GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συγκλονίζει ο Θάνος Μικρούτσικος μιλώντας για τον καρκίνο: Τα έβαλε με λάθος άνθρωπο, θα τον ταλαιπωρήσω φρικτά

Συγκλονίζει ο Θάνος Μικρούτσικος στη συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τις δύο μεγάλες συναυλίες του στο Θέατρο Βράχων, στις 7 κ...

Συγκλονίζει ο Θάνος Μικρούτσικος στη συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή τις δύο μεγάλες συναυλίες του στο Θέατρο Βράχων, στις 7 και 8 Ιουνίου. Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης μίλησε στην "Εφημερίδα των Συντακτών" για τη σχέση του με τον κόσμο, αλλά και για τη μάχη που δίνει με τον καρκίνο.

Τον Απρίλιο έκλεισε τα 71 και από τον Ιούνιο του 2017 αντιμετωπίζει παλικαρίσια το πρόβλημα της υγείας του.

"Ετοιμαζόμουν πέρυσι τον Ιούνιο να κάνω μια περιοδεία με το έργο του Καββαδία. Μου λέει η γυναίκα μου: μήπως να κάνεις μια εξέταση για το σάκχαρο στην προοπτική των 40 συναυλιών; Η παθολόγος, ως μη όφειλε, μου γράφει να κάνω υπέρηχο άνω και κάτω κοιλίας βλέποντας κάτι σαν αιμαγγείωμα. Μετά τον υπέρηχο κάνω μαγνητική. Αποδεικνύεται ότι έχω καρκίνο στο συκώτι. Και μετά κάτι φαίνεται και στο κόκκαλο.

Αν ο συνδυασμός ίσχυε ήμουν καταδικασμένος. Ήταν πράγματι ένα φρικώδες επταήμερο. Η Μαρία και ο γιος μου ο Στέργιος ήταν κινούμενα πτώματα. Η κόρη μου στο Λονδίνο μισοήξερε πράγματα. Οι δύο μεγαλύτερες ήταν κάπως πιο ψύχραιμες. Τα αποτελέσματα από τις βιοψίες βγαίνουν στις 4 Ιουλίου και χαμογελάμε λίγο. Το κόκκαλο είναι εντάξει. Μένει ο καρκίνος στο συκώτι. Κανονίζω να χειρουργηθώ στο Μετροπόλιταν. Παρεμβαίνει ένας εξάδελφος της Μαρίας και γίνεται η επαφή με τον Μαλαγκό, τον καλύτερο ογκολόγο στο Λονδίνο, ο οποίος ανατρέπει όλο τον προγραμματισμό και κανονίζει το αδιανόητο: χειρουργείο μετά από τρεις μέρες. Το χειρουργείο διαρκεί 8,5 ώρες. Είχαν πειραχτεί και τρεις λεμφαδένες, αλλά ο Ιταλός είχε καθαρίσει όλη την ευρύτερη περιοχή όπως μου είπε, καλύτερα και από μαφιόζο στο Σικάγο" τονίζει μεταξύ άλλων ο Θάνος Μικρούτσικος.

Τον Νοέμβριο, όπως λέει, βρίσκουν άλλους τρεις λεμφαδένες κοντά στα επινεφρίδια και χρειάστηκε να κάνει πετ σκαν. “Στις 10 Δεκεμβρίου το απόγευμα έρχεται ο γιατρός, κάθεται στη θέση που κάθεσαι εσύ τώρα. Είναι σε πλήρη απογοήτευση. Μου λέει: «Μετάσταση στα κόκκαλα, στο δεύτερο θωρακικό κι πέντε σημεία θεωρούνται απλώς ύποπτα». Η εξέλιξη ήταν εξαιρετικά απρόβλεπτη. Όταν το πληροφορήθηκε ο Μαλαγκό στο Λονδίνο, έπαθε σοκ με τη ταχύτητα μετάβασης. Ενδέχεται, προ της εγχείρησης, να έφυγε κύτταρο που δεν πιάστηκε στο πετ σκαν, δυστυχώς γίνονται αντιληπτά όταν πια δημιουργούν αποικίες. Ξεκίνησα από τον Δεκέμβριο τις ακτινοβολίες, στις 20 Ιουνίου κλείνει ο πρώτος κύκλος χημειοθεραπείας. Τον Μάρτιο είχαμε ένα ικανοποιητικό κατά τον γιατρό αποτέλεσμα του πετ σκαν. Υπάρχουν τα ευρήματα του Δεκεμβρίου, παραμένουν όμως στο ίδιο στάτους χωρίς να έχουν επεκταθεί. Θεωρεί ότι φρενάρισε. Κάθε τρεις μήνες θα κάνουμε εξετάσεις” επισημαίνει.

“Νομίζω ότι αντιμετωπίζω τον καρκίνο με δύναμη, έτσι πρέπει να γίνεται. Η αθλιότητα της χημειοθεραπείας δεν με έχει καταβάλει, νιώθω τυχερός, είμαι και δημιουργικός. Είναι μονόδρομος. Ξυπνάω στις 8 το πρωί και δουλεύω. Μετά τη χημειοθεραπεία βάζω πρόβα 7-9 και ο γιατρός τρελαίνεται. Έχει αποδειχτεί και ιατρικά πως αν δώσεις κατάθλιψη στον καρκίνο είναι το καλύτερό του. Ε, λοιπόν, εγώ θα τον δυσκολέψω όσο μπορώ” λέει ο κορυφαίος μουσικοσυνθέτης.

“Όχι, δεν φοβήθηκα. Έχω πλήρη συνείδηση ότι πρόκειται για πολυπαραγοντική ασθένεια η οποία αυτονομείται -άρα δεν εξαρτάται από σένα πώς το παλεύεις. Όμως θα σου πω κάτι. Στον όποιο βαθμό κάποια πράγματα εξαρτώνται από μένα, το παλεύω του κερατά… Σε εκείνο τον βαθμό που έχω έστω μικρό ρόλο, θα του βγάζω τη γλώσσα. Δεν θα τον κοροϊδεύω έτσι κι αλλιώς, όχι. Ξέρω πως μπορεί να αυτονομηθεί. Δεν είμαι βλαξ ούτε ζω με ψευδαισθήσεις. Ένα πρωί κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και του είπα: Τα έβαλες με λάθος άνθρωπο. Θα σε ταλαιπωρήσω φρικτά. Αν με ρωτήσεις τι ελπίζω, θα σου πω όχι την ίαση αλλά να καταστήσω το νόσημα χρόνιο. Η ιατρική εξελίσσεται. Βλέποντας και κάνοντας. Και ζώντας κάθε λεπτό. Ας πούμε ότι ζω τάδε καιρό, δεν τον προσδιορίζω. Δεν πρέπει να τον ζήσω καλά;” προσθέτει ο Θάνος Μικρούτσικος.

Μέσα από αυτό το πρίσμα, στέλνει το μήνυμα ότι πρέπει να ονειρευόμαστε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής μας.

Μάλιστα, αποκαλύπτει έναν δικό του στόχο: να επιστρέψει στη Βαρκελώνη, στις 11 Ιουνίου του 2016, όταν θα κλείνει τα 79 του χρόνια, μαζί με τον γιο του και τη σύζυγό του, όπως είχαν πάει και πριν από έξι χρόνια, όταν ο Στέργιος ήταν 11 ετών.

Μέχρι τότε όμως, μπορούμε να τον απολαύσουμε στο Θέατρο Βράχων, όπου θα έχει στο πλευρό του πλειάδα καλλιτεχνών με τους οποίους έχει συνεργαστεί κατά τη διάρκεια της πολυετούς του καριέρας. Χαρούλα Αλεξίου, Ρίτα Αντωνοπούλου, Χρήστος Θηβαίος, Μανώλης Μητσιάς, Γιώργος Νταλάρας, και Βασίλης Παπακωνσταντίνου, θα είναι εκεί μεταξύ άλλων.

Εκεί θα βρεθούν και οι πιστοί φίλοι του που τον ακολουθούν τόσα χρόνια. Άλλωστε, όπως λέει και ο ίδιος, "έχω ανάγκη την επαφή με τον κόσμο".

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση