Ο ΤΥΠΟΣ ΣΗΜΕΡΑ

 • ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2018

  Παιχνίδια με τις δημοσκοπήσεις για το Σκοπιανό...

  Στην επόμενη, πιο ύπουλη, φάση περνούν οι προσπάθειες για το ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας ύστερα και από τα τελευταία παζάρια τόσο μέσα στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και στην αντιπολίτευση.

  Όσο κυλούν οι ημέρες, τόσο διαπιστώνεται ότι αντίθετα με τη «σύγκλιση» που υπάρχει μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και των κομμάτων τους ξεσηκώνεται ολοένα και περισσότερο ο ελληνικός λαός. Τα μηνύματα που καταφθάνουν καθημερινά από όλη την Ελλάδα κάνουν λόγο για ένα βροντερό ΟΧΙ που απλώνεται παντού, όχι μόνο στο βορρά αλλά και στο νότο. Σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους, σε δεξιούς και μη…

  Αυτά τα μηνύματα, που πολλαπλασιάζονται διαρκώς, έχουν τρομοκρατήσει κυριολεκτικά τους πολιτικούς και τους υπαλλήλους τους. «Είναι μια κατάσταση που δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε» παραδέχονται στις ιδιωτικές συζητήσεις τους προσπαθώντας να ξεφύγουν κάπως από τον αιφνιδιασμό που έχουν υποστεί.

  Το πρόβλημά τους λοιπόν είναι, για άλλη μια φορά, η ελληνική κοινωνία και τα πατριωτικά ανακλαστικά της. Όσο κι αν νόμιζαν ότι η οικονομική εξουθένωση των τελευταίων χρόνων θα κάμψει και τον πατριωτισμό των Ελλήνων, συμβαίνει το εντελώς αντίθετο. Κι αυτή είναι η μεγάλη έκπληξη την οποία δεν είχαν υπολογίσει.

  Γι αυτό και βάζουν μπροστά το επόμενο στάδιο. Όπως μου λένε οι πληροφοριοδότες μου, μεθοδεύουν καινούργιες δημοσκοπήσεις με σκοπό να δείξουν ότι «διαφοροποιούνται» σταδιακά οι τάσεις της κοινής γνώμης όσον αφορά το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Η βασική τους επιδίωξη είναι να διαμορφώσουν την εικόνα ότι η «σύνθετη ονομασία» αρχίζει να γίνεται αποδεκτή.

  Η απάτη που επιχειρείται βέβαια είναι τεράστια. Αρκεί να θυμηθούμε τι έδειχνε η τελευταία πριν από τις γιορτές μέτρηση που είχε δημοσιοποιηθεί από την εταιρεία MRB, που είναι κατ’ εξοχήν συστημική. Ακόμη κι αυτή λοιπόν αποκάλυπτε ότι το 81,9 % των Ελλήνων δεν επιθυμεί να δεχτεί η χώρα μας ονομασία που περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» και μόλις το 8% τάσσεται υπέρ της ονομασίας που να περιλαμβάνει τον όρο αυτό. Πιο ειδικά μάλιστα και στο ερώτημα αν «συμφωνείτε με γεωγραφικό προσδιορισμό στο σύνθετο όνομα για κάθε χρήση από τη γειτονική χώρα το 78% απαντά «μάλλον όχι» και «σίγουρα όχι», ενώ το 11,6% απαντά «σίγουρα ναι» και «μάλλον ναι». Φαίνεται δηλαδή ότι ακόμη και για τον «γεωγραφικό προσδιορισμό» που ακούγεται και παρουσιάζεται ως πιο ήπιος σε σχέση με οποιονδήποτε άλλο, τα ποσοστά άρνησης είναι πάρα πολύ υψηλά. Με άλλα λόγια, οι Έλληνες δεν θέλουν ούτε μια γεωγραφική ονομασία του τύπου «Βόρεια Μακεδονία» σε σχέση με το «Νέα Μακεδονία» που αποκαλύπτεται πλέον ότι είναι και μία από τις πιθανότερες.
  Σε αυτό λοιπόν το σημείο επιχειρείται τώρα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, να γίνει το επικοινωνιακό «χειρουργείο». Μέσω της μεθοδευόμενης και καθημερινής πλύσης εγκεφάλου, «στήνονται» μετρήσεις με σκοπό να φανεί ότι αλλάζει κάπως το κλίμα και ενισχύονται τα ποσοστά που αποδέχονται τη σύνθετη ονομασία, έστω και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος στην πραγματικότητα θα λειτουργήσει ως Κερκόπορτα…

  Βέβαια, δεν θα εμφανίζουν πλήρη ανατροπή των συσχετισμών γιατί το παραμύθι δεν θα γίνει με τίποτε πιστευτό. Τους ενδιαφέρει να φανεί ότι δήθεν «μικραίνει η απόσταση» και ότι ανεβαίνει από τα τωρινά σχεδόν ανύπαρκτα ποσοστά η αποδοχή μιας «συμβιβαστικής λύσης» με τα Σκόπια. Με αυτό το μαγείρεμα θα θελήσουν να δώσουν υπόσταση στο σχέδιο ξεπουλήματος του ονόματος της Μακεδονίας και να «νομιμοποιήσουν» τις αποφάσεις τους, τουλάχιστον στο δικό τους πολιτικό χώρο του ΣΥΡΙΖΑ και της υπόλοιπης αριστεράς. Αλλά κι αυτό αποδεικνύεται τεράστιο πρόβλημα. Ο λόγος; Ακόμη και οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ έστω και χαμηλότερα από τους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων είναι συντριπτικά αντίθετοι στη σύνθετη ονομασία. Πάνω από το 76% συντάσσεται με το όχι. Κι αυτό έχει την εξήγησή του: Οι περισσότεροι από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι «εκ μεταγραφής» και όταν τον ψήφιζαν δεν πίστευαν ότι θα ξεπουλούσε και το όνομα της Μακεδονίας. Μόνο ο μικρός πυρήνας του παλιού Συνασπισμού μαζί με άλλους αριστεριστές και κομμουνιστές είναι αυτοί που λένε «ναι», μη ξεπερνώντας το 8%...
  Αυτό το ύπουλο σχέδιο βρίσκεται λοιπόν σε εξέλιξη. Αλλά κι αυτό θα αποτύχει…
  Μ. Γιαλούρος
  • Blogger Comments
  • Facebook Comments

  0 σχολια:

  Item Reviewed: Παιχνίδια με τις δημοσκοπήσεις για το Σκοπιανό... Rating: 5 Reviewed By: Press- gr