GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δείτε πώς είναι σήμερα το θρυλικό "Χάραμα" - ΒΙΝΤΕΟ

Μέρες γιορτινές που είναι αρκετοί από εμάς θα βγούμε να διασκεδάσουμε σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί. Την Μητρόπολη όμως της νυχτερινής ζωή...

Μέρες γιορτινές που είναι αρκετοί από εμάς θα βγούμε να διασκεδάσουμε σε κάποιο νυχτερινό μαγαζί.
Την Μητρόπολη όμως της νυχτερινής ζωής της Αθήνας για πάνω από τριάντα χρόνια αποτελούσε ένα μικρό μεν όμως τεράστιο όσων αφορά την ιστορία του νυχτερινό μαγαζί που βρισκόταν καλά κρυμμένο μέσα στο ιστορικό δάσος της Καισαριανής δίπλα ακριβώς από το μνημείο πεσόντων.
Το εγκαινίασε μεταπολεμικά ο Πάνος Γαβαλάς, είχε άλλο όνομα και δέσποζε στην Καισαριανή, στην περιοχή Σκοπευτήριον..
Μετά το ’60 και αφού άλλαξε χέρια -από το 1964 ανήκε πια στον Κίμωνα Φαραντζή- μετονομάζεται σε Χάραμα (από το τραγούδι του Παπαϊωάννου «Πριν το χάραμα μονάχος») κι επαναλαμβάνεται κι εδώ η επιτυχημένη σύμπραξη Τσιτσάνη - Παπαϊωάννου που είχε προηγηθεί στο Φαληρικόν το 1956..
Στο Χάραμα γυρνάει τις στροφές του ο Τσαρούχης, εδώ μεσουρανεί η Μπέλλου για χρόνια, εδώ συχνάζει ο Φλωράκης και άλλοι!!..
Μιας και η μουσική παράδοση του ρεμπέτικου τραγουδιού εντάχθηκε στον κατάλογο της UNESCO για την «Αϋλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ανθρωπότητας», σε μία ακόμη στιγμή αναγνώρισης της ξεχωριστής θέσης που κατέχει στην λαϊκή παράδοση!..
*Εδώ για την UNESCO ο Τσιτσάνης ηχογραφεί ένα live, που γίνεται διπλός δίσκος το 1980 από τη θρυλική ετικέτα δίσκων της Oμόνοιας «TzinaVenus». "Το Χάραμα Τραγούδια και ταξίμια του Βασίλη Τσιτσάνη".
- Η Unesco το 1979.. στέλνει τον καθηγητή εθνομουσικολόγο Simha Arom στην Ελλάδα να καταγράψει για το αρχείο της την ελληνική λαϊκή μουσική. Η ερευνήτρια λαϊκής μουσικής Τατιάνα Γιαννοπούλου από το Παρίσι στέλνει τον εν λόγω καθηγητή μας στον Β. Τσιτσάνη!.
Ο Τσιτσάνης δουλεύει αυτόν τον καιρό στο "Χάραμα"..
Ότι γράφτηκε σ' αυτό το δίσκο, αποτελεί θησαυρό της λαϊκής μας μουσικής!. Η εγγραφή γίνεται μια και έξω, όπως την εποχή του ρεμπέτικου!!...
"Τη δεκαετία του 1970, δίπλα στον Βασίλη Τσιτσάνη στο Χάραμα τραγουδούν, κάνοντας τα περάσματά τους, οι μεγαλύτερες νεότερες γυναικείες φωνές της Ελλάδας: η Βίκυ Μοσχολιού, η Χάρις Αλεξίου, η Δήμητρα Γαλάνη, η Μαρίζα Κωχ, η Τάνια Τσανακλίδου, η Αλεξάνδρα. Με κάποιες συνεργάζεται και στη δισκογραφία, όπως με τη Γαλάνη, ενώ τελευταία στενή συνεργάτιδά του είναι η Χαρούλα Λαμπράκη. Από το Χάραμα περνούν οι πάντες για να τον ακούσουν και να τον δουν στο πάλκο, ηθοποιοί σαν το ζεύγος Παπαμιχαήλ - Βουγιουκλάκη, Καζάκος - Καρέζη, τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τη Μελίνα Μερκούρη τον Αριστοτέλη Ωνάση όπως και μεγάλες ξένες προσωπικότητες, σαν τη Ρόμι Σνάιντερ και τον Έντι
Περίπου δέκα χρόνια κράτησε η συνεργασία του Βασίλη Τσιτσάνη με την Σωτηρία Μπέλλου στο «Χάραμα», αλλά μόνο μια φορά κάθισαν κι οι δυο μαζί στο πάλκο: το 1976 για τη Μουσική βραδιά που είχαμε αφιερώσει στη μεγάλη τραγουδίστρια. Από αυτή τη μοναδική βραδιά είναι και το πολύτιμο απόσπασμα που έχουμε συμπεριλάβει στο βίντεο μας.
Νωρίτερα, το 1973 Μπέλλου και Τσιτσάνης είχαν βρεθεί ξανά μαζί αλλά στο στούντιο της ΥΕΝΕΔ για την εκπομπή μου «Η μουσική γράφει ιστορία».

.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση