GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυστηρότερες ποινές για τη ρευματοκλοπή - Εντείνονται οι έλεγχοι

Ένταση των ελέγχων για τις ρευματοκλοπές αναγγέλλει ο Διαχειριστής του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), επισημαίνοντας ότι η συμπερ...

Ένταση των ελέγχων για τις ρευματοκλοπές αναγγέλλει ο Διαχειριστής του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), επισημαίνοντας ότι η συμπεριφορά αυτή ζημιώνει τους συνεπείς καταναλωτές που επωμίζονται το σχετικό κόστος και ζητώντας τη συνδρομή των καταναλωτών για την δραστική περιστολή του φαινομένου.
Ο ΔΕΔΔΗΕ υπενθυμίζει με το νέο θεσμικό πλαίσιο που ισχύει από πέρυσι αυστηροποιήθηκαν οι ποινές για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νέο πλαίσιο:
-Ο υπολογισμός της μη καταγραφείσας ενέργειας θα διενεργείται πλέον από τον ΔΕΔΔΗΕ με βάση τη Διοικητικά Οριζόμενη Τιμή, η οποία, σύμφωνα με τη σχετική απόφαση της ΡΑΕ, ορίζεται σε 150 ευρώ/MWh και προσαυξάνεται κατά 70% σε 255 ευρώ/ΜWh για τις περιπτώσεις των διαπιστωμένων ρευματοκλοπών. Επιπλέον οι παραβάτες θα επιβαρυνθούν με το κόστος αποζημίωσης του ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το είδος παροχής, από 300 έως 370 ευρώ χωρίς αντικατάσταση μετρητή και από 425 έως 750 ευρώ με αντικατάσταση μετρητή.
-Σε περίπτωση μη καταβολής του οφειλόμενου ποσού εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (ή μη καταβολής δόσης αυτού σε περίπτωση διακανονισμού) από τους παραβάτες, ο ΔΕΔΔΗΕ διακόπτει την παροχή και δεν την επανασυνδέει μέχρι την ολοσχερή εξόφληση του ποσού, ενώ δύναται να επιβάλλει περιορισμούς για την πρόσβαση στο Δίκτυο μέσω άλλης παροχής.
-Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να μεριμνούν κατά την εκμίσθωσή τους ώστε ο εκάστοτε μισθωτής να μεταφέρει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος επ' ονόματί του, προκειμένου να μη βρεθούν υπόλογοι, φερόμενοι ως συμβεβλημένοι χρήστες της παροχής, για πράξεις που διέπραξαν άλλοι.
-Ως ρευματοκλοπή χαρακτηρίζεται πλέον και η αυθαίρετη επανασύνδεση σε κομμένη παροχή που δεν εκπροσωπείται από Προμηθευτή (π.χ. η περίπτωση που ο προηγούμενος μισθωτής διέκοψε την ηλεκτροδότηση με την αποχώρησή του από το ακίνητο). Συνεπώς οι εκμισθωτές δεν πρέπει να παραχωρούν τη χρήση των ακινήτων τους, προτού οι νέοι μισθωτές συνάψουν σύμβαση προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και μεταφέρουν την παροχή επ' ονόματί τους.
Επίσης, με βάση το νέο πλαίσιο, τα ποσά που εισπράττονται από τους παραβάτες, χρησιμοποιούνται πλέον για την αντιστάθμιση της ζημίας που υφίστανται οι καταναλωτές από το φαινόμενο, μέσω πίστωσης μέρους αυτών, στους λογαριασμούς ΕΤΜΕΑΡ, ΥΚΩ, Χρεώσεων Χρήσης Συστήματος και Δικτύου καθώς και για την ενίσχυση ειδικού αποθεματικού που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ για την ανάπτυξη δράσεων κατά των ρευματοκλοπών.
Ο Διαχειριστής αποδίδει τέλος την έξαρση των ρευματοκλοπών στην παρατεινόμενη δυσμενή οικονομική συγκυρία και τονίζει ότι παρά την πύκνωση των ελέγχων, την εντυπωσιακή αύξηση του πλήθους των εντοπισμένων κρουσμάτων και τη συστηματοποίηση των μηνύσεων, το φαινόμενο δεν υποχώρησε.
Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση