GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοτζιάς: Δεν ετέθη ποτέ τσάμικο ζήτημα - Είμαι πολύ προσεκτικός με την Τουρκία

Δεν ετέθη ποτέ τσάμικο ζήτημα ούτε ο ίδιος θα αποδεχόταν μία τέτοια συζήτηση, τόνισε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο 24/7 ο υπουργός Εξωτ...

Δεν ετέθη ποτέ τσάμικο ζήτημα ούτε ο ίδιος θα αποδεχόταν μία τέτοια συζήτηση, τόνισε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο 24/7 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς , με αφορμή τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία.
Ξεκαθάρισε ότι οι περιουσίες των μεσεγγυήσεων ιδιοκτησιών του αλβανικού κράτους και Αλβανών ιδιωτών προ του πολέμου- που δεν έχουν σχέση με τις περιουσίες των Τσάμηδων- μόλις τελειώσει το εμπόλεμο μπορεί να επιστραφούν.
Επίσης, τόνισε ότι είναι άλλο θέμα οι περιουσίες στις οποίες έγινε κατάσχεση για συνεργασία με τον εχθρό από την ηγετική ομάδα των Τσάμηδων στην Θεσπρωτία.
"Οι τσάμικες περιουσίες είναι περιουσίες που αφορούν το τέλος του πολέμου και για τις οποίες υπάρχουν αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα, γιατί πάρα πολλοί τα μπερδεύουν ή θέλουν να τα μπερδέψουν" είπε.
Σχετικά με την ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών είπε ότι βρισκόμαστε "στον τελειωμό αυτής της διαπραγμάτευσης. Εμείς θέλουμε να έχουμε 100% την επήρεια των λύσεων, ιδιαίτερα αυτών που είναι πάνω από την Κέρκυρα, πριν απ' όλα των Οθωνών. Στη συμφωνία που έγινε το 2009, πήραμε την επήρεια 100%. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας έκανε μια διαπίστωση: Ότι στη συμφωνία που έκανε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1977 για την υφαλοκρηπίδα με την Ιταλία, η επήρεια που έδινε ο ίδιος ο Καραμανλής στους Οθωνούς ήταν 70%. Άρα εκεί υπάρχει μια νομική δυσκολία, αλλά νομίζω ότι θα την υπερβούμε και θα την τακτοποιήσουμε στο μέγιστο".
Αναφορικά με την αιγιαλίτιδα ζώνη στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών με την Αλβανία είπε ότι "η επέκτασή της είναι ο διπλασιασμός της Αιγιαλίτιδας Ζώνης, δηλαδή στο θαλάσσιο χώρο είναι διπλασιασμός της κυριαρχίας μας, θα την επεκτείνουμε σταδιακά".
Ερωτηθείς για την Τουρκία και το ενδεχόμενο η νέα πολιτική κατάσταση να δημιουργεί και νέα δεδομένα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς ο Ν. Κοτζιάς είπε ότι είναι "πολύ προσεκτικός με την Τουρκία" .
"Θα δούμε τη σύνθεση της κυβέρνησης. Από ότι έχω καταλάβει από τον συνάδελφό μου τον Τσαούσογλου εξακολουθεί να είναι υπουργός των Εξωτερικών. Το εύχομαι και να είναι και καλότυχος και να είναι και καλή η πορεία και το ταξίδι του στη θέση αυτή. Θα δούμε τη σύνθεση της κυβέρνησης, θα δούμε τις προθέσεις της. Γενικά ποια θα είναι η συμπεριφορά τους απέναντι στην Ελλάδα και από εκεί θα μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα", πρόσθεσε.
Ο Νίκος Κοτζιάς ανέφερε ότι διερευνά "μια πολύ συγκεκριμένη επιλογή που θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον εάν έχω δίκιο", με βάση το διεθνές δίκιο για το πως θα πράξουμε εμείς.
"Εγώ πριν από τις εκλογές έκανα τις εξής εκτιμήσεις. Δεν βλέπω την αντιπολίτευση να κερδίζει, είχα πει. Έχουμε και ένα ζήτημα ότι η αντιπολίτευση της Τουρκίας δεν αποτελεί μια θετική εναλλακτική λύση, διότι είναι αυτή που ωρύεται όσον αφορά την ελληνικότητα των ελληνικών νησιών. Μάλιστα μερικοί από αυτούς λένε ότι καταλάβαμε τα νησιά τα τελευταία 10- 15 χρόνια. Έχει ενδιαφέρον ότι έχουμε βρει αιτήσεις για βίζα των στελεχών αυτού του κόμματος για να πάνε επίσκεψη στα νησιά που υποτίθεται ότι εκ των υστέρων τα είχαμε καταλάβει. Άρα ξέρανε πολύ καλά, πολύ παλαιότερα ότι πρόκειται για ελληνικά νησιά"., πρόσθεσε.
Τέλος ερωτηθείς για το Κυπριακό ο Νίκος Κοτζιάς είπε ότι δεν αναμένεται κάποια πρωτοβουλία άμεσα τονίζοντας ότι "δεν πρέπει να ξαναπάμε σε μια διεθνή διάσκεψη χωρίς να έχουμε κάνει ουσιαστική διερεύνηση για το πώς θα καταργηθεί το σύστημα εγγυήσεων της λεγόμενης συμφωνίας συμμαχίας".
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση