GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο χέρι της Τουρκίας η υπόθεση της δίκης των οκτώ αξιωματικών στην Ελλάδα - Κοντονής: Το θέμα της έκδοσής τους έχει κλείσει

Από την Τουρκία εξαρτάται πλέον το εάν θα γίνει δίκη των 8 Τούρκων αξιωματικών στη χώρα μας , όπως διαφάνηκε μετά τη συνάντηση της αντιπρ...

Από την Τουρκία εξαρτάται πλέον το εάν θα γίνει δίκη των 8 Τούρκων αξιωματικών στη χώρα μας , όπως διαφάνηκε μετά τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του Τουρκικού υπουργείου Δικαιοσύνης με παράγοντες του Ελληνικού Υπουργείου και την κατ ιδίαν επαφή του υφυπουργού της γειτονικής χώρας με τον Έλληνα υπουργό Σταύρο Κοντονή.
Ο κ.Κοντονής ερωτηθείς σχετικά απάντησε πως "φυσικά και τέθηκε το θέμα των Τούρκων αξιωματικών στη συζήτηση" ενώ απέκλεισε το θέμα της εκδόσεως , το οποίο όπως είπε έχει λήξει τελεσίδικα με την απόφαση του Αρείου Πάγου.
Ξεκαθάρισε μάλιστα πως το Ανώτατο Δικαστήριο δεν έκρινε αν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής τους αλλά αυτό που είπε ήταν ότι δεν θα έχουν δίκαιη δίκη στην Τουρκία. Και αυτή η απόφαση, όπως σημείωσε ο κ. Κοντονής, είναι απολύτως σεβαστή.
Ολόκληρη, η δήλωση του Υπουργού έχει ως εξής:
«Η συζήτηση έγινε με ειλικρίνεια και όρους διαύγειας. Διευκρινιστήκαν εκκρεμή θέματα και υπάρχει διάθεση για περαιτέρω συνεργασία.
-Συζητήθηκε το θέμα των 8 Τούρκων αξιωματικών;
Φυσικά και συζητήθηκε το θέμα των 8.
Τέθηκε το νομοθετικό πλαίσιο από την πλευρά μας και έγινε απολύτως κατανοητό από την τουρκική πλευρά. Όσον αφορά περαιτέρω το ζήτημα τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης τις έχει εκφράσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.
-Για το ενδεχόμενο διεξαγωγής δίκης τους εδώ;
-Το τι θα κάνουν είναι δικό τους θέμα. Δυνατότητες υπάρχουν. Είναι διατυπωμένες με τρόπο ρητό και σαφή στον ελληνικό Ποινικό Κώδικα, οπότε είναι πλέον στη διακριτική ευχέρεια να προβούν στις νόμιμες ενέργειες. Όσον φορά στο θέμα της έκδοσης αυτό έχει ολοκληρωθεί ενώπιον του Αρείου Πάγου με την απόφαση την οποία έχει εκδώσει. Θα ήθελα να υπενθυμίσω για μια ακόμη φορά ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου δεν μπαίνει σε ζητήματα ενδείξεως υπάρξεως ή μη ενοχής για τους συγκεκριμένους. Το παρακάμπτει η απόφαση και πηγαίνει σε κάτι που το θεωρεί ουσιαστικό. Ότι υπό τις παρούσες συνθήκες στην Τουρκία -αυτή ήταν η κρίση του Ανωτάτου Δικαστηρίου και είναι απολύτως σεβαστή- οι αξιωματικοί αυτοί μπορεί να μην έχουν μια δίκαιη δική που προβλέπονται από τους διεθνείς κανόνες. Επομένως την απόφαση του Αρείου Πάγου και το περιεχόμενο αυτής πρέπει να τη λάβει σοβαρά υπόψη της η τουρκική πλευρά.»
Ο κ. Κοντονής είπε τέλος ότι δέχθηκε επίσημη πρόσκληση να επισκεφτεί την Άγκυρα την οποία και αποδέχθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση