GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τσαβούσογλου προς ΗΠΑ: Θα προχωρήσουμε σε αντίποινα εάν διακόψετε τις πωλήσεις αμυντικών συστημάτων

"Λανθασμένη" και "παράλογη" χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την πρόταση Αμερικανών βουλευτών...

"Λανθασμένη" και "παράλογη" χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας την πρόταση Αμερικανών βουλευτών να επιβληθούν κυρώσεις στον αμυντικό τομέα της χώρας.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα αυτό δεν αρμόζει σε συμμαχικές χώρες και ότι η Άγκυρα θα προχωρήσει σε αντίποινα, εφόσον διακοπούν οι πωλήσεις αμυντικών συστημάτων.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό κανάλι CNN Turk ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η πρόταση που έχει κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και αφορά την προσωρινή αναστολή των πωλήσεων οπλικών συστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, στην Τουρκία είναι λανθασμένη και παράλογη.

Την Παρασκευή, Αμερικανοί βουλευτές έδωσαν στη δημοσιότητα λεπτομέρειες του σχεδίου αμυντικού προϋπολογισμού (NDAA), ύψους 717 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που περιλαμβάνει κυρίως μέτρα κατά της Ρωσίας και της Κίνας αλλά και το μέτρο που αφορά στην πώληση όπλων στην Τουρκία.

Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων πρόκειται να συζητήσει την επόμενη εβδομάδα το NDAA το οποίο ορίζει το ύψος των αμυντικών δαπανών και το πώς θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα αυτά. Η Επιτροπή δεν έχει δώσει το νομοσχέδιο στη δημοσιότητα, όμως τόσο οι Ρεπουμπλικανοί, που πλειοψηφούν σε αυτήν, όσο και οι Δημοκρατικοί, παρουσίασαν ορισμένα από τα βασικά στοιχεία του.

Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, με το νομοσχέδιο ζητείται από το Πεντάγωνο να παρουσιάσει μια έκθεση για τη σχέση της Ουάσινγκτον με την Τουρκία και να ανασταλεί η πώληση σημαντικών αμυντικών συστημάτων μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση αυτή.

Μολονότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα. Η Τουρκία στήριξε τον αγώνα των ΗΠΑ κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία αλλά εμφανίζεται οργισμένη με τη στήριξη που παρέχει η Ουάσινγκτον στους Κούρδους μαχητές. Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία και ζητούν την άμεση απελευθέρωση του πάστορα Άντριου Μπράνσον και όλων των Αμερικανών που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές.

Το NDAA απέχει ακόμη πολύ από το να γίνει νόμος των ΗΠΑ. Η τελική μορφή του θα προκύψει κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των εκπροσώπων της Βουλής και της Γερουσίας που θα συζητήσουν τις διαφορετικές εκδοχές του κειμένου που θα εγκριθούν από τα δύο σώματα του Κογκρέσου αργότερα φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση