GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καλογήρου: Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Όπω...

Χαιρετισμό απηύθυνε ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου στην ετήσια γενική συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Όπως τόνισε: «Στη γενική σας συνέλευση υποχρέωση των πολιτικών είναι να καταγράψουμε και όχι να καταγραφούμε. Το Υπουργείο να κάνει τον απολογισμό και η Ένωση να διεκδικήσει, με μοναδικό κοινό σκοπό την ποιοτική αναβάθμιση της δικαιοσύνης, με αποδέκτη τον πολίτη που διεκδικεί κοινωνική δικαιοσύνη».

Ο κ. Καλογήρου αναφέρθηκε στην κρίση που έπληξε με σφοδρότητα το μεγαλύτερο μέρος τηής κοινωνίας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι πολίτες έχασαν την εμπιστοσύνη τους προς τους θεσμούς: «Οφείλουμε να συνεργήσουμε για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, ο καθένας στον συνταγματικά διακριτό του ρόλο. Διευκρινίζω το αυτονόητο, για να μην δώσω χρυσή ευκαιρία για μια ακόμη διαστρέβλωση δήθεν παρεμβατικού λόγου. Εξάλλου, η παρέμβαση συντελείται με πράξη, όχι με λόγια. Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ο καθρέφτης της, βλέπει τον εαυτό της, ξέρει να συγκολλήσει τις ρωγμές της και δε χρήζει αυτόκλητων υπερασπιστών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καλογήρου.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως η ολοκλήρωση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής τον προηγούμενο Αύγουστο, δίνει τη δυνατότητα να επουλωθούν οι πληγές των μνημονίων. Όπως επεσήμανε ο ίδιος «είναι συνεχής η προσπάθεια της κυβέρνησης για θεσμική θωράκιση, με νομοθετικές πρωτοβουλίες για μια διαρκώς καλύτερη καθημερινότητα των λειτουργών της δικαιοσύνης και των πολιτών».

Σύμφωνα με τον υπουργό η πολιτική της κυβέρνησης κινείται σε τρεις άξονες:

1. Νομοθετικές πρωτοβουλίες για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, για ένα ανθρωπιστικό σωφρονιστικό σύστημα, για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για την αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων και την καταπολέμηση του μίσους, του ρατσισμού και της ξενοφοβίας.

2. Μετρήσιμα και απτά θετικά αποτελέσματα προς όφελος του δικαστικού σώματος. Ο κ. Καλογήρου χαρακτήρισε ως «δείγμα πολιτικής αξιοπιστίας» την επίλυση της εκκρεμότητας των αναδρομικών. Όπως ανακοίνωσε ο φετινός προϋπολογισμός θα είναι αυξημένος από τα 608 εκ. σε 650 εκατ. €, «αύξηση σημαντική αλλά εξίσου σημαντική είναι και η σωστή κατανομή των πόρων», είπε ο ίδιος.

3. Διαφάνεια, λογοδοσία και θεσμική συνέχεια, με τη διασφάλιση στο ανθρώπινο δυναμικό δυνατότητας διαρκούς επιμόρφωσης και αξιοποίηση νέων ψηφιακών τεχνολογιών.

Τέλος, αναφερόμενος στη συνταγματική αναθεώρηση ο κ. Καλογήρου υπογράμμισε τη σημασία της εξασφάλισης της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης από το δικαστικό σώμα, που θα δεσμεύσει το πολιτικό σύστημα και τα κόμματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση