GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι αναφέρει ο διεθνής Τύπος για το συλλαλητήριο και τα επεισόδια στην Αθήνα

Στο συλλαλητήριο κατά της συνθήκης των Πρεσπών, αλλά και στα επεισόδια στο Σύνταγμα, αναφέρεται μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου. ...

Στο συλλαλητήριο κατά της συνθήκης των Πρεσπών, αλλά και στα επεισόδια στο Σύνταγμα, αναφέρεται μεγάλη μερίδα του διεθνούς Τύπου.

DPA

Στη διάρκεια του συλλαλητηρίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αθήνα για τη συμφωνία του ονόματος της πΓΔΜ, οι ελληνικές αρχές συγκρούστηκαν με δεξιούς εξτρεμιστές, οι οποίοι προσπάθησαν να εισέλθουν στις εγκαταστάσεις του Κοινοβουλίου, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, μεταδίδει το Γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων (DPA).

Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες στην αστυνομία, φωτοβολίδες και άλλα αντικείμενα, ενώ η αστυνομία απάντησε με τη χρήση δακρυγόνων και χημικών, αναφέρεται στην ανταπόκριση του DPA. Δεκάδες χιλιάδες κόσμου κατέβηκαν στο συλλαλητήριο αυτό προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αλλαγή του ονόματος της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία και να δείξουν την αντίθεσή τους στη συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την βαλκανική αυτή χώρα. Ως αντάλλαγμα για την αλλαγή του ονόματος της χώρας, η Ελλάδα θα σταματήσει να θέτει εμπόδια για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Οι Έλληνες εθνικιστές κατηγορούν τον Τσίπρα ότι έκανε πολλές υποχωρήσεις στη συμφωνία του Ιουνίου με τον Ζόραν Ζάεφ και υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα δεν θα έπρεπε να επιτρέψει στον βόρειο γείτονά της να χρησιμοποιεί τον όρο Μακεδονία στο όνομα της χώρας του.

Washington Post

Η συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα, γράφει η Washington Post.

Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι μία από τις πιο επίπονες πολιτικές διαμάχες στην Ευρώπη πρόκειται να τερματιστεί επίσημα καθώς η πΓΔΜ θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Η Ελλάδα με τη σειρά της, θα άρει τα εμπόδια ώστε ο βόρειος γείτονάς της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. Η επίλυση της διαμάχης για το όνομα θα σήμαινε ίσως το πιο σημαντικό διπλωματικό βήμα στα Βαλκάνια μετά το τέλος του πολέμου της Βοσνίας, μια εξέλιξη που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη καθώς έρχεται σε αντίθεση με την τάση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Θα ισοδυναμούσε με θρίαμβο για τους υποστηρικτές της Ευρώπης αν επικρατήσουν μπροστά στην ισχυρή εθνικιστική αντιπολίτευση, εμβαθύνοντας την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία η Βρετανία ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το ευρωπαϊκό μπλοκ. Ωστόσο καθώς η συμφωνία αναδύεται, εδραιώνεται η αντίσταση απέναντί της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου σήμερα Κυριακή, συγκρούστηκαν οι αντίπαλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Εκτός των Βαλκανίων, η συμφωνία έχει ευρεία υποστήριξη από τη Δύση, και για μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται στην Αθήνα και στα Σκόπια προκειμένου να προωθήσουν τη συμφωνία. Από πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούνται τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης στον αγώνα επιρροής με τη Ρωσία και υποστηρίζουν ότι η ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. συνιστά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και προηγούμενο για μελλοντικό συμβιβασμό, ο οποίος θα διευκολύνει την επίλυση και άλλων διαφορών. Ο Γουές Μίτσελ , αναπληρωτής γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ,δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία των Πρεσπών και εκτιμούν ότι θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. «Είμαι πολύ σίγουρος ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στα Βαλκάνια, η μεγαλύτερη συμβολή στη σταθερότητα από το Ντέιτον », την ειρηνευτική συμφωνία του 1995 για την Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Οι Έλληνες λένε ότι ο Τσίπρας θεωρεί τη συμφωνία για το όνομα ως μία κληρονομιά που θέλει να αφήσει. «Ίσως ο υπολογισμός του να είναι: Θα πληρώσω ένα συγκεκριμένο τίμημα, αλλά αυτό θα καταστήσει την εικόνα μου ως κυρίαρχη προσωπικότητα στην κεντροαριστερά αλλά και ως πολιτικού εκτός συνόρων. Κάτι που συμβαίνει τώρα, εφόσον έχει επωφεληθεί σημαντικά εκτός Ελλάδας», αναφέρει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ στην Αθήνα,

Bloomberg

Χιλιάδες Έλληνες διαδήλωσαν σήμερα Κυριακή προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τη συμφωνία του ονόματος της γειτονικής πΓΔΜ, καθώς ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται για άλλη μία αναμέτρηση στο Κοινοβούλιο για το ζήτημα αυτό, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg . Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από τη Βουλή, ένα σημείο οικείο στους τηλεθεατές σε όλο τον κόσμο, καθώς εκεί είχαν ξεσπάσει οι βίαιες συγκρούσεις τα πρώτα χρόνια της κρίσης χρέους στην Ελλάδα. Η αστυνομία αναφέρει ότι στη συγκέντρωση έλαβαν μέρος 60.000 άτομα. Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «η Μακεδονία είναι ελληνική» και ζητούσαν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ζήτημα αυτό. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει ορισμένους διαδηλωτές από τους χώρους του κοινοβουλίου. Αν και ο πρωθυπουργός αναμένεται να βρει τις ψήφους για να επικρατήσει, αυτή η στήριξη θα μπορούσε να του κοστίσει ως προς τη δημοτικότητα, καθώς οι Έλληνες όλων των πολιτικών αποχρώσεων τρέφουν έντονα συναισθήματα για το θέμα αυτό. Η σημερινή συγκέντρωση της Αθήνας είναι μία από τις πολλές που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και η δεύτερη από τον περασμένο χρόνο που γίνεται στην πρωτεύουσα. Η συμφωνία των Πρεσπών έχει ήδη εγκριθεί από την πΓΔΜ, η οποία προχώρησε σε συνταγματική μεταρρύθμιση για την αλλαγή του ονόματός της, στις 10 Ιανουαρίου. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μπορούσε να εστιάσει στην οικονομία πριν η Ελλάδα οδηγηθεί σε εκλογές, το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο. Ο κ. Τσίπρας ελπίζει να περάσει ορισμένα βασικά μέτρα που έχει υποσχεθεί στους ψηφοφόρους του, όπως είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού και η προστασία των ιδιοκτητών ακινήτων. Θα επιχειρήσει επίσης και ορισμένες συνταγματικές αλλαγές ώστε να επιστρέψει η χώρα στις χρηματοπιστωτικές αγορές μέσω της έκδοσης ενός νέου πενταετούς ομολόγου, αναφέρει τo Bloomberg .

Associated Press

Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία έξω από ελληνικό κοινοβούλιο στη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Τουλάχιστον 10 αστυνομικοί τραυματίστηκαν. Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, φωτοβολίδες, χρώματα και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων. Το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί «ακροδεξιά στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής» για τις σημερινές συγκρούσεις στο συλλαλητήριο. «Στη δημοκρατία μας, η ελεύθερη έκφραση των πολιτών αποτελεί αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα ακόμα και για εκείνους που επιθυμούν να την καταλύσουν γιατί όπως λένε «η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία». Την ίδια στιγμή όμως αποτελεί καθήκον και υποχρέωση όσων πιστεύουμε και υπηρετούμε τη δημοκρατία, να μην τους το επιτρέψουμε. Να τους απομονώσουμε και να τους καταδικάσουμε απερίφραστα», αναφέρεται στην ανακοίνωση».

BBC

Στα επεισόδια που σημειώθηκαν στο συλλαλητήριο εστιάζει και το BBC News αναφερόμενο στο ιστορικό της διαμάχης ανάμεσα στην πΓΔΜ και την Ελλάδα. Η ανταπόκριση καταλήγει αναφέροντας πως «η υπογραφή της συμφωνίας γνωρίζει δυναμική αντίσταση και στις δύο χώρες επειδή οι εθνικιστές πιστεύουν ότι διαβρώνεται η ταυτότητά τους».

The New York Times

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα Κυριακή στην Αθήνα, λίγες μέρες πριν την επικύρωση από το ελληνικό κοινοβούλιο της συμφωνίας για τη μετονομασία της πΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία γράφουν οι Times της Νέας Υόρκης.

Ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συγκέντρωση αυτή είναι «μία διαδήλωση για τη δημοκρατία, για την Ελλάδα, για αυτό που όλοι γνωρίσουμε ότι είναι σωστό». Ωστόσο γύρω στις 3 μ.μ. αναφέρεται από πολίτες ότι ξέσπασαν συγκρούσεις και από βίντεο που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον ορισμένων διαδηλωτών. Οι αστυνομικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν τραυματιστεί 10 στελέχη τους. H αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων είναι αντίθετο με τη συμφωνία, γεγονός που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει κοινωνικές αναταραχές για το ζήτημα αυτό. Παρά τις φωνές που αντιτίθενται καθώς και τη διχαστική κοινωνική και πολιτική αντίδραση, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη στην εφημερίδα Αυγή, επιμένει πως πρόκειται για μια «ιστορική συμφωνία» που η έγκρισή της αποτελεί «ιστορικό καθήκον». Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο ευρωβουλευτής της Γιώργος Κύρτσος, με σημερινό μήνυμά του στο Twitterκατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αγνοεί προκλητικά και επίμονα τη βούληση του ελληνικού λαού» και καλεί τους πολίτες να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετή θητεία της τον Οκτώβριο αλλά οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα αγωνιστεί να περάσει οποιαδήποτε μέτρα καθώς πλέον η κυβέρνησή του είναι μειοψηφική εφόσον έχει αποχωρήσει ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει στην υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και βουλευτών από την αντιπολίτευση προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, εκτιμούν οι Times της Νέας Υόρκης .

Γερμανικός Τύπος

«Δεκάδες χιλιάδες εθνικιστές διαδήλωσαν στην Αθήνα εναντίον της προγραμματισμένης επικύρωσης της αλλαγής του ονόματος της "Μακεδονίας" σε Βόρεια Μακεδονία. Κάποιοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο προαύλιο της Βουλής» γράφει το Spiegel Online σε εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα. «Οι διαδηλωτές κρατούσαν ελληνικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα όπως 'Προδότες-Πολιτικοί'. Έριξαν πέτρες άλλα αντικείμενα και πυροτεχνήματα στους αστυνομικούς, σύμφωνα με ΜΜΕ (…) Xιλιάδες ειρηνικοί διαδηλωτές – μεταξύ των οποίων και οικογένειες - αναγκάστηκαν να διαφύγουν πανικόβλητοι», γράφει το Spiegel περιγράφοντας την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας. Όπως αναφέρει η γερμανική ιστοσελίδα οι διαδηλώσεις κατά της μετονομασίας της ΠΓΔΜ σε Βόρεια Μακεδονία ξεκίνησαν μετά το κάλεσμα «δεξιών και εθνικιστικών οργανώσεων» ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτήν την εβδομάδα.

Eκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα δημοσιεύει και η ιστοσελίδα Τagesschau.de του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης ARD. «Το ζήτημα του ονόματος της "Μακεδονίας" αγγίζει πολλούς Έλληνες στην καρδιά. Κυρίως στην ομώνυμη ελληνική επαρχία η Συμφωνία αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Χιλιάδες διαδηλώνουν στην Αθήνα», γράφει η ιστοσελίδα μεταφέροντας τη γνώμη απλών διαδηλωτών και το κλίμα του συλλαλητηρίου. «Στους επίσημους ελληνικούς χάρτες η χώρα αποκαλείται FYROM (Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας)» σημειώνει η ιστοσελίδα .«Αναγνωρίζουν μια χώρα που δεν υπάρχει. Μια εθνικότητα, που επίσης δεν υπάρχει. Και μια γλώσσα που είναι εξίσου ανύπαρκτη. Όλα αυτά είναι εντελώς απαράδεκτα. Δεν πρέπει να το επιτρέψουμε» αναφέρει διαδηλωτής στον γερμανό ρεπόρτερ. «Η οργή των αντιπάλων της συμφωνίας είναι μεγάλη» αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Μόνο μια Μακεδονία υπάρχει. Δεν πρέπει να συμβεί όλο αυτό που γίνεται. Δεν θέλουμε να το επιτρέψουμε» αναφέρει ένας αγρότης που ήρθε να διαδηλώσει στην Αθήνα από τη Θεσσαλονίκη. Το ίδιο ρεπορτάζ φιλοξενεί και την αντίθετη άποψη, των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ.«Η Ελλάδα έπρεπε σε ορισμένα σημεία να κάνει κάποιες υποχωρήσεις. Για παράδειγμα, αναγνωρίζουμε τώρα ότι στη γειτονική χώρα υπάρχει μια "μακεδονική" γλώσσα. Αλλά από την άλλη πλευρά, έλεγαν παλιά στη γειτονική χώρα ότι είναι απόγονοι του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Τώρα πια λένε ότι είναι Σλάβοι. Οπότε τώρα είναι δίκαιο να μπορούν να χρησιμοποιούν τη λέξη "Μακεδονία" στο όνομα του κράτους τους» αναφέρει στον ρεπόρτερ ένας εργάτης . Το ρεπορτάζ επίσης σημειώνει: «Φιλήσυχοι άνθρωποι, εργάτες ή αγρότες σκέφτονται και ζουν στην πραγματικότητα στη βόρεια Ελλάδα σύμφωνα με το μότο «υπάρχουμε αλλά και συνυπάρχουμε». Όμως στο πεδίο του Μακεδονικού δεν υπάρχει κατανόηση για την άλλη πλευρά. Ακόμη κι αν σε λίγες μέρες στην ελληνική βουλή η πλειοψηφία θα ψηφίσει υπέρ του ονόματος Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, οι αντίπαλοι του ονόματος αυτού πιθανότατα δεν θα αποκαλέσουν ποτέ αυτή τη χώρα στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με αυτό το όνομα».

Η εφημερίδα Tagesspiegel του Βερολίνου εστιάζει στη στάση της αντιπολίτευσης σημειώνοντας ότι «τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απορρίπτουν τον συμβιβασμό που προήλθε από τη διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, δεν έκαναν τα ίδια επίσημο κάλεσμα για το συλλαλητήριο. Ενθάρρυναν ωστόσο πολύ περισσότερο τους υποστηρικτές τους να συμμετάσχουν σε αυτά. Κάποιοι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ήταν παρόντες, μεταξύ αυτών και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα συλλαλητήριο για τη δημοκρατία, την Ελλάδα, το δίκαιο».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση