δεν θα το έκανε ποτέ. Έχει την υπερηφάνειά της, όπως κάθε άλλη χώρα. Τότε οδήγησα τη συζήτηση στο αν θα ήταν καλύτερο να φύγει η Ελλάδα για ένα λίγα χρόνια (από την Ευρωζώνη), αλλά η Ελλάδα δεν ήθελε ούτε αυτό. Και έτσι δεν είχε απομείνει τίποτε άλλο από τα να γίνει αυτή η διαδρομή των μεταρρυθμίσεων , που είναι εξαιρετικά δύσκολη για την ελληνική πολιτική ηγεσία… Μετά, λένε στους πολίτες ότι πρέπει να το κάνουμε, γιατί διαφορετικά δεν θα πάρουμε τα χρήματα από τις Βρυξέλλες, και μετά λένε ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είναι έτσι… Μπορώ να το καταλάβω… δεν είμαι θυμωμένος με τους Έλληνες γι’ αυτό».
Όσον αφορά σε πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου για τον ίδιο, ο Σόιμπλε είπε: «Ο Τσακαλώτος είναι έξυπνος υπουργός Οικονομικών. Είπε με πολύ φιλικό τρόπο ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει καλές και λιγότερο καλές πλευρές για την Ελλάδα».
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση