GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόσθετη επιχορήγηση στα Πανεπιστήμια ανακοίνωσε ο Γαβρόγλου

...


Την έκτακτη επιχορήγηση ύψους 41 εκατομμυρίων ευρώ προς τα πανεπιστήμια, αλλά και τη δυνατότητα άμεσης αναπλήρωσης κάθε κενής θέσης μέλους ΔΕΠ που θα προκύπτει, από τον Αύγουστο του 2019 και έπειτα, με τον κανόνα «1 προς 1», ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου στο πλαίσιο της συνεδρίασης της 86ης Συνόδου των Πρυτάνεων και Προέδρων Δ.Ε. των πανεπιστημίων, στο Ζάππειο.

Οι δεσμεύσεις αυτές της ηγεσίας του υπουργείου, που, μαζί με τις απαντήσεις σε επιμέρους ζητήματα που τέθηκαν, έρχονται λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, χαιρετίστηκαν με ικανοποίηση από τη Σύνοδο, αφού πρόκειται για τα πρώτα καλά νέα που έρχονται στα πανεπιστήμια, μετά από καιρό. Σύμφωνα, μάλιστα, με το υπουργείο, η αύξηση αυτή των κονδυλίων για τα ΑΕΙ είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας πενταετίας.

Αναλυτικά, από τα 41 εκατομμύρια ευρώ, τα 7 θα δοθούν μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός και, όπως αναφέρει το υπουργείο «αποτελούν μέρος από τα 35 εκατομμύρια που είχε δεσμευτεί ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ότι θα δοθούν τη φετινή ακαδημαϊκή χρονιά». Τα υπόλοιπα 34 εκατομμύρια που εξασφαλίστηκαν, θα αποδοθούν το Φεβρουάριο 2018.

Όπως ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου, η ενίσχυση «έρχεται» ως «ένδειξη ευγνωμοσύνης για το γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης με τεράστιες περικοπές στη χρηματοδότηση κατόρθωσαν (σ.σ. τα πανεπιστήμια) όχι απλώς να κρατήσουν όρθια την Ανώτατη Εκπαίδευση αλλά αναβαθμίζοντας και τη θέση τους στον παγκόσμιο ακαδημαϊκό χάρτη».

Μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Γιώργος Αγγελόπουλος, ανακοίνωσε τις κατανομές του ποσού των 7 εκατ. ευρώ στα Ιδρύματα και μετά από συζήτηση συμφωνήθηκε να υπάρξει πρόταση της Συνόδου των Πρυτάνεων ώστε στο μέλλον η χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων να γίνεται με συγκεκριμένα και προκαθορισμένα κριτήρια.

Παρ'όλα αυτά, η Σύνοδος εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» της, για την καθυστέρηση ρύθμισης του τρόπου εφαρμογής του νόμου Γαβρόγλου (ν. 4485/2017), για τη λειτουργία των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ). «Η αποτελεσματική διαχείριση των ερευνητικών προγραμμάτων είναι ζωτικής σημασίας για την λειτουργία των Πανεπιστημίων, την ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα την απασχόληση χιλιάδων νέων ερευνητών», υποστήριξαν οι πρυτάνεις.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών για την τελική λύση του θέματος.

Εξάλλου, η Σύνοδος έθεσε στον υπουργό το ζήτημα του αποκλεισμού της από τις συζητήσεις που αφορούν στην αναδιάταξη του χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης μέσω της δημιουργίας νέου Πανεπιστημίου και τη μεταφορά Τμημάτων ΤΕΙ σε πανεπιστήμια. Ο κ. Γαβρόγλου ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται όλα τα ΤΕΙ να γίνουν πανεπιστήμια και ότι «δεν πρόκειται για επιβολή ειλημμένων αποφάσεων από το υπουργείο στις συνεργασίες των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ καθώς και της μορφής της συνεργασίας τους γιατί κάθε Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες». Επίσης, Αποδέχτηκε την πρόταση των πρυτάνεων, τα πορίσματα των επιτροπών που έχουν συσταθεί ανάμεσα στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ να γνωστοποιούνται και στο Προεδρείο της Συνόδου για τις δικές της απόψεις.

Τέλος, αναφορικά με τα ζητήματα φοιτητικής μέριμνας, η Σύνοδος ζήτησε να δραστηριοποιηθεί το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο υπουργός, ενημέρωσε σχετικά, ότι έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι πόροι (20 εκατ. ευρώ), ώστε να καλυφθούν οι δαπάνες σίτισης και καθαριότητας και να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες των φοιτητικών εστιών σε όλα τα πανεπιστήμια και να εξοφληθούν και όλες οι υποχρεώσεις προς τρίτους του ΙΝΕΔΙΒΙΜ.

Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση