GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

9 Απριλίου 1941: Όταν παραδόθηκε στους Γερμανούς η Θεσσαλονίκη...

Κώστας Μιχαλάκης      9 Απριλίου 1941. Οι Γερμανοί στην Θεσσαλονίκη και ο πρόθυμος δήμαρχος...  Είναι γνωστή η συζήτηση για το αν τα οχ...

 9 Απριλίου 1941. Οι Γερμανοί στην Θεσσαλονίκη και ο πρόθυμος δήμαρχος... 
Είναι γνωστή η συζήτηση για το αν τα οχυρά, παρ' όλη την γενναιότητα των πολεμιστών τους, είχαν στρατιωτική αξία σε έναν μηχανοκίνητο πόλεμο, όπως αυτόν που διεξήγε η Βέρμαχτ. 
Η ουσία είναι ότι στις 8 το πρωί της 9ης Απριλίου 1941 οι Γερμανοί, έχοντας παρακάμψει την γραμμή άμυνας, βρίσκονταν στον Βαρδάρη, όπου τους παραδόθηκε η πόλη από τον (διορισμένο από την δικτατορία του Μεταξά) δήμαρχο της πόλης Κώστα Μερκουρίου, ο οποίος είχε πάρει ως μεταφραστή τον γερμανοσπουδαγμένο και γερμανόφιλο καθηγητή Νομικής Περικλή Βιζουκίδη, και συνοδεύεται από τον στρατιωτικό διοικητή Ραγκαβή και τον μητροπολίτη Γεννάδιο.
Μετά την παράδοση, ο Δήμαρχος έγραψε προκήρυξη στους Θεσσαλονικείς να επανέλθουν στα ειρηνικά τους έργα, καθώς τίθενται υπό την προστασία Έθνους γενναίου και ευγενούς.
Έναν μήνα μετά ιδρύθηκε η "Ελευθερία", η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση...


Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση