GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο “κανόνας” που δεν υπάρχει: Fiscal Compact

Γράφει η Γεωργία Γκαρδαλίνου   Μπήκαμε και ημερολογιακά πλέον στο τελευταίο προεκλογικό εξάμηνο για τις...

Μπήκαμε και ημερολογιακά πλέον στο τελευταίο προεκλογικό εξάμηνο για τις...
επερχόμενες ευρωεκλογές, οι οποίες και αναμένεται να φέρουν μεγάλες αλλαγές ισορροπιών κι είναι προφανές πως την επομένη των εκλογών τίποτα δεν θα είναι το ίδιο.
Από τη μια οι πολίτες των κρατών μελών που ευχαριστημένους με την πορεία της κοινής βάρκας δεν τους λες, με θέση μόνο στην χωρίς εξαερισμό στοίβα και κάτω από την ίσαλο γραμμή, σε θέση κωπηλατών ρωμαϊκής γαλέρας, κι από την άλλη οι τεχνοκράτες στο χαρωπό κατάστρωμα, που για πρώτη φορά συνειδητοποιούν μεταξύ ποτού και πισίνας πως η βάρκα δεν πάει εκεί που θέλουν και τρέχουν να επαναπροσδιορίσουν την πορεία πλεύσης.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με μια σειρά, ώστε να μας γίνουν κατανοητά, μια και η πολυπλοκότητα με τα οποία τα έχουν περιτυλίξει φρονώ πως είναι επί τούτου για να μην καταλαβαίνουμε εμείς οι πολλοί.
Ως γνωστόν στο ευρωκοινοβούλιο οι εκλεγμένοι ανά κράτος μέλος βουλευτές οργανώνονται σε κόμματα ευρωπαϊκά, και περαιτέρω είτε μένουν ανεξάρτητοι είτε οργανώνονται σε πολιτικές ευρωομάδες (λόμπι).
Όλοι οι εγγεγραμμένοι στο ίδιο λόμπι, δεν ανήκουν απαραίτητα στο ίδιο κόμμα, ενώ όλοι οι εκπρόσωποι του αυτού κόμματος ανήκουν στο ίδιο λόμπι.
Το λόμπι για να υπάρξει πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 28 μέλη από τουλάχιστον 7 διαφορετικές χώρες. Το λόμπι δίνει προνόμια όχι μόνο στον χρόνο ομιλίας αλλά και κυρίως στα κονδύλια. Για να καταλάβουμε την διαφορά ένα μικρό παράδειγμα από την ελληνική πραγματικότητα, νομίζω θα μας διαφωτίσει.
Ο Σύριζα ανήκει στο κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, και οι εκπρόσωποι του βρίσκονται στο λόμπι της Gue. Από τους εκλεγμένους ευρωβουλευτές του Σύριζα, έχουν αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Αριστερά και ανεξαρτητοποιηθεί οι Σακοράφα, Χρυσόγονος, (μεμονωμένοι) και Χουντής (ΛΑΕ), που και οι τρεις παραμένουν στο λόμπι της GUE.
Με την ευρύτερη έννοια οι 21 ευρωβουλευτές που είχαμε στείλει να μας εκπροσωπήσουν το μακρινό 2014, εντάσσονται ως εξής:
* Η ΝΔ στο EPP (Λαϊκό Κόμμα, Μέρκελ, Γιούνκερ, αλλά και Όρμπαν και Κούντς, Μπερλουσκόνι για να δώσουμε το στίγμα)
* Πασοκ και Ποτάμι στο SD (Σοσιαλδημοκράτες Μοσκοβισί, Ρέντσι κλπ)
* Ο Ν. Μαριάς με το κόμμα του Ελλάδα ο άλλος δρόμος στο ECR (ΕΣΜ συντηρητικοί, το AfD των Εναλλακτικών για την Γερμανία η παρέα του)
* Ο Σύριζα κι η ΛΑΕ στην GUE, και ανεξάρτητοι από λόμπι οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ (από επιλογή) και της ΧΑ (αυτοί ανεπιθύμητοι).
Μεταξύ των άλλων λοιπόν, το ευρωκοινοβούλιο έτσι οργανωμένο, διαθέτει στις εργασίες του και θεματικές επιτροπές, μεταξύ των οποίων και η Επιτροπή της Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής που διαθέτει 1 Πρόεδρο τον κύριο Γκουαλτιέρι των Σοσιαλδημοκρατών και 60 τακτικά μέλη μεταξύ των οποίων τους κυρίους Ζαριανόπουλο, Κύρτσο, Μαριά, Παπαδημούλη οι οποίοι και επιλέχθηκαν όχι με βάση την εθνικότητα, αλλά με το σύστημα του βέλγου μαθηματικού Victord’Hondt Système pratique et raisonné de représentation proportionnelle.
Όπως είναι γνωστό μια και με το θέμα έχουμε ασχοληθεί ιδιαίτερα, παρότι η επίσημη ειδησεογραφική πληροφόρηση επιδίδεται σε μια άνευ προηγουμένου omertà, το επίκεντρο της διαμάχης επί του Προϋπολογισμού μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ, αφορά με πρόσχημα το ποσοστό ελλείμματος τους κανόνες λειτουργίας της ΕΕ, που χωρίζονται σε θεσμοθετημένους και καπελωμένους.
Στους θεσμοθετημένους κανόνες υπάρχουν οι Συνθήκες του Μάαστριχτ και της Λυσσαβώνας, στους καπελωμένους το λεγόμενο Fiscal Compact.
Για να μην σας κουράζω, η τελευταία εκδοχή του επονομαζόμενου Συμφώνου Σταθερότητας έγινε δια χειρός Σόιμπλε, το μακρινόν 2012, μέσα στα χαρωπά κι η ίδρυση του ESM, με μόνες χώρες που δεν το δέχθηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τσεχία και η Κροατία.
Στην απαίτηση να το νομοθετήσουμε είμαστε τα πιο πρόθυμα μαθητούδια και πράγματι το στείλαμε και πολύ νωρίτερα από το περιθώριο που μας δώσανε, να νομοθετήσουμε επ’ αυτού (194 υπέρ, 59 κατά και 47 εκτός ψηφοφορίας), ως διακυβερνητική συμφωνία. Βεβαίως, υπήρχε η διάταξη όχι μόνο της διακυβερνητικής αλλά και της εισαγωγής των συγκεκριμένων κανόνων στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία και επίσης και κυρίως η εισαγωγή των συγκεκριμένων κανόνων δημοσιονομικής λιτότητας στα Συντάγματα των χωρών μελών... πράγμα που όμως δεν... επετεύχθη.
Νομίζω επί του θέματος το μέγιστο χαρωπό αλαλούμ το έχει η Ιταλία (λέγε με Συνταγματική Μεταρρύθμιση Ρέντζι), που πήγε να την περάσει με δημοψήφισμα και ευτυχώς για την γείτονα απέτυχε.
Εμείς θα ζήσουμε επίσης φαντάζομαι σκηνές απείρου κάλλους, μιας και ο πυρήνας μεταρρύθμισης του Συντάγματος περί αυτού πρόκειται.
Ενδεχομένως θα πρέπει να πάρουμε πρέφα ότι χοντρά χοντρά ο κανόνας λέει πως ναι μεν το το 3% ετησίως ισχύει, αλλά οι χώρες που έχουν χρέος μεγαλύτερο του 60% του ΑΕΠ, πρέπει να κάνουν περικοπές ώστε στην 20ετία να μπουν σε αυτό το ποσοστό.
Πάμε λοιπόν να δούμε ποιες χώρες τη γλυτώνουν.
Εντός Ευρωζώνης με χρέος <60 div="">
Εκτός Ευρωζώνης έχουμε: Βουλγαρία (25,5%), Δανία (36.4%), Πολωνία (50,6%), Τσεχία (34,6%), Ρουμανία (35%), Σουηδία (40,6%).
Οι υπόλοιπες χώρες είμαστε μια πολύ ωραία ατμόσφαιρα με μπόλικο χρέος και άρα πρέπει να τιμωρηθούμε (λογική Σόιμπλε).
Μια και λοιπόν τα πράγματα δεν βγήκαν ως τα ήθελαν και μάλιστα οι κακοί Ιταλοί έθιξαν δημόσια το θέμα των κανόνων που δεν υπάρχουν κι ενώ ο δικός μας τους λέει να συνετιστούν κι όλοι οι άλλοι αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι παίζει (κι εδώ έρχομαι στο ψητό), οι ευρωκουτάλες απεφάνθησαν στα μουλωχτά να κατεβεί “πρόταση” ενσωμάτωσης των συγκεκριμένων κανόνων στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία, ώστε να τους περάσουν στις κρατικές νομοθεσίες που αρνούνται να συμμορφωθούν προς τας υποδείξεις, από την πίσω πόρτα.
Έτσι ύστερα από πρόταση της κομισιόν (λέγε με Γιούνκερ, Ντομπροβσκις και κομπανία), στην παραπάνω επιτροπή ECON, υπέβαλλε πρόταση ενσωμάτωσης του Fiscal Compact στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία: η χαρωπή εισηγήτρια της πρότασης τυγχάνει Πολωνίδα εκπρόσωπος του αυτού λόμπι (Ppe), η κυρία Danuta Hubner.
Ευτυχώς για μας και τους υπόλοιπους η πρόταση απορρίφθηκε και το κλωτσοσκούφι φαντάζομαι θα συνεχιστεί αγριότερα.
Για όποιον θέλει να εντρυφήσει:
Για τα δικά μας τα χαΐρια να θυμίσω: https://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/a08fc2dd-61a9-4a83-b09a-09f4c564609d/es20120328.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση