GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κόντρα κυβέρνησης-αντιπολίτευσης στη Βουλή για το μεταναστευτικό

Άναψαν τα αίματα στη βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την μεταναστευτική πολιτική, κατά τη διάρκεια της συζή...

Άναψαν τα αίματα στη βουλή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση για την μεταναστευτική πολιτική, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ενσωματώνει δύο ευρωπαϊκές οδηγίες με τις προϋποθέσεις για την χορήγηση ασύλου και την επιτάχυνση των διαδικασιών, η ψήφιση του οποίου αναμένεται απόψε το βράδυ.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ενώ ΔΗΣΥ, Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών». Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν ότι το καταψηφίζουν.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, εξέφρασε την οδύνη και τον αποτροπιασμό του για τα χθεσινά αιματηρά γεγονότα στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Συνεχίζοντας επί του θέματος της Ολομέλειας, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, τονίζοντας ότι είναι προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης η θέσπιση μέτρων για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου με την ενσωμάτωση των δύο ευρωπαϊκών οδηγιών και με γνώμονα τις ανθρώπινες αξίες.

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δώσει λύση σε μια εξίσωση με πολλούς άγνωστους παράγοντες. Καμία ρύθμιση δεν μπορεί να συγκρούεται με τη διεθνή έννομη τάξη», τόνισε και προσέθεσε: «Θα μπορούσε ένα νομοσχέδιο να σταματήσει τους πολέμους και τη φτώχεια ή να ωθήσει τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να δείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη; Αυτό το νομοσχέδιο δεν θα δώσει σε όλα τα προβλήματα λύσεις αλλά θα είναι η κατεύθυνση μας».

Ο εισηγητής της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης δήλωσε τη συνολική διαφωνία του κόμματος του με τη μεταναστευτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση. «Το νομοσχέδιο έχει τη διάθεση επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, όμως δεν αντιμετωπίζει συνολικά τα οξύτατα προβλήματα που δημιουργούνται από τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Εμείς λέμε όχι γιατί δεν θέλουμε να δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης στη μεταναστευτική πολιτική που ασκήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια. Εμείς πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ευθύνη ώστε η Ελλάδα να μην είναι παρειά, αλλά θα επιβάλει τον σεβασμό της αλληλεγγύης στις άλλες χώρες που λένε δεν κάνουμε τίποτα», επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

«Υπερψηφίζουμε την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών αλλά δεν στηρίζουμε τη προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης. Ψηφίζουμε "παρών" επί της αρχής για καθαρά πολιτικούς λόγους. Θα είχαμε καταψηφίσει αν δεν υπήρχαν οι δύο ευρωπαϊκές οδηγίες. Με τη πολιτική σας μετατρέπεται τα νησιά και τις περιοχές πρώτης εισόδου σε χώρο εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών», τόνισε μεταξύ άλλων ο εισηγητής της ΔΗΣΥ Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Παναγιώτης Ηλιόπουλος, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι με τη πολιτική των ανοιχτών συνόρων οδηγεί τη χώρα και τους πολίτες της σε πλήρη εξαθλίωση.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου καταδίκασε, κατά την ομιλία της, την επίθεση ισραηλινών κατά παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίζοντας «τρομοκράτη το Ισραήλ που δολοφονεί παιδιά και βρέφη», ενώ κατηγόρησε τη κυβέρνηση ότι δεν βρήκε μια λέξη για να την καταδικάσει και πρόσθεσε ότι με τη στάση της αυτή φαίνεται να εξισώνει το θύμα με το θύτη.

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε απάνθρωπο, και είπε ότι το κόμμα της καταψηφίζει, καθώς -όπως υποστήριξε- όχι μόνο δεν δίνει λύσεις, αλλά αντίθετα οδηγεί στο διπλό εγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών, περιορίζει την προσωπική ελευθερία ενώ καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι υπάρχουν και θετικά μέτρα τα οποία το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει.

Ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλης, υποστήριξε ότι με την ενσωμάτωση των ευρωπαϊκών οδηγιών βελτιώνεται σημαντικά η εσωτερική νομοθεσία, ωστόσο είπε ότι ίσως ορισμένες προβλέψεις διατάξεων να μην ανταποκρίνονται στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με κίνδυνο να βρεθεί να παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο. «Το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι πολυεπίπεδο και εξαρτάται άμεσα από τις διεθνείς εξελίξεις. Βρισκόμαστε σε κινούμενη άμμο. Η δουλειά μας είναι δύσκολη γιατί δεν θέλουμε μια Ευρώπη φρούριο αλλά και από την άλλη πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς που έχουν ανάγκη χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια των πολιτών μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δανέλης.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης δήλωσε ότι το κόμμα του «ψηφίζει "παρών" επί της αρχής σε ένα κατά τα λοιπά χρήσιμο και αναγκαίο εργαλείο που έλειπε από το ελληνικό οπλοστάσιο». Μίλησε ακόμα για «πολλές ασάφειες του νομοσχεδίου, με λογική "βλέποντας και κάνοντας"» και προσέθεσε ότι η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη δική μας ικανότητα να χρησιμοποιήσουμε όλα τα αναγκαία και κατάλληλα εργαλεία.

Μπαλάφας: Το νομοσχέδιο προσπαθεί να βελτιώσει τη διαχείριση ενός προβλήματος, που δεν έχει λύση

Για ένα σημαντικό νομοσχέδιο που ενισχύει, μεταξύ άλλων, το αίσθημα υγειονομικής ασφάλειας, έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής που ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ασύλου και επιταχύνει τις διαδικασίες. Ο υπουργός έδωσε έμφαση στην υγειονομική κάλυψη μεταναστών και προσφύγων κι επιπλέον χαρακτήρισε «υγειονομική βόμβα» τις λοιμώξεις και τις επιδημίες, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «τίποτα από τα καταστροφολογικά, που ακούγονταν, δεν συνέβη».

Όπως είπε, με την παρέμβαση του υπουργείου Υγείας έγιναν 80.000 εμβολιασμοί σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ μέσα από την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων προσελήφθησαν 140 άτομα για να καλύψουν υγειονομικές ανάγκες, 633 γιατροί και νοσηλευτές και πληρώματα ΕΚΑΒ από τους οποίους οι 200 υπηρετούν στα νησιά του Αιγαίου και οι 433 στην ηπειρωτική χώρα. «Δώσαμε ένα σήμα και το στίγμα ότι σε ζητήματα υγείας δεν μπορούν να υπάρχουν διακρίσεις, αποκλεισμοί, ανισότητες, ιδιαίτερα για ευάλωτες ομάδες, έγκυες, παιδιά και υπερήλικες» είπε.

Τόνισε ότι το Προσφυγικό είναι μεγάλη πρόκληση τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη, καθώς, όπως είπε, αποτελεί τη διαιρετική τομή ανάμεσα στις ακροδεξιές δυνάμεις και τις προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προσπαθεί να βελτιώσει τη διαχείριση ενός προβλήματος για το οποίο δεν υπάρχει λύση, ενώ αντιμετωπίζει το μεγάλο πρόβλημα του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά. Επιτέθηκε στα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επικρίνουν τη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν» και πρόσθεσε ότι όταν κάνουν (σσ. τα κόμματα) προτάσεις, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πως τα σύνορα είναι κλειστά και δεν υπάρχει αλληλεγγύη από πολλές χώρες της ΕΕ.

«Απαιτείται ένα καθαρό μέτωπο των καθαρών προοδευτικών δημοκρατικών δυνάμεων ολόκληρου του δημοκρατικού τόξου, για να αποτραπούν φαινόμενα νεοναζιστικής ρητορικής και πρακτικής» κατέληξε ο κ. Μπαλάφας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση