GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντίπαλος του Ερντογάν στις εκλογές τον κατηγορεί ότι οδηγεί την Τουρκία στον "γκρεμό" με τις οικονομικές ιδεοληψίες του

O Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία «στον γκρεμό» με τις ιδεοληψίες και την εμμονή του να ελέγξει την κεντρική τράπεζα, δήλωσε ο υποψήφι...

O Ερντογάν οδηγεί την Τουρκία «στον γκρεμό» με τις ιδεοληψίες και την εμμονή του να ελέγξει την κεντρική τράπεζα, δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, καθώς η λίρα υποχώρησε σε νέο χαμηλό επίπεδο – ρεκόρ.

Ο Μουχάρεμ Ίντσε, ο οποίος επιδιώκει να σταματήσει στις εκλογές τον Ιουνίου τη 15ετή παραμονή του Ερντογάν στην εξουσία, είπε ότι η κεντρική τράπεζα και άλλοι οικονομικοί θεσμοί πρέπει να μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα.

Ο Ερντογάν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι σχεδιάζει να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της οικονομίας μετά τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές της 24ης Ιουνίου, σχόλια που οδήγησαν τη λίρα σε νέα χαμηλά επίπεδα – ρεκόρ. Το τουρκικό νόμισμα έχει χάσει το 15% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος.

«Οδηγεί τη χώρα στον γκρεμό. Η κεντρική τράπεζα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και τα άλλα οικονομικά σώματα πρέπει να έχουν αυτονομία. Οι κανόνες πρέπει να λειτουργούν», δήλωσε ο Ίντσε σε συνέντευξή του στο Reuters.

Ο νικητής των εκλογών, οι οποίες γίνονται με τη χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, θα έχει σαρωτικές νέες εκτελεστικές εξουσίες μετά την οριακή έγκριση που έδωσαν οι Τούρκοι στη μεταρρύθμιση του συντάγματος σε περυσινό δημοψήφισμα. Οι αλλαγές αυτές θα ισχύσουν μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Ερντογάν είναι άνετα ο ισχυρότερος υποψήφιος, αν και θα μπορούσε να αντιμετωπίσει δυσκολίες, αν οι προεδρικές εκλογές οδηγηθούν σε δεύτερο γύρο τον Ιούλιο και οι αντίπαλοί του συσπειρωθούν γύρω από τον άλλο υποψήφιο.

Ο Ίντσε έχει ενεργοποιήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του και μπορεί να αναδυθεί ως ο κορυφαίος υποψήφιος της αντιπολίτευσης, αν και έχει να αντιμετωπίσει την πρώην υπουργό Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ. Το εθνικιστικό κόμμα της Ακσενέρ και το κόμμα του Ίντσε έχουν συνενωθεί με δύο άλλα μικρότερα κόμματα σε έναν αντιπολιτευόμενο συνασπισμό για τις κοινοβουλευτικές εκλογές. Η Ακσενέρ και ο Ίντσε θα είναι, όμως, αντίπαλοι στις προεδρικές εκλογές.

Πηγή: enikonomia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση