Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ
Κυκλοφόρησε το 2o φύλλο. Κάντε κλικ για να το δείτε...
 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2017

  Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες: Συμφωνία με τη Μέι για την πρώτη φάση του Brexit ανακοίνωσε ο Γιούνκερ

  Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου

  Συμφωνία με την Τερέζα Μέι στα ανοιχτά ζητήματα της πρώτης φάσης του Brexit ανακοίνωσε πριν από λίγο στις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

  O Πρόεδρος της Κομισιόν Γιούνκερ συναντά την Τερέζα Μέι από τις 7:00 το πρωί στις Βρυξέλλες, όπως επισήμως ανακοινώθηκε. Στις 8 ακολουθεί συνάντηση Μέι - Τουσκ. και κοινές δηλώσεις.

  Ο επικεφαλής του Γραφείου του Γιούνκερ, Μάρτιν Ζελμάγιερ, που μετέχει στις διαπραγματεύσεις, ανήρτησε τον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter μια φωτογραφία με την χαρακτηριστική καμινάδα και τον λευκό καπνό που συνοδεύει την εκλογή του εκάστοτε νέου ποντίφικα στο Βατικανό.

  Στις 7:45 τοπική ώρα ο Πρόεδρος Γιούνκερ ανακοίνωσε ότι η Κομισιόν συνέστησε σήμερα επισήμως στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (στη βάση του άρθρου 50) να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων βάσει του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο.

  Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) λάβει την δική του απόφαση στις 15 Δεκεμβρίου 2017 για το αν θα επιτρέψει στις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση τους.

  Η αξιολόγηση της Κομισιόν βασίζεται σε κοινή έκθεση που συμφωνήθηκε από τους διαπραγματευτές της Επιτροπής και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία εγκρίθηκε σήμερα από την Πρωθυπουργό Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

  Η Κομισιόν είναι πεπεισμένη ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε καθέναν από τους τρεις τομείς προτεραιότητας των δικαιωμάτων των πολιτών, στον διάλογο για την Ιρλανδία / Βόρειο Ιρλανδία και στον οικονομικό διακανονισμό, όπως καθορίστηκε στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017.

  Η Κομισιόν ως διαπραγματευτής έχει εξασφαλίσει ότι θα προστατεύονται οι επιλογές ζωής των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και δικαιώματα των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ. Όλα θα παραμείνουν αμετάβλητα μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η Κομισιόν εξασφάλισε επίσης ότι οι διοικητικές διαδικασίες θα είναι φθηνές και απλές για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

  Όσον αφορά τον οικονομικό διακανονισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ28 θα τηρηθούν από την ΕΕ28, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

  Όσον αφορά τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τη μοναδική κατάσταση στη νήσο της Ιρλανδίας και έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή σκληρών συνόρων.

  Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δήλωσε σχετικά πως: "πρόκειται για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά έχουμε κάνει μια πρώτη σημαντική πρόοδο και είμαι ικανοποιημένος από τη δίκαιη συμφωνία που επιτεύχθηκε με το Ηνωμένο Βασίλειο. Με την αξιολόγησή μας, η Κομισιόν και ο κύριος διαπραγματευτής μας Μ.Μπαρνιέ είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν άμεσα τις εργασίες για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων και θα συνεχίσω να ενημερώνω πολύ στενά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλη τη διαδικασία, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να επικυρώσει την τελική Συμφωνία Απόσυρσης."

  Ο Μ.Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν, δήλωσε: "η αξιολόγηση της Κομισιόν βασίζεται στην πραγματική και γνήσια πρόοδο που σημειώθηκε σε καθέναν από τους τρεις τομείς προτεραιότητας: συμφωνώντας σε αυτά τα ζητήματα και διευθετώντας το παρελθόν, μπορούμε τώρα να προχωρήσουμε και να συζητήσουμε τη μελλοντική σχέση μας με βάση την εμπιστοσύνη και την εμπιστοσύνη ".

  Εάν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) θεωρεί συμφωνήσει με την ικανοποιητική πρόοδο, οι διαπραγματευτές της Κομισιόν και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα αρχίσουν να συντάσσουν συμφωνία αποχώρησης βάσει του άρθρου 50 της Συνθήκης. Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της 29ης Απριλίου 2017 και μόλις τα κράτη μέλη συμφωνήσουν με την αξιολόγηση της Κομισιόν, η Κομισιόν είναι έτοιμη να αρχίσει άμεσα τις εργασίες σχετικά με τυχόν μεταβατικές ρυθμίσεις και να αρχίσει διερευνητικές συζητήσεις σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών Βασίλειο.

  Πηγή: Real.gr

  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Λευκός καπνός στις Βρυξέλλες: Συμφωνία με τη Μέι για την πρώτη φάση του Brexit ανακοίνωσε ο Γιούνκερ Rating: 5 Reviewed By: Press- gr