Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

  Human Rights Watch: Στρατόπεδο συγκέντρωσης το hot spot της Μόριας


  Σήμα κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης στο hot spot της Μυτιλήνης εξέπεμψε, καταθέτοντας στη Βουλή, ερευνήτρια της Οργάνωσης Human Rights Watch.

  «Η Μόρια είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης. Ένας καταυλισμός με συνωστισμό χιλιάδων ανθρώπων. Αυτό που είδαμε στη Μόρια είναι μία κατεπείγουσα κατάσταση. Είναι ότι χειρότερο έχω δει, κι έχω ζήσει και πόλεμο». Με αυτή τη φράση περιέγραψε η Emina Cerimovic όσα έζησε στο hot spot της Μυτιλήνης, εκπέμποντας SOS για την άμεση μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από εκεί.

  Μιλώντας στην υποεπιτροπή της επιτροπής ισότητας για θέματα ατόμων με αναπηρία, η Cerimovic υποστήριξε ότι οι απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης στον καταυλισμό της Μόριας, προκαλούν ψυχικές νόσους, τονίζοντας ότι έχουν ήδη καταγραφεί πολλές απόπειρες αυτοκτονίας λόγω της κατάστασης σε συνδυασμό με την αγωνία για το μέλλον λόγω των κλειστών συνόρων.

  Αίσθηση προκάλεσε και η «καταγγελία» της ίδιας, καθώς και της ερευνήτριας για την Ελλάδα στον Οργανισμό, Εύας Κοσσέ, περί «σιωπής» της ελληνικής κυβέρνησης και του αρμόδιου Υπουργείου Μεταστευτικής Πολιτικής αναφορικά με τα σχέδιά τους για την αντιμετώπιση του επικείμενου χειμώνα.

  «Είχαμε ζητήσει συνάντηση με σύμβολο του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής. Τελικά συναντηθήκαμε με κάποιον που δεν μπορούσε να μας απαντήσει για τα σχέδια για τον χειμώνα παρότι η Ύπατη Αρμοστεία μας είπε ότι υπεύθυνη γι’ αυτό είναι η ελληνική κυβέρνησης», σημείωσε η κα Κοσσέ, ενώ η κα Τσερίμοβιτς κάλεσε τους βουλευτές – μέλη της Επιτροπής να χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι τον κοινοβουλευτικό έλεγχο για να ενημερωθούν.

  Η Εμίνα Τσερίμοβιτς, περιέγραψε με τα πλέον μελανά χρώματα τις συνθήκες διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών στο hot spot της Μόριας, κάνοντας λόγο για καθημερινούς καυγάδες, ακατάλληλες σκηνές που με την πρώτη βροχή μπάζουν νερό, ελλιπή θέρμανση που αρκείται σε κουβέρτες, έλλειψη νερού και μάχες που δίνονται από μικρά παιδιά για ένα μπουκάλι, καθώς και ντους με ανυπόφορες συνθήκες λόγω της δυσωδίας από ούρα και κόπρανα.

  Αναφορικά με τους πρόσφυγες με αναπηρία, η ίδια υποστήριξε ότι δεν υπάρχει απολύτως καμία δομή πρόσβασης για τους ίδιους.

  Όσο για το φημολογούμενο κυβερνητικό σχέδιο φιλοξενίας προσφύγων σε πλωτά μέσα, η κα Τσερίμοβιτς, σχολίασε ότι δεν είναι καλή ιδέα, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν δει άλλους ανθρώπους να πεθαίνουν στη θάλασσα κατά το ταξίδι τους.

  Από την πλευρά της η ερευνήτρια Εύα Κοσσέ, υποστήριξε ότι η αντιμετώπιση της Ελλάδας από την Ε.Ε. στο προσφυγικό δεν είναι δίκαιη, σχολιάζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι νίπτουν τας χείρας τους και δεν ενδιαφέρονται γι’ αυτούς τους ανθρώπους». Η ίδια απέδωσε τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορειοαναταλικού Αιγαίου στη μη ορθή εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας, επισημαίνοντας την ανάγκη άρσης των γεωγραφικών περιορισμών για τη διευκόλυνση της μεταφοράς στην ενδοχώρα.

  Κατόπιν πρότασης των εκπροσώπων της Human Rights Watch, τα μέλη της υποεπιτροπής για τα θέματα των ατόμων με αναπηρίας της μόνιμης επιτροπής ισότητας, νεολαίας και δικαιωμάτων του ανθρώπου, αποφάσισαν να οργανώσουν μία επιτόπια επίσκεψη στον καταυλισμό της Μόριας, ώστε να διαπιστώσουν από κοντά τα προβλήματα που υπάρχουν αλλά και να δώσουν δημοσιότητα στο θέμα με στόχο να συγκινήσουν την Ευρώπη.

  Πηγή ρεπορτάζ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Human Rights Watch: Στρατόπεδο συγκέντρωσης το hot spot της Μόριας Rating: 5 Reviewed By: Press- gr