GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Καμπανάκι» Τσακαλώτου για τις τράπεζες, αν παραταθεί το «μπλόκο» στους πλειστηριασμούς

Του Παναγή Γαλιατσάτου Σε χαμηλούς τόνους κύλισε η συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό για περίπου 4 ...


Του Παναγή Γαλιατσάτου

Σε χαμηλούς τόνους κύλισε η συνεδρίαση της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε χθες υπό τον Πρωθυπουργό για περίπου 4 ώρες. Το μόνο σημείο το οποίο προκάλεσε αίσθηση, ήταν η ανησυχία την οποία εξέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε σχέση με την αποχή των συμβολαιογράφων και την αδυναμία διεξαγωγής πλειστηριασμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι οι πλειστηριασμοί θα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, διαφορετικά θα υπάρξει θέμα με τις τράπεζες και είναι πιθανόν να βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση στα stress tests της ΕΚΤ.

Ο κ. Τσακαλώτος μάλιστα, θέλοντας να στηρίξει την άποψη ότι πρέπει να προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί - κάτι που ασφαλώς δεν προκαλεί ευδαιμονία στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - χαρακτήρισε την υφιστάμενη προστασία για ακίνητα με αξία ως 300.000 ευρώ επαρκή και πρόσθεσε πως η προστασία σε ακίνητα μεγαλύτερης αξίας ούτε κοινωνικά δίκαιη είναι, ούτε προοδευτική.

Έχει μια σημασία, πως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος δεν συνηθίζει τις παρεμβάσεις σε τέτοιες συζητήσεις, συνεπικούρησε τη θέση του Υπουργού Οικονομικών, υπενθυμίζοντας στους βουλευτές πως το όριο των 300.000 δεν προβλέπεται από κάποιο νόμο, αλλά είναι προϊόν συμφωνίας με τα πιστωτικά ιδρύματα, και πως αν η κυβέρνηση δεν τηρήσει τη συμφωνία να διευκολύνει τους πλειστηριασμούς μπορεί να βρεθεί στον αέρα.

Εκ των πραγμάτων φαίνεται πως οι προειδοποιήσεις του υπουργού έπιασαν τόπο. Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ασφάλεια των συμβολαιογράφων και τη διασφάλιση της διενέργειας των πλειστηριασμών από την κυβέρνηση και η αυστηροποίηση του νομοθετικού πλαισίου, έτσι ώστε για αδικήματα όπως η απειλή και η διατάραξη οικιακής ειρήνη σε βάρος συμβολαιογράφων που διενεργούν πλειστηριασμούς να προβλέπεται αυτεπάγγελτη δίωξη και όχι δίωξη κατ' έγκληση, όπως ισχύει σήμερα.

Πάντως ο ΥΠΟΙΚ δεν πήγε στην Κ.Ο για να κάνει τέτοιες προειδοποιήσεις, δεν τοποθετήθηκε καν και τα όσα είπε για τους πλειστηριασμούς τα είπε απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών. Στη συνεδρίαση άλλωστε έλαβαν το λόγο 35 βουλευτές, με πολλούς να επαναλαμβάνουν τη γνωστή γκρίνια για κλειστές πόρτες από τους υπουργούς.

Κάποιοι βουλευτές της Περιφέρειας εκδήλωσαν τον προβληματισμό τους για την πίεση που υφίστανται συγκεκριμένες περιοχές από το προσφυγικό, ενώ ο Νίκος Φίλης, που ζήτησε να γίνονται ταχύτερα οι επανενώσεις των οικογενειών, επανέλαβε τον προβληματισμό του περί του τι θα σηματοδοτεί η έξοδος από τα μνημόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του Προεδρείου της Κ.Ο όλα αυτά ήταν σε χαμηλότερους τόνους από ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Στην Κ.Ο. συνεδρίαση έγινε αναλυτικός απολογισμός των κυβερνητικών δράσεων και καταγράφηκε "λελογισμένη" αισιοδοξία για την πορεία αξιολόγησης και οικονομίας, ενώ συζητήθηκε και το σχέδιο για την μετά μνημόνιο εποχή.

Πηγή: real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση