GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η τροπική καταιγίδα Λέσλι σάρωσε την Πορτογαλία - Στο σκοτάδι χιλιάδες νοικοκυριά

Τουλάχιστον 300.000 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Πορτογαλία, αφού η τροπική καταιγίδα Λέσλι έπληξε τα παράλια...

Τουλάχιστον 300.000 κατοικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Πορτογαλία, αφού η τροπική καταιγίδα Λέσλι έπληξε τα παράλια της χώρας στον Ατλαντικό, με ισχυρές βροχές και θυελλώδεις ανέμους.

Η Λέσλι υποβαθμίστηκε από τυφώνας σε τροπική καταιγίδα πριν φτάσει στην ιβηρική χερσόνησο, αργά το βράδυ του Σαββάτου. Ωστόσο οι Αρχές προειδοποίησαν τους κατοίκους να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους και να αποφύγουν τα παράλια, καθώς οι άνεμοι έφτασαν σε ταχύτητα τα 100 χιλιόμετρα.

Πάνω από χίλια δέντρα ξεριζώθηκαν, ιδίως σε παραλιακές πόλεις στα βόρεια της Λισαβόνας, με αποτέλεσμα να κοπούν καλώδια μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος και να μπλοκαριστούν πολλοί δρόμοι. Ο Α1, ο βασικός οδικός άξονας που διατρέχει την Πορτογαλία, παρέμεινε για αρκετή ώρα κλειστός εξαιτίας ενός πεσμένου δέντρου. Ο Μπέλο Κόστα, ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, είπε ότι 324.000 νοικοκυριά έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, όμως οι βλάβες αποκαθίστανται σταδιακά.

"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος πέρασε. Το φαινόμενο έπληξε κυρίως τις παράκτιες περιοχές στα κεντρικά και τα βόρεια της χώρας", δηλαδή την Κοΐμπρα, τη Λεϊρία, το Αβέιρου, το Βιζέου και το Πόρτο είπε.

Από την κακοκαιρία τραυματίστηκαν ελαφρά 27 άνθρωποι ενώ οι Αρχές χρειάστηκε να επέμβουν για να απομακρύνουν άλλους 60 που είχαν αποκλειστεί.

Στη Φιγκουέρα ντε Φοζ, τη μεγαλύτερη παραθαλάσσια πόλης της Κοΐμπρα, που απέχει περίπου 200 χιλιόμετρα από τη Λισαβόνα, οι κάτοικοι βίωσαν στιγμές πανικού κατά τη διάρκεια της νύχτας. "Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο. Η πόλη έμοιαζε σαν πεδίο μάχης. Πολλά αυτοκίνητα καταπλακώθηκαν από τα πεσμένα δέντρα. Εμείς αποκλειστήκαμε για πάνω από μία ώρα σε έναν κινηματογράφο, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο. Ο κόσμος ανησυχούσε πολύ", είπε ένας κάτοικος μιλώντας στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο SIC.

Οι μετεωρολόγοι προβλέπουν ότι η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί εντός των επόμενων ωρών, καθώς η καταιγίδα βρίσκεται ήδη στο βόρειο άκρο της Πορτογαλίας και κινείται, εξασθενημένη, προς την Ισπανία. Νωρίς σήμερα το πρωί αναφέρθηκαν μικροπροβλήματα, όπως πεσμένα δέντρα, στη μεθοριακή πόλη Θαμόρα.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Lusa, Reuters

Πηγή ΦΩΤΟ: timesnownews.com, Thinkstock

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση