GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έρευνα-σοκ: Δημόσιος κίνδυνος οι υπηρεσίες Υγείας για έξι στους δέκα γιατρούς

Έξι στους δέκα γιατρούς θεωρούν ότι ο τρόπος που λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς. ...

Έξι στους δέκα γιατρούς θεωρούν ότι ο τρόπος που λειτουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς.

Η παραδοχή των γιατρών δείχνει ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίας δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα είναι διαρκώς επιδεινούμενες. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στη νέα πανελλαδική έρευνα της Alco που διενέργησε για λογαριασμό του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

Όπως προκύπτει από την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.000 πολιτών και 400 γιατρών, οι παρεχόμενες προς τους πολίτες υπηρεσίες Υγείας τα τελευταία χρόνια έχουν πάρει την κατιούσα. Ενδεικτικό είναι ότι ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Τέσσερις στους δέκα πολίτες, κυρίως άνω των 65 ετών, δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να καλύψουν τη δαπάνη για τα φάρμακα τους.

Το 41% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι παρεχόμενες υπηρεσίες έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία 3-4 χρόνια, το 36% υποστήριξε ότι έμειναν στάσιμες ενώ μόλις το 14% δήλωσε ότι βελτιώθηκαν.

Ένας στους δύο ερωτηθέντες δυσπιστεί για τη δημόσια Υγεία και εκτιμά ότι για να καλύψει τις ανάγκες του θα πρέπει να πληρώσει. Αυτό σημαίνει να καταβάλει χρήματα για υψηλές συμμετοχές, να στραφεί στον ιδιωτικό τομέα για εξετάσεις ή ακόμα και να δώσει “φακελάκι” προκειμένου να εξυπηρετηθεί.

Από την έρευνα που παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της Alco κ. Κώστας Παναγόπουλος, η εντύπωση που καταγράφεται είναι ένα δημόσιο σύστημα Υγείας που απέχει πολύ από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Οι γιατροί, κατά 50%, δηλώνουν ότι το ελληνικό δημόσιο σύστημα Υγείας είναι χειρότερο σε σχέση με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Ως συνέπεια αυτής της κατάστασης, τέσσερις στους δέκα ιδιώτες γιατρούς δηλώνουν ότι δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους, ενώ το 45% έχει σκεφτεί να φύγει στο εξωτερικό.

“Η έρευνα που ανέθεσε ο ΙΣΑ στην εταιρεία Alco αποδεικνύει την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας, τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας των αποτυχημένων και επικίνδυνων πολιτικών που ακολουθήθηκαν. Η εικόνα που αποκαλύπτεται αποδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που έχει οδηγήσει σε απόγνωση τόσο τους ασθενείς που δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες για την υγεία τους όσο και τους γιατρούς που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στα στοιχειώδη έξοδα των ιατρείων τους. Η δε περίφημη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αποτελεί μία ακόμη παταγώδη αποτυχία που απορρύθμισε περαιτέρω το σύστημα. Όπως αποδεικνύεται, η σημερινή κατάσταση εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς και τη δημόσια Υγεία”, σχολίασε ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης.

Το 86% των ερωτηθέντων δεν έχει κάνει εγγραφή στον οικογενειακό γιατρό που τον παρακολουθεί. Οι πολίτες δεν γνωρίζουν το νέο εγχείρημα του υπουργείου Υγείας και τον θεσμό του οικογενειακού γιατρού που επιχειρείται να δημιουργηθεί. Το 66% των συμμετεχόντων στη μελέτη δεν έχει ενημερωθεί για το νέο σύστημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας. Μόνο το 16% όσων έλαβαν μέρος στην έρευνα έχει σκοπό να εγγραφεί στον οικογενειακό γιατρό.

Το 64% των γιατρών του ιδιωτικού τομέα αξιολογεί αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και μόλις το 18% θετικά. Το 57% θεωρεί ότι το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ μόλις το 19% βλέπει βελτίωση. Το 72% των ερωτηθέντων γιατρών δεν θα συνεργαζόταν με το νέο σύστημα.

Πηγή πληροφοριών: εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση