GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ (και τα ερωτήματα) από τη μάχη στη Βουλή για την Novartis...

Γίναμε σοφότεροι από την πολύωρη συζήτηση στην Βουλή για το σκάνδαλο της Novartis; Για την ουσία της υπόθεσης, όσον αφορά το καθαρά ποιν...

Γίναμε σοφότεροι από την πολύωρη συζήτηση στην Βουλή για το σκάνδαλο της Novartis; Για την ουσία της υπόθεσης, όσον αφορά το καθαρά ποινικό της μέρος, όχι δεν γίναμε, όπως και δεν αναμενόταν να γίνουμε. Ζαλιστήκαμε όμως από τα δισεκατομμύρια που "σφύριζαν" στον αέρα εδώ και δεκαετίες στο χώρο του φαρμάκου. Από αυτό και μόνο δεν μένει καμιά αμφιβολία για το φαγοπότι που γινόταν και το οποίο είναι αδύνατον να μην συμμετείχαν και οι σάπιοι πολιτικοί όλων των αποχρώσεων. Η πρώτη φάση αυτής της πρωτότυπης «δίκης», όπως την είχα χαρακτηρίσει, ενώπιον της Βουλής ωστόσο εκτυλίχθηκε καθαρά σε επίπεδο εντυπώσεων και μόνο που όσο νύχτωνε τόσο φούντωναν. Με εκατέρωθεν καταγγελίες για το τι έκαναν και τι δεν έκαναν -και οι μεν και οι δε- για τη φαρμακευτική δαπάνη όλα αυτά τα χρόνια. Και η μάχη των εντυπώσεων αυτών θα διαρκέσει οπωσδήποτε μέχρι τις επόμενες εκλογές, είτε αυτές γίνουν μέσα στο 2018 είτε φτάσουμε μέχρι τον Μάιο του 2019 που είναι ο απώτερος στόχος του κ. Τσίπρα…
Η κυβερνητική πλευρά, ύστερα από την επιθετική τακτική των πρώτων ημερών,  στην Βουλή εμφανίστηκε με μια σχετικά διαφοροποιημένη στάση. Οι ομιλητές της συμπολίτευσης απέφυγαν να στραφούν επίσημα και προσωπικά κατά των εμπλεκομένων πολιτικών αλλά μίλησαν γενικά για το σκάνδαλο και για την ανάγκη της διερεύνησής του. Θέλησαν να δώσουν δηλαδή μια πιο «θεσμική» διάσταση στην όλη διαδικασία προκειμένου να αποκρούσουν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης περί «σκευωρίας». Μάλιστα κατά την παρέμβασή του ο υπουργός Παπαγγελόπουλος, σε αντιδιαστολή με τη σκληρή επίθεσή του στον Σαμαρά, ακούστηκε να λέει ότι για κάποιους από τους εμπλεκόμενους ο ίδιος έχει πολύ θετική γνώμη και δεν πιστεύει ότι θα προκύψει κάτι σε βάρος τους…
Συνολικά πάντως για τα πολιτικά πρόσωπα αυτό που βγήκε ως συμπέρασμα είναι ότι παραπέμπονται στην προανακαριτική επιτροπή μόνο με βάση τις αναφορές από τους «προστατευόμενους μάρτυρες». Αυτό τουλάχιστον προέκυψε, κατά τη διάρκεια όσων ακούστηκαν στη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης, με βάση τη δικογραφία των 7.000 σελίδων που πήγε στην Βουλή. Αυτό είναι το δεδομένο μέχρι στιγμής. Τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι λοιπόν τι άλλο μπορεί να υπάρχει; Τι άλλο μπορεί να προκύψει; Υπάρχουν κι άλλα στοιχεία που δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη; Και από ποια έρευνα θα προέρχονται; Από αυτήν που κάνουν οι ελληνικές αρχές ή από το υλικό με τις «βόμβες» που έχουν συγκεντρώσει οι Αμερικανοί; Κι αν είναι από την δεύτερη κατηγορία, θα δοθεί στην Ελλάδα αυτό το υλικό; Και αν ναι, πότε;
Αυτά είναι και τα ουσιαστικά ερωτήματα με τα οποία -πέρα από τα «πυροτεχνήματα» που εκτοξεύθηκανς- ξεκινάει τις εργασίες της η Προανακριτική Επιτροπή, όπως παραδέχονταν στα πηγαδάκια εκτός αιθούσης της Βουλής και οι ίδιοι οι βουλευτές που για διαφορετικούς λόγους από κάθε πτέρυγα ήταν βουτηγμένοι στη μελαγχολία: Οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ καταλάβαιναν ότι αν δεν «βρεθεί» χρήμα και η ροή του η υπόθεση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε φιάσκο. Αντίθετα, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης τρέμουν στη σκέψη ότι μπορεί οι σημερινές μαρτυρίες να συνοδευτούν σε επόμενη φάση με στοιχεία από λογαριασμούς στο εξωτερικό με ό,τι θα σήμαινε κάτι τέτοιο για τα κόμματά τους.
Προς το παρόν, το παιχνίδι όπως φάνηκε και από την  συζήτηση θα παιχτεί στα εξής σημεία:
-Τι θα γίνει κατ’ αρχάς με τους προστατευόμενους μάρτυρες. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος που σήκωσε το βάρος από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ είπε στην ομιλία του ότι κάποιοι θέλουν οι μάρτυρες να υποστούν ένα «μπούλινγκ» και από αυτό συνάγεται ότι η πλειοψηφία δεν προτίθεται να ικανοποιήσει το αίτημα της αντιπολίτευσης να εμφανιστούν για εξέταση στην προανακριτική οι τρεις μάρτυρες. Από τη στιγμή που είναι όμως αυτοί που εμπλέκουν τους πολιτικούς, αντιλαμβάνεστε τι χαμός έχει να γίνει για αυτό το θέμα.
-Στο θέμα της παραγραφής: Ο Παπαγγελόπουλος έδωσε την κυβερνητική «γραμμή», ερμηνεύοντας τη σχετική νομοθεσία, ότι η δωροδοκία δεν έχει παραγραφεί αφού δεν συνδέεται με τα υπουργικά καθήκοντα των εμπλεκομένων. Προφανώς αυτό θα αποφανθεί και η πλειοψηφία της επιτροπής. Όμως την τελική απόφαση θα πάρει το δικαστικό συμβούλιο στο «προστάδιο» του Ειδικού Δικαστηρίου και όλοι αναγνώριζαν και χθες –στις κατ’ ιδίαν κουβέντες τους- ότι θα είναι μεγάλη έκπληξη αν δεν διαπιστώσει ότι έχει επέλθει παραγραφή.
Αν συμβεί κάτι τέτοιο όμως οι κατηγορούμενοι έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αυτοί πια τη σύσταση επιτροπής σε βάρος των σημερινών κατηγόρων τους. Ορισμένοι ήδη το ανήγγειλαν. Άρα, σε αυτή την περίπτωση ξεκινά ένα πινγκ πονγκ αλληλοκατηγοριών μεταξύ πρώην και νυν, πάλι για τις εντυπώσεις και μόνο αφού οι κλέφτες, όλων των πτερύγων, θα την έχουν γλιτώσει πάλι.
-Στο σκέλος του ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Το πιθανότερο είναι ότι το τμήμα αυτό της δικογραφίας θα επιστραφεί στην τακτική Δικαιοσύνη για να συνεχιστεί η έρευνα η οποία πόσο θα διαρκέσει και πότε θα τελειώσει; Μετά τις εκλογές…
Σοφότεροι δεν γίναμε αλλά σιγουρευτήκαμε για κάτι: Το σκάνδαλο αυτό, όπως και τόσα άλλα, υπάρχει αλλά οι κλέφτες πολιτικοί δεν θα τιμωρούνται γιατί είναι οι ίδιοι που, ο,τι και να λένε, δεν αλλάζουν το επαίσχυντο άρθρο 86 του Συντάγματος για την ατιμωρησία τους!
Μ. Γιαλούρος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση