Από κομμάτια υπολογιστών τα μετάλλια στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Share it:

Οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 που θα καταφέρουν να κερδίσουν κάποιο μετάλλιο, δεν θα είναι περήφανοι μόνο γιατί φορούν κάτι που συμβολίζει την αθλητική τους απόδοση, αλλά και επειδή θα έχουν στα χέρια τους κάτι που συμβολίζει τη… βιωσιμότητα.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2020, οι διοργανωτές έχουν ως στόχο να κατασκευάσουν όλα τα χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια από διάφορα χρησιμοποιημένα κομμάτια ηλεκτρονικών υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Αυτή η ιδέα εφαρμόζεται με στόχο να αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με τον τρόπο χρήσης των ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ιαπωνία και τον κόσμο.

Από τον Απρίλιο του 2017, η ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή ξεκίνησε τη συλλογή παλιών φορητών υπολογιστών, ψηφιακών φωτογραφικών μηχανών, smartphones και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών που είχαν καταλήξει στα σκουπίδια. Η πρωτοβουλία είχε μεγάλη επιτυχία, με τις αρχές να συγκεντρώνουν 47.488 τόνους συσκευών από τον Οκτώβριο του 2018. Ήδη έχει συγκεντρωθεί η ποσότητα που απαιτείται για να δημιουργηθούν όλα τα χάλκινα μετάλλια ενώ αναμένεται να συγκεντρωθούν και οι απαιτούμενες ποσότητες για τα ασημένια και χρυσά μετάλλια μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Σε μια περίοδο περίπου 18 μηνών, συγκεντρώθηκαν παραπάνω από 5 εκατομμύρια smartphones και υπολογιστές στα σημεία όπου γινόταν η συγκομιδή τους. Αφού αποσυναρμολογήθηκαν τα διάφορα τμήματά τους υποβλήθηκαν σε διαδικασία τήξης για την εξαγωγή των στοιχείων χρυσού, αργύρου και χαλκού. Ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016 τα μετάλλια αποτελούνταν στο 30% από ανακυκλωμένα υλικά, στου επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020 το ποσοστό εικάζεται ότι θα αγγίξει το 100%.

Share it:
Reactions:

Διεθνή

Σχολιάστε το άρθρο:

0 comments:

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το blog. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση

ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ

Μπήκε στο φλεγόμενο σπίτι του για να σώσει τον σκύλο του - ΒΙΝΤΕΟ

Αψήφησε τις φλόγες που τύλιξαν το σπίτι του και μπήκε σε αυτό για να σώσει τον σκύλο του. Οι πυροσβέστες, φώναζαν στον Χοσε Γκουζμάν,...

ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ