GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γαβρόγλου και Μουζάλας ανακοίνωσαν πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών για 5.000 μετανάστες

Τον σχεδιασμό Προγράμματος Μαθημάτων Γλώσσας και Πολιτισμού για Πρόσφυγες και Μετανάστες, ανακοίνωσαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, οι Υπουρ...

Τον σχεδιασμό Προγράμματος Μαθημάτων Γλώσσας και Πολιτισμού για Πρόσφυγες και Μετανάστες, ανακοίνωσαν σε κοινή Συνέντευξη Τύπου, οι Υπουργοί Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου και Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας.
Τα βασικά σημεία του προγράμματος περιέγραψαν ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Αγγελόπουλος και Μεταναστευτική Πολιτικής, Ηλίας-Μιλτιάδης Κλάπας, ο Γ.Γ Δια Βίου Μάθησης, Παυσανίας Παπαγεωργίου και ο επικεφαλήςτου Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Ελλάδας, ΤζιανλούκαΡόκο.
Το πρόγραμμα στοχεύει στη στήριξη τωνπροσφυγικών πληθυσμών ηλικίας 15 ετών και άνω, μέσω εκπαιδευτικού προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη προσαρμογή τους τόσο στην ελληνική πραγματικότητα όσο και στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.
Ωφελούμενοι για το έτος 2018 θα είναι συνολικά 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες εκ των οποίων:
- 2.000είναι ηλικίας 15 έως 18 ετών και
- 3.000είναι ηλικίας 18 και άνω.
Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και είναι σχεδιασμένο με γνώμονα τις μαθησιακές ανάγκες διαφορετικών ομάδων, ενώ παράλληλα προάγει τόσο τη γνώση της ελληνικής γλώσσας, αλλά και του ευρωπαϊκού πολιτισμού για τους έφηβους και ενήλικες πρόσφυγες.
Πιο συγκεκριμένα δίνεται η δυνατότητα προετοιμασίας και προσανατολισμού των παιδιών 15-18 ετών, μέσω ταχύρυθμων μαθημάτων γλώσσας και κατά συνέπεια εξασφαλίζεται μία πιο ομαλή ένταξη στην τυπική εκπαίδευση.
Σε όλους τους εκπαιδευόμενους διασφαλίζεται η συμμετοχή σε εξετάσεις για την απόκτηση αναγνωρισμένου διπλώματος γλώσσας (Α1, Α2, Β1) με σκοπό την πιστοποίηση των γνώσεων και την απόκτηση ανάλογων προσόντων.
Επιπλέον, μέσω υποστηρικτικών δράσεων, εξασφαλίζεται η μεταφορά από τις Δομές Φιλοξενίας στους χώρους των μαθημάτων, αλλά και η δυνατότητα σε γυναίκες με μικρά παιδιά να παρακολουθήσουν μαθήματα κοντά στο χώρο διαμονής τους.
Ο Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, δήλωσε:
«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που θα δώσει έμφαση στην εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως ενός σημαντικού και καθοριστικού στοιχείου της ενσωμάτωσης προσφύγων και μεταναστών στην κοινωνία μας. Μπορεί να φαντάζει περίπλοκο στην υλοποίησή του, αλλά η επιτυχία του εξασφαλίζεται και από το εξαιρετικό κλίμα συνεργασίας που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του Πανεπιστημίου Αθηνών».
Ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ανέφερε:
«Διαλύοντας την Ειδομένη, το Υπουργείο Παιδείας πήρε τα παιδιά και τα πήγε στα σχολεία και αυτή είναι μια σημαντική κίνηση ένταξής τους.Το πρόγραμμα αυτό και ο τρόπος που βλέπουμε την ένταξη είναι μία πολύ σημαντική αλλαγή σε σχέση με τον παρελθόν. Όπως ξέρετε στο παρελθόν υπήρχαν μικρά, διασπασμένα προγράμματα σε ένα μεγάλο πληθυσμό μεταναστών και προσφύγων, τα οποία είχαν την προσφορά τους. Κρίναμε, ως Κυβέρνηση, ότι πρέπει να προχωρήσουμε σε πιο δραστικές λύσεις.
Κάναμε λοιπόν τρία οριζόντια προγράμματα, μεγάλα, και σήμερα παρουσιάζουμε το πρώτο που υλοποιείται χάρη στις τεράστιες προσπάθειες του Υπουργείου Παιδείας και στη βοήθεια που δώσαμε εμείς σ’ αυτό το πρόγραμμα.Εκείνο που λέμε είναι το αυτονόητο: ότι χωρίς γλώσσα δεν γίνεται ένταξη. Στοχεύουμε στην εκμάθηση Ελληνικών, Αγγλικών, αλλά και άλλες δεξιότητες ανάλογα με τις περιοχές, σε ένα μεγάλο αριθμό ενηλίκων πλέον, για να μπορέσουν αυτοί οι άνθρωποι να ορθοποδήσουν, να μπορέσουν να κινηθούν, να μπορέσουν να προχωρήσουν.
Το δεύτερο που κάνει, που είναι πάλι μία τεράστια αλλαγή, είναι ότι το κάνει ανεξάρτητα αν ο συμμετέχων είναι πρόσφυγας ή μετανάστης. Το πρόγραμμα λοιπόν, ισχύει για όλους τους αιτούντες άσυλο, κάτι το οποίο δεν γίνεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, αλλά εδώ γίνεται και είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με επιτυχία.
Έχουμε περίπου 35.000 αιτούντες άσυλο στην ενδοχώρα και, με βάση την πρώτη του φάση υλοποίησης του προγράμματος, πάνω από 5.000 θα μάθουν ελληνική γλώσσα, Αγγλικά, πολιτισμό, τα δικαιώματά τους και τις υποχρεώσεις τους. Αυτό σημαίνει ότι οι 5.000 άνθρωποι είναι 4.000 οικογένειες. Δηλαδή είναι πάνω από τους μισούς από όσους έχουν έρθει. Η ένταξη βοηθάει αυτούς τους ανθρώπους να ζήσουν μία καλύτερη ζωή μέσα στην Ελλάδα.
Βοηθάει όμως και την τοπική κοινωνία και την ελληνική κοινωνία και το ελληνικό Κράτος, να δημιουργήσουν συνθήκες ασφάλειας. Να γίνει, δηλαδή, μια πολιτισμική και πολιτική παρέμβαση με πολύ απλά πράγματα, μαθαίνοντας γλώσσα και δίνοντας μία προοπτική σ’ αυτούς τους ανθρώπους».
Σημειώνεται, τέλος, ότι τις δράσεις θα πλαισιώσει καμπάνια ενημέρωσης για τη σημασία της γνώσης της ελληνικής γλώσσας και ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση