GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έλληνες αστυνομικοί καταθέτουν στη δίκη για τη δολοφονία φοιτήτριας στη Γερμανία

Στη δίκη εναντίον του Αφγανού Χουσεΐν Κ., ο οποίος ομολόγησε ότι βίασε και άφησε αναίσθητη τον Οκτώβριο του 2016 μια 19χρονη φοιτήτρια στ...

Στη δίκη εναντίον του Αφγανού Χουσεΐν Κ., ο οποίος ομολόγησε ότι βίασε και άφησε αναίσθητη τον Οκτώβριο του 2016 μια 19χρονη φοιτήτρια στο Φράιμπουργκ, καταθέτουν ως μάρτυρες την Πέμπτη για πρώτη φορά δύο Έλληνες αστυνομικοί.
Αυτοί είχαν αναλάβει να ερευνήσουν στην Ελλάδα την υπόθεση του νεαρού Αφγανού, ο οποίος είχε ρίξει από γκρεμό στην Κέρκυρα νεαρή φοιτήτρια το 2013, η οποία επιβίωσε τελικά της πτώσης. Η συγκεκριμένη πράξη του Αφγανού κατηγορούμενου στην Ελλάδα θα είναι το μοναδικό ζήτημα που θα απασχολήσει τη δικάσιμη της Πέμπτης στο Φράιμπουργκ, όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του δικαστηρίου Κάτριν Σενκ.
Η Γερμανίδα φοιτήτρια πνίγηκε τελικά στα νερά του ποταμού Ντράιζαμ. Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση αναμένεται νε εκδοθεί το νωρίτερο στα μέσα Μαρτίου.
Για την πράξη του στην Κέρκυρα ο νεαρός Αφγανός είχε καταδικαστεί σε δεκαετή κάθειρξη το 2014 για ληστεία και απόπειρα ανθρωποκτονίας. Τον Οκτώβριο του 2015 αφέθηκε πρόωρα ελεύθερος υπό όρους. Μετά την αποφυλάκισή του διέφυγε στη Γερμανία. Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα δεν γνώριζαν το ποινικό μητρώο του. Οι ελληνική αστυνομία τον αναζητούσε εντός των συνόρων, ωστόσο δεν είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης ούτε είχε γίνει καταχώρηση των στοιχείων του σε διεθνείς βάσεις δεδομένων από τις ελληνικές αρχές.
Μόλις τον Δεκέμβριο του 2016, μετά τη σύλληψη του κατηγορούμενου στο Φράιμπουργκ, πληροφορήθηκαν οι γερμανικές αρχές μετά από σχετικό δημοσίευμα την υπόθεση του Αφγανού στην Ελλάδα. Το ζήτημα προκάλεσε κλίμα δυσαρέσκειας ανάμεσα στη γερμανική και την ελληνική κυβέρνηση, ενώ έδωσε αφορμή για συζήτηση γύρω από την προσφυγική πολιτική της Γερμανίας. Ο Χουσεΐν Κ. αρνείται να καταθέσει οτιδήποτε σχετικά με την πράξη που διέπραξε στην Ελλάδα.
Αίτημα δικαστικής συνδρομής προς την Ελλάδα
Η γερμανική δικαιοσύνη είχε υποβάλει στην ελληνική πλευρά αίτημα δικαστικής συνδρομής, δήλωσε ο αρμόδιος γερμανός εισαγγελέας Έκαρτ Μπέργκερ. Όπως διευκρίνισε, στόχος του αιτήματος είναι να λάβει η γερμανική δικαιοσύνη αναλυτική πληροφόρηση για την πράξη του Αφγανού κατηγορούμενου στην Ελλάδα. Η Ελληνίδα φοιτήτρια δεν θα καταθέσει στο Φράιμπουργκ, επισήμανε ο Έκ. Μπέργκερ, παρά το γεγονός ότι -όπως διευκρίνισε- αρχικά είχε επιδιωχθεί η κατάθεσή της στο γερμανικό δικαστήριο.
Η δίκη στο Φράιμπουργκ είχε ξεκινήσει τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Μεταξύ των στοιχείων που πρέπει να διαλευκανθούν είναι η ηλικία του κατηγορούμενου, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο για το ύψος του ποινής που θα του επιβληθεί τελικά. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι πήγε στη Γερμανία από το Αφγανιστάν και ότι ήταν 16 ή 17 ετών. Στο ξεκίνημα της δίκης ομολόγησε όμως ότι είπε ψέματα.
Οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές εκτιμούν ότι ο Χουσεΐν Κ. είναι τουλάχιστον 22 ετών, κάτι που υποστηρίζεται και από εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης αλλά και καταθέσεις μαρτύρων.
Πηγή πληροφοριών: DW

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση