GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σοκάρουν οι μαρτυρίες των κατοίκων από το Μάτι

Ο κεντρικός δρόμος στο Μάτι θυμίζει τοπίο πολέμου… Χαλάσματα, καμένα αυτοκίνητα, δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ συνθέτουν το σκηνικό τ...

Ο κεντρικός δρόμος στο Μάτι θυμίζει τοπίο πολέμου… Χαλάσματα, καμένα αυτοκίνητα, δέντρα και κολώνες της ΔΕΗ συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας της φονικής πυρκαγιάς. Κατά μήκος της οδού Ποσειδώνος τα πυροσβεστικά οχήματα διέρχονται συνεχώς στους στενούς δρόμους προσπαθώντας να συμβάλλουν στην κατάσβεση των μικροεστιών οι οποίες συχνά πυκνά αναζωπυρώνονται λόγω των ανέμων.

Οι κάτοικοι μετρούν τις απώλειές τους και βιώνουν τον πόνο αυτής της τραγωδίας. Κάνουν λόγο για σκηνικό πολέμου και για τις προσπάθειές τους να σβήσουν τη φωτιά στα σπίτια, να βοηθήσουν τους γείτονες, να σώσουν τους δικούς τους, τους αγαπημένους τους, να σώσουν τα κατοικίδιά τους.

Ανάμεσά τους η κ. Εύα, η οποία συγκλονίζει με τη μαρτυρία της καθώς, όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «κολυμπούσε επί 4 ώρες κόντρα σε αγριεμένα κύματα, χωρίς να κοιτάζει πίσω της, κρατώντας σφιχτά το κινητό της τηλέφωνο, σε αδιάβροχη θήκη το οποίο και της ‘’έσωσε τη ζωή’’». Καλύπτοντας το κεφάλι της με το φόρεμά της ώστε να αποφύγει τις κάφτρες και τα αποκαΐδια που συνεχώς πετάγονταν κι αψηφώντας τις κράμπες που είχαν αρχίσει να την πιάνουν κολυμπούσε με ό,τι της έχει μείνει, «την ανθρώπινη δύναμη» όπως μας είπε, τη θέληση για ζωή.

Έπειτα από 4 ώρες κι αφού προσπαθούσε να δίνει το στίγμα της στο λιμενικό ένα αλιευτικό την εντόπισε και την διέσωσε. Ωστόσο, εκφράζοντας την ανησυχία της, ανέφερε ότι δυστυχώς φοβάται ότι θα βρεθούν πολλοί πνιγμένοι.

Δίπλα της ο κ. Σωκράτης, μέλος του πυροσβεστικού σώματος Κοζάνης, που κατέφτασε χθες αργά το βράδυ, βοηθά στον εντοπισμό των απανθρακωμένων σορών. «Νωρίς το πρωί εντοπίσαμε κοντά στην κατασκήνωση που βρίσκεται στο Μάτι, τρεις σορούς ηλικιωμένων ανθρώπων. Η εικόνα συγκλονιστική καθώς ανάμεσά τους βρέθηκε ένα ζευγάρι αγκαλιασμένο. Λίγο αργότερα εντοπίσαμε τις 26 σορούς στον οικοπεδικό χώρο Ζούγκλα στο Μάτι», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ακόμη, οι διασώστες, συγκλονισμένοι από το μέγεθος της τραγωδίας που αντίκρισαν, περιγράφουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ιστορία ενός ηλικιωμένου 70χρονου ο οποίος «έχασε» το μόλις 6 μηνών εγγόνι του κι η κόρη του βρίσκεται στην εντατική. Τραγική ειρωνεία το γεγονός ότι ο γαμπρός του συμμετέχει στο έργο της κατάσβεσης.

Ο κ. Κώστας μέλος του Πυροσβεστικού Σώματος της Κοζάνης αφηγείται σοκαρισμένος πως δεν έχει ξαναδεί στα χρόνια που βρίσκεται στο σώμα τέτοια καταστροφή. «Ο αέρας ήταν τόσο μανιασμένος που δεν άφηνε περιθώρια αντιμετώπισης από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, κι ο πανικός που κυρίευσε τον κόσμο επιβάρυνε την κατάσταση».

Στη λεωφόρο Ποσειδώνος στο ύψος της ταβέρνας «Αργυρή Ακτή» η εικόνα αποκαλύπτει περίτρανα το μέγεθος της καταστροφής καθώς στο πλάτωμα της συμβολής τριών δρόμων πάνω από την ακτή, (από Ραφήνα, Μάτι και Λεωφόρο Μαραθώνα) δεσπόζουν τα καμένα αυτοκίνητα. Οι επιβάτες τους τα εγκατέλειψαν προσπαθώντας να διασωθούν μέσω θαλάσσης. Ανάμεσα σε όσους έχουν επιστρέψει η κ. Ειρήνη η οποία αναζητά την 59χρονη Στέλλα, φίλη της , τα ίχνη της οποίας έχει χάσει από χθες. Μάλιστα όπως αφηγείται τα παιδιά της βρίσκονται στο εξωτερικό κι επιστρέφουν εσπευσμένα.

Στο μεταξύ μηχανήματα βαρέως τύπου συνοδευόμενα από εκπροσώπους του δήμου έφτασαν στην περιοχή για να απελευθερώσουν τους δρόμους απομακρύνοντας τα καμένα αυτοκίνητα.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι εκείνοι που αποδίδουν ευθύνες στη δημοτική αρχή και συγκεκριμένα στην υπηρεσία καθαριότητας, καθώς όπως επισημαίνουν «αδιαφορούσαν στις επανειλημμένες εκκλήσεις τους να απομακρύνουν τα συσσωρευμένα κατά τόπους ογκώδη κλαδέματα κι άλλα εύφλεκτα ρυπογόνα υλικά».

Από το πρωί εθελοντικές ομάδες προσφέρουν νερό και φαγητό στους διασώστες , στους πυροσβέστες αλλά και στους κατοίκους οι οποίοι έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και νερό. Αρκετοί παραθεριστές εγκατέλειψαν την περιοχή για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα. Κλιμάκια του Ερυθρού Σταυρού μεταφέρονται σε ξενοδοχεία γειτονικών περιοχών για να προσφέρουν υπηρεσίες σε όσους έχουν καταφύγει εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση