GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

‘‘Δημοκρατία του Ήλιντεν’’...

Αγαπητοί φίλοι Με αφορμή την ‘‘νέα’’, πρόταση, ‘‘Δημοκρατία του Ήλιντεν’’, που κατατέθηκε στον διάλογο που διεξάγεται με την Π.Γ.Δ.Μ. ...


Αγαπητοί φίλοι
Με αφορμή την ‘‘νέα’’, πρόταση, ‘‘Δημοκρατία του Ήλιντεν’’, που κατατέθηκε στον διάλογο που διεξάγεται με την Π.Γ.Δ.Μ. για το νέο της όνομα, προς ενημέρωσή σας, παραθέτω μερικά σχετικά αποσπάσματα, από το υπό έκδοση βιβλίο μου-Λεύκωμα: ‘‘ Η Ήπειρος στους Μακεδονικούς Αγώνες-Ηπειρώτες Μακεδονομάχοι’’.
1.Στα πλαίσια του ρωσικού οράματος του πανσλαβισμού συνομολογήθηκε μεταξύ της Ρωσικής και Οθωμανικής αυτοκρατορίας, η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου του 1878, που ήταν μια διμερής συνθήκη η οποία ανακήρυττε τη Βουλγαρία σε μεγάλη αυτόνομη Ηγεμονία, που περιλάμβανε, εκτός από τη σημερινή Βουλγαρία την περιοχή από τον Δούναβη μέχρι το Αιγαίο, από Μαύρη θάλασσα μέχρι τον Δρίνο ποταμό, τμήμα της Ανατολικής Θράκης, την περιοχή της Ξάνθης, την Ελληνική Μακεδονία, πλην Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Πιερίας, Ημαθίας, Γρεβενών και Κοζάνης, ολόκληρη τη σημερινή πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, τις λίμνες Πρέσπες και Αχρίδα, , μέχρι και εδάφη της σημερινής Αλβανίας, όπως η Κορυτσά.
 2. Οι Βούλγαροι από την άλλη ποτέ δεν απομακρύνθηκαν από την ιδέα της μεγάλης Βουλγαρίας. Έχοντας εξασφαλίσει τη θρησκευτική τους ανεξαρτησία από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, επιδόθηκαν στο σχεδιασμό για την προσάρτηση της Μακεδονίας. Είχαν ήδη πραξικοπηματικά από το 1885 προσαρτήσει την αυτόνομη επαρχία της Ανατολικής Ρωμυλίας. Η χλιαρή αντίδραση της Πύλης και η αδιαφορία των Ευρωπαϊκών Δυνάμεων άνοιξαν την όρεξη της Βουλγαρίας για την προσάρτηση της Μακεδονίας, τουλάχιστον των εδαφών της που προέβλεπε η Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου. Ίδρυσαν προς τούτο την οργάνωση ‘‘Βουλγαρική Μακεδονική Επαναστατική Επιτροπή’’, με τα αρχικά ‘‘ΕΜΕΟ’’, που αποτελούνταν κυρίως από Βούλγαρους και Σλαβόφωνους κατοίκους της Μακεδονίας. Ως εμφανής και πρωταρχικός στόχος της οργάνωσης φέρονταν πως ήταν η απελευθέρωση των χριστιανικών πληθυσμών της Μακεδονίας και της περιοχής Αδριανούπολης από τον Οθωμανικό ζυγό. 
Σε δεύτερη φάση το Βουλγαρικό σχέδιο προέβλεπε τη θέσπιση της αυτόνομης Μακεδονίας, με τον μύχιο πόθο, μελλοντικά να οδηγούσε και στην προσάρτησή της στη Βουλγαρία με τον ειρηνικό ή βίαιο προσηλυτισμό στην βουλγαρική εθνική ταυτότητα, κατά το προηγούμενο της Ανατολικής Ρωμυλίας. 
 3. Το 1902 διορίζεται ως Έλληνας Υποπρόξενος στο Μοναστήρι, ο Ίων Δραγούμης με καταγωγή από το Βογατσικό Καστοριάς. Αμέσως κηρύσσει «Ιερήν Εκστρατεία» στην ευρύτερη περιοχή. Κατηχεί και εμψυχώνει το λαό της Δυτικής Μακεδονίας. Ορίζει τοπικές διοικητικές επιτροπές σε πόλεις και χωριά. Ιδρύει και οργανώνει τη «Μακεδονική Άμυνα». 
 4. ‘‘Οι ωμότητες μέχρι και φρικαλεότητες των Βούλγαρων Κομιτατζήδων σε βάρος των Ελλήνων της Μακεδονίας περιγράφονται στην «Κυανή Βίβλο» που εξέδωσε η Βρεττανική Κυβέρνηση το 1903. Σε ένα χαρακτηριστικό της απόσπασμα ομολογεί: «Η δολοφονία είναι το κυριώτερον όπλον των βουλγαρικών κομιτάτων. Προ ουδενός υποχωρούσιν. Οι Έλληνες είναι κυρίως τα θύματά των. Κατά χιλιάδες εφονεύθησαν οι Έλληνες κατά τα τελευταία πέντε ή εξ έτη… αθώων και αόπλων εκβιάσεις, ληστείαι, δολοφονίαι ανδρών και γυναικών, ανελεήμονα βασανιστήρια Ιερέων, Ιατρών, Διδασκάλων κατακρεουργήσεις, Ιερών Ναών εμπρησμοί… καταστροφή Χριστιανών Ορθοδόξων… γενική τρομοκρατία, πλημμύρα αίματος…».
5.’’Ακολουθώντας το Βουλγαρικό σχέδιο, η οργάνωση ΕΜΕΟ οργάνωσε το 1903 την αντιοθωμανική ένοπλη εξέγερση του Ίλιντεν με το σύνθημα: "Η Μακεδονία στους Μακεδόνες" και βασικό στόχο την αυτονομία της Μακεδονίας. Η είδηση για την εξέγερση του Ίλιντεν, επίκεντρο της οποίας ήταν το βιλαέτι του Μοναστηρίου και τα θύματα Έλληνες και Βλάχοι, δεν εξέπληξε την ελληνική κυβέρνηση ούτε προκάλεσε πανικό στην Αθήνα.
Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε τηλεγραφικές εγκυκλίους στα ελληνικά προξενεία της Μακεδονίας με τις οποίες προέτρεψε το ελληνικό στοιχείο να παραμείνει ήσυχο και να έχει την πεποίθηση ότι η τουρκική κυβέρνηση θα καταπνίξει το κίνημα.
Στον ελληνικό τύπο η εξέγερση παρουσιάστηκε ως κίνημα ληστανταρτών, αλλά και ως κίνημα Βουλγάρων πατριωτών που αποσκοπούσε στην πραγμάτωση του ονείρου της Βουλγαρίας του Αγίου Στεφάνου, ενώ η ανακατάληψη του Κρουσόβου από τον τουρκικό στρατό εκτιμήθηκε ως η απαρχή της καταστολής της εξέγερσης…’’.
Ώστε η ‘‘εξέγερση του Ίλιντεν’’, δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά το πρώτο βήμα για τον εκβουλγαρισμό της Μακεδονίας, όπως είχε συμβεί και με την Ανατολική Ρωμυλία. Ελπίζουμε ότι η ελληνική πλευρά στις διαπραγματεύσεις το απέρριψε ασυζητητί! Ώστε, οι αυτοαποκαλούμενοι ''Μακεδόνες'' αποκαλύπτονται ότι είναι Σλάβοι Βούλγαροι ή Βουλγαρικής καταγωγής.
 Σωκράτης Σ. Βασιλείου, 
εκπαιδευτικός-συγγραφέας

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση