GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Επίσκοπος Χριστουπόλεως για το "εμπάργκο" στο Άγιο Όρος: Θα έχει συνέπειες και για αυτούς και για την Ελλάδα και τον τουρισμό

Για την απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να κόψει τους τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο αλλά και την απαγόρευση σε Ρώσους...

Για την απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να κόψει τους τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο αλλά και την απαγόρευση σε Ρώσους προσκυνητές να εξομολογούνται και να μεταλαμβάνουν των Αχράντων μυστηρίων στο Άγιο Όρος, μίλησε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Μάνου Νιφλή ο Επίσκοπος Χριστουπόλεως Μακάριος.

"Οποιαδήποτε διάσταση υπάρξει μεταξύ δύο φορέων, έχει απώλειες και διαστάσεις που αφορούν πολλούς φορείς και επηρεάζουν και άλλες καταστάσεις. Είναι αναμενόμενο η απόφαση της ρωσικής εκκλησίας να επηρεάζει και να έχει συνέπειες και γι' αυτούς και για την Ελλάδα και για τον τουρισμό", δήλωσε ο επίσκοπος Μακάριος, τονίζοντας ότι "εάν Ρώσοι προσκυνητές έρθουν στο Άγιο Όρος θα τους εξομολογήσουμε και θα τους κοινωνήσουμε".

Παράλληλα, ο επίσκοπος Μακάριος εκτίμησε ότι "θα έχουν συναίσθηση της πραγματικότητας και δεν θα είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Έχουν απομονωθεί. Δεν πρόκειται για απομόνωση του Πατριαρχείου αλλά απομόνωση της Μόσχας. Το Ρωσικό Πατριαρχείο έχει αποφασίσει να αποτραβηχτεί, εμείς δεν έχουμε κόψει την κοινωνία. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι. Είμαι πολύ αισιόδοξος γιατί βλέπω τα γεγονότα πως διαδραματίστηκαν στο παρελθόν. Μετά από αυτή την αντίδραση θα υπάρξει και η εκτόνωση, να βρούμε λύση. Δεν θα μπορέσει να προχωρήσει η Ρωσία μόνη της".

"Η Ρωσική Εκκλησία από το 1453 που είναι η πτώση της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, θεώρησε ότι μπορεί να παραστήσει την τρίτη Ρώμη. Υπάρχει ακόμα και σήμερα στο μυαλό των Ρώσων αλλά είναι κάτι που δεν υφίσταται στην πραγματικότητα", πρόσθεσε.

Επίσης, επισήμανε ότι "ο Κωνσταντινουπόλεως έχει το προνόμιο να εκδικάζει και να αποφασίζει επί των άλλων εκκλησιών, όπως στην Ουκρανία. Αυτό δείχνει ότι η Μόσχα δεν μπορεί να αποδεχτεί αυτή την πραγματικότητα. Το προνόμιο αυτό είναι αποφάσεις Οικουμενικών Συνόδων. Όταν κάποιος λέει ότι είναι ορθόδοξος, δεν μπορεί να μην τις αποδεχτεί".

Ακούστε το ηχητικό:

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση