GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΣΥΝΩΜΟΣΙΑ με τον Βούτση! ΓΙΑΤΙ ο Τσίπρας ξηλώνει τον Σκουρλέτη...

Με φόντο τα (πρόωρα) παιχνίδια διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται ίσως και εντός της εβδομάδας, αν δεν υπάρξει νέα αναβολή, ο ανασχηματισ...

Με φόντο τα (πρόωρα) παιχνίδια διαδοχής στον ΣΥΡΙΖΑ, ετοιμάζεται ίσως και εντός της εβδομάδας, αν δεν υπάρξει νέα αναβολή, ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης. Αν και στόχος του κ. Τσίπρα είναι με τις αλλαγές στο υπουργικό συμβούλιο να σηματοδοτήσει την προσπάθεια ανασύνταξης και επανεκκίνησης εν όψει της τελικής ευθείας προς τις κάλπες, το σκηνικό που επικρατεί στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος είναι αρκετά διαφορετικό. Πολλοί ακόμη και εκ των κορυφαίων υπουργών αντιμετωπίζουν τη διαδικασία αυτή ως «πρόκριμα» ανακατατάξεων και διαμόρφωσης μιας νέας επετηρίδας για την «επόμενη ημέρα» των εκλογών στο ΣΥΡΙΖΑ. Ένας από τους πρωταγωνιστές, όχι κατ’ ανάγκη τους θετικούς, αυτού του σκηνικού είναι και ο νυν υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Το κλίμα και οι σχετικές διεργασίες επηρεάζονται καθοριστικά από τα γεγονότα του τελευταίου διαστήματος που όπως φαίνεται έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Το Μέγαρο Μαξίμου ήλπιζε ότι το τέλος του καλοκαιριού θα έβρισκε την κυβέρνηση σε μια πιο θετική φάση λόγω της εξόδου από το τρίτο μνημόνιο και των προοπτικών που θα μπορούσε να διαφανούν. Η τραγωδία στο Μάτι με τους 98 νεκρούς όμως αποτέλεσε έναν «αστάθμητο παράγοντα» ενδεχομένως και καθοριστικής σημασίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει πριν από την έναρξη της θερινής περιόδου να σταθεροποιηθεί δημοσκοπικά σε επίπεδα άνω του 20%, κάτι το οποίο αντιμετωπιζόταν ως αφετηρία για την εκδήλωση μεγάλης αντεπίθεσης από το φθινόπωρο με τον (φιλόδοξο) στόχο να κλείσει η ψαλίδα με τη ΝΔ στα όρια του στατιστικού λάθους κατά τους επόμενους μήνες. Ακόμη και η ζημιά από τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, φαινόταν ανατάξιμη και υπήρχαν ελπίδες ότι θα μπορούσε να «απορροφηθεί» από το τμήμα του εκλογικού σώματος που εξακολουθεί να ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το τοπίο άλλαξε δραματικά τον τελευταίο μήνα. Αν και ο Αύγουστος είναι μήνας που δεν διεξάγονται (επίσημα) δημοσκοπήσεις, τα στοιχεία των τάσεων που σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας» έχουν στα χέρια τους τα κομματικά επιτελεία δείχνουν, μετά τη φονική πυρκαγιά και όσα τη συνόδευσαν, μια γενική υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στα επίπεδα του 15%. Αυτό κατ’ αρχάς σημαίνει ότι η φθινοπωρινή αντεπίθεση ξεκινά από δυσκολότερη αφετηρία. Ταυτόχρονα όμως ρίχνει και τη σκιά του στις εσωτερικές ζυμώσεις και «συνωμοσίες» στον ΣΥΡΙΖΑ…

Αν και η γενική αίσθηση είναι ότι ακόμη και μετά από εκλογική ήττα ο κ. Τσίπρας, θα παραμείνει ακλόνητος στην ηγεσία έχει αρχίσει η εκκόλαψη «μνηστήρων» που έστω κι αν δεν θέσουν θέμα ηγεσίας φιλοδοξούν να συγκροτήσουν έναν πυρήνα μελλοντικών διαδόχων ανάλογα και με τα αποτελέσματα της κάλπης. Ο πρώτος που (κυριολεκτικά) βιάστηκε να εκδηλώσει τέτοιες φιλοδοξίες είναι ο κ. Σκουρλέτης. Κι αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δρομολογήθηκε το σχέδιο για εξοβελισμό του από την κυβέρνηση, δια της «εξορίας» στην Κουμουνδούρου. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι, εφόσον τελικώς οι καραμπόλες τον οδηγήσουν εκτός υπουργικού συμβουλίου, μεθοδεύεται να καταγραφεί η απομάκρυνσή του και ως ολοκλήρωση της απόδοσης των πολιτικών ευθυνών για την τραγωδία στο Μάτι αφού ήταν μαζί με τον (παραιτηθέντα) κ. Τόσκα συναρμόδιος υπουργός. Ο κ. Σκουρλέτης, αντιδρώντας στην υποβάθμισή του, έθεσε βαρείς όρους για «αναβάθμιση» του κόμματος προκειμένου να συζητήσει τη μετακίνηση του στη θέση του γραμματέα. Στην πραγματικότητα ζήτησε να πάρει ως φέουδο το κόμμα, έχοντας και πάλι το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη ημέρα».

Η υπόθεση αυτή φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά κατά τους γνωρίζοντες και τις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον Νίκο Βούτση αν και λόγω της θεσμικής του θέσης ως πρόεδρος της Βουλής δεν υπόκειται σε «αξιολογήσεις». Σύμφωνα με το σενάριο που «ζυμώνεται» εδώ και καρό σε κάποιους από τους διαδρόμους της Κουμουνδούρου, ο κ. Βούτσης θα μπορούσε σε περίπτωση μεγάλης εκλογικής ήττας να αναλάβει ως «μεταβατικός» -και με κοινή αποδοχή- την ηγεσία με απώτερο στόχο να προετοιμάσει το έδαφος για την παράδοσή της στον κ. Σκουρλέτη. Αυτό λέγεται ότι θα συνδυαζόταν με επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στην «αριστερή» του φυσιογνωμία δεδομένου ότι πολιτικός μέντορας (και) του 56χρονου κ. Σκουρλέτη υπήρξε ο Αλέκος Αλαβάνος ενώ στην κρίση του καλοκαιριού του 2015 αμφιταλαντεύτηκε πριν ακολουθήσει τον Αλέξη Τσίπρα και όχι τον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Με την εσωκομματική μάχη συσχετισμών συνδέεται άλλωστε και η επίθεση που δέχθηκε ο κ. Σκουρλέτης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ο 58χρονος υπουργός Οικονομικών είναι ο δεύτερος (από τη γενιά των «πενηντάρηδων») που διεκδικεί ρόλο δελφίνου. Μάλιστα και οι δικές του σχέσεις με τον κ. Τσίπρα χαρακτηρίζονται από πολλές δυσκολίες. Ωστόσο στην παρούσα φάση για λόγους τακτικής θέλει να καταγραφεί (εκμεταλλευόμενος τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών και την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου) στους «πιστούς» και να περιμένει με μεγαλύτερη υπομονή τις εξελίξεις εντός του ΣΥΡΙΖΑ ποντάροντας και στην προίκα της τάσης των «53+». Άλλωστε ένα πρώτο crash test θα υπάρξει με τη σύγκρουση μεταξύ των δύο νυν υπουργών για την πρωτιά στο βόρειο τομέα της Β’ Αθηνών όπου θα είναι αμφότεροι υποψήφιοι. Γι' αυτό και ορισμένοι στο Μαξίμου επέμειναν να παραμείνει στην κυβέρνηση, παρά τα προβλήματα, ο κ. Σκουρλέτης ως αντίβαρο στον κ. Τσακαλώτο...

Απέναντι σε όλα αυτά, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει τις κινήσεις που θα ενισχύσουν το προσωπικό του imperium. Γι’ αυτό και στο ανακάτεμα της τράπουλας σκοπεύει, παρά τις αντιδράσεις, να προωθήσει περισσότερο «τριαντάρηδες» και «σαραντάρηδες» (ακούγονται ονόματα όπως του Κώστα Ζαχαριάδη, του Χρήστου Στάικου και της Ράνιας Σβίγκου) που είναι πιο κοντά στη δική του γενιά και θα τους έχει συμμάχους στις μελλοντικές διεργασίες. Εκτός αυτού με το επιχειρούμενο αμφίπλευρο άνοιγμα επιχειρεί και μια στρατηγική κίνηση «διεύρυνσης» της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ πέρα από τα όρια του κόμματος και τις αγκυλώσεις που συνεπάγονται. Αυτή τη σκοπιμότητα εξυπηρετεί τόσο η επικείμενη υπουργοποίηση των προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ Λ. Κατσέλη και Μ. Ξενογιαννακοπούλου όσο και η αξιοποίηση στελεχών από το χώρο της ΝΔ όπως η ανεξάρτητη βουλευτής Κατερίνα Παπακώστα. Γι αυτό και πολλοί στην Κουμουνδούρου, διαισθανόμενοι τη νέα πραγματικότητα και την αποδυνάμωση της ισχύος των σημερινών κομματικών μηχανισμών, δυσφορούν και επιχειρούν να το αποτρέψουν. Το στοίχημα όμως για τον κ. Τσίπρα είναι το κόμμα του οποίου, ακόμη και μετά από ήττα, θα ηγείται να αποτελεί τον ένα από τους δύο πόλους εξουσίας του πολιτικού συστήματος και να καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της κεντροαριστεράς μέχρι τις παρυφές της κεντροδεξιάς.
Ανδρέας Καψαμπέλης

1 σχόλιο

  1. Δημήτρης Κλ.27 Αυγ 2018, 2:16:00 μ.μ.

    Ότι σημαντικό τμήμα του Ελληνικού λαού, ψηφίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ, απεδείχθη ευκολόπιστο και αφελές, είναι δεδομένο, αφού ήταν προφανέστατα αδύνατο να ικανοποιηθούν όλα όσα ψευδώς και απατηλώς του υποσχόταν προεκλογικά.
    Τώρα επομένως, πρέπει να αντιληφθεί ότι ένα τσούρμο αδαών, άσχετων, ανεπάγγελτων, κομπλεξικών και αποτυχημένων ατόμων τον εξαπάτησαν, ως κοινοί απατεώνες, κατά τον χειρότερο τρόπο, και να τους εξαποστείλει στο περιθώριο, κάτω του 3%.
    Τί περισσότερο και τί χειρότερο πρέπει να του κάνει για να το αντιληφθεί;
    Εάν όμως δεν το αντιληφθεί ούτε και τώρα, όπως δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται ότι ο «σωτήρας» Αρτέμης Σώρρας ΔΕΝ έχει 600 δισ. Ευρώ, θα είναι άξιος της κακής του τύχης!...
    Φθάνουν τα πειράματα στην πλάτη του δοκιμαζόμενου λαού...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση