GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πέθανε ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας - ΒΙΝΤΕΟ

Ο πρίγκιπας Ερρίκος, ο γαλλικής καταγωγής σύζυγος της Βασίλισσας Μαργαρίτας Β' της Δανίας, πέθανε σε ηλικία 83 ετών. Είχε διαγνωστεί...

Ο πρίγκιπας Ερρίκος, ο γαλλικής καταγωγής σύζυγος της Βασίλισσας Μαργαρίτας Β' της Δανίας, πέθανε σε ηλικία 83 ετών.
Είχε διαγνωστεί με άνοια το περασμένο έτος και η υγεία του επιδεινώθηκε πρόσφατα. Ο Ερρίκος είχε μεταφερθεί νωρίτερα από το νοσοκομείο της Κοπεγχάγης στην κατοικία της οικογένειας βόρεια της πρωτεύουσας, "όπου επιθυμούσε να περάσει τις τελευταίες στιγμές του", είπε το βασιλικό παλάτι. Μια μεταγενέστερη δήλωση ανέφερε ότι ο Ερρίκος πέθανε στον ύπνο του και ότι η βασίλισσα και οι δύο γιοί τους ήταν στο πλευρό του.
Ο διάδοχος Πρίγκιπας Φρειδερίκος επέστρεψε από το ταξίδι του στην Νότια Κορέα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για να είναι μαζί με τον πατέρα του, καθώς η κατάστασή του είχε επιδεινωθεί τις τελευταίες μέρες.
Ο Ερρίκος είχε προκαλέσει αντιδράσεις τον Αύγουστο του 2017, ανακοινώνοντας ότι όταν πεθάνει δεν θέλει να θαφτεί δίπλα στη σύζυγό του στον καθεδρικό ναό, όπου θάβονται οι Δανέζοι βασιλείς εδώ και αιώνες. Η βασίλισσα είχε ήδη μια ειδικά σχεδιασμένη σαρκοφάγο που περίμενε το ζευγάρι.
Ποιος ήταν ο πρίγκιπας Ερρίκος της Δανίας
Ο Ερρίκος παντρεύτηκε την Μαργαρίτα όταν εκείνη ήταν διάδοχος του θρόνου της Δανίας στις 10 Ιουνίου 1967. Το ζεύγος έχει δύο παιδιά, τον Φρειδερίκο και τον Ιωακείμ. Γεννήθηκε στις 11 Ιουνίου 1934 στην πόλη Ταλένς της Γαλλίας. Είναι ο γιος του Αντρέ ντε Λαμπόρντ ντε Μονπεζά (1907-1998) και της Ρενέ Ιβόν Ντουρσενό (1908-2001).
Το θρήσκευμα της οικογένειάς του ήταν ο Ρωμαιοκαθολικισμός. Ο Ερρίκος πέρασε τα πρώτα πέντε χρόνια της ζωής του στην Γαλλική Ινδοκίνα (σημερινό Βιετνάμ), όπου ο πατέρας του είχε επαγγελματικά ενδιαφέροντα. Στο Ανόι επέστρεψε το 1950, αποφοιτώντας δύο χρόνια αργότερα από εκεί γαλλικό σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Μεταξύ 1952 και 1957 σπούδασε νομικές και πολιτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, ενώ σπούδασε ταυτόχρονα Κινεζική και Βιετναμέζικη γλώσσα στο Εθνικό Ινστιτούτο Ανατολικών Γλωσσών και Πολιτισμών του Παρισιού. Έπειτα, φοίτησε το 1957 στο Χονγκ Κονγκ και το 1958 στη Σαϊγκόν. Τα έτη 1959-1962 υπηρέτησε στο Γαλλικό Στρατό. Αργότερα εντάχθηκε στο Γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών και εργάστηκε στην Γαλλική Πρεσβεία του Λονδίνου από το 1963 ως το 1967.
Ο Πρίγκιπας Ερρίκος είχει ως μητρική γλώσσα τα Γαλλικά και ως δεύτερη γλώσσα τα Δανικά, ενώ μιλούσε Αγγλικά, Κινεζικά και Βιετναμέζικα.
Σε μια συνέντευξή του το 2002, ο Ερρίκος προκάλεσε και πάλι αντιδράσεις λέγοντας ότι αισθάνθηκε ότι είχε παραγκωνιστεί στο ίδιο του το σπίτι, όχι μόνο από τη σύζυγό του αλλά και από το γιο του. Η δήλωση αυτή έγινε μετά την ετήσια δεξίωση για την Πρωτοχρονιά για ξένους διπλωμάτες, όπου ο πρωτότοκος γιός τους ήταν ο οικοδεσπότης, επειδή η μητέρα του δεν ήταν διαθέσιμη.
"Για πολλά χρόνια είμαι το Νο 2", δήλωσε ο Ερρίκος. "Είμαι ικανοποιημένος με αυτό το ρόλο, αλλά μετά από τόσα χρόνια στη Δανία δεν θέλω ξαφνικά να γίνω νούμερο τρία και να γίνω ένα είδος φοβερής προσκόλλησης".
Πηγή: abcnews, wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση