GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το κίτρινο γιλέκο που ήταν… υποψήφιος ευρω-βουλευτής (και άλλες προσομοιώσεις)

Του Γιώργου Στάθη ( omadeon ) Ζούμε μια εποχή προσομοιώσεων και...

Του Γιώργου Στάθη (omadeon)
Ζούμε μια εποχή προσομοιώσεων και...
ομοιωμάτων (simulacra). Μόνο από τα παραλειπόμενα κάποιων πολιτικών εκδηλώσεων ή τις ρωγμές κάποιων «ξύλινων» κειμένων μπορούμε να αντλήσουμε κάποιο φως, μέσα στο σκοτάδι της εικονικής πολιτικής πραγματικότητας, εκείνης που επικράτησε στη μετά-τον-Τσίπρα, μετά-Trump εποχή των «post-truth politics« (όρος που δεν μεταφράζεται και σημαίνει έκλειψη της αλήθειας από μια νέα προπαγάνδα, βασισμένη στο χειραγωγούμενο συναίσθημα, ανίκανο για λογική σκέψη).
Έτσι, καθώς πλησιάζουν οι ευρω-εκλογές (και όχι μόνο) εντείνεται ένας προπαγανδιστικός πόλεμος επιφανειακών εντυπώσεων, βασισμένος στην απόκρυψη της αλήθειας, παρόλο που η αναζήτηση στο διαδίκτυο συνήθως ξεσκεπάζει τις περισσότερες πολιτικές απάτες (Θα δείτε πιο κάτω τέτοια παραδείγματα…)
Στο μεταξύ, τα Κίτρινα Γιλέκα της Γαλλίας έγιναν ο αντίποδας αυτής της πλαστότητας, ως μία πραγματική λαϊκή εξέγερση που δεν το βάζει κάτω εδώ και 3 μήνες, κερδίζοντας τη συμπάθεια της συντριπτικής πλειοψηφίας όχι μόνο των Γάλλων αλλά και όλων των πληβείων του κόσμου.
Βλέποντας αυτό το φαινόμενο, η παρακμάζουσα Εικονική Αριστερά λιγουρεύεται ένα μερτικό από αυτή τη γνήσια λαϊκή εξέγερση, μπας και καταφέρει να σώσει τα (ολοένα και μικρότερα) εκλογικά ποσοστά της, καθώς και τις (ολοένα και πιο πλαστές) προσομοιώσεις πολιτικού λόγου, που αντικαθιστούν την ιδεολογική σαφήνεια με βερμπαλισμούς… Τεχνητής Νοημοσύνης, «ξύλινα» κείμενα που θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν παραχθεί από software Τεχνητής Νοημοσύνης και επιστρατεύονται συχνά για σκοτεινούς σκοπούς, όπως το περίφημο «προοδευτικό μέτωπο από τον Τσίπρα ως τον Μακρόν» που ανήγγειλε ο Ρέντζι κι ο… Παπαγλυφτούλης:
Από την άλλη πλευρά, παρόλο που δεν ξεκίνησαν σαν οργανωμένο κόμμα με σαφή ιδεολογία, τα Κίτρινα Γιλέκα δεν παρουσιάζουν μέχρι στιγμής κανένα τέτοιο σύμπτωμα πολιτικής παρακμής. Οργανώνονται για να διεκδικήσουν και την πολιτική εξουσία. Στις 26 και 27 Ιανουαρίου 2019 έγινε η πρώτη «Συνέλευση των Συνελεύσεων», όπου εκπροσωπήθηκε μια εκατοντάδα αντιπροσωπειών που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση των Κίτρινων Γιλέκων του Κομερσύ. Εκεί παραβρέθηκε και ο έντιμος δημοσιογράφος Δημήτρης Κωσταντακόπουλος, που έγραψε εκτενές ρεπορτάζ και ήταν ο πρώτος που κοινοποίησε το «μανιφέστο του Κομερσύ» στις 30 Γενάρη. Αξίζει να διαβάσετε εκείνο το εξαιρετικό άρθρο του.
Πέρασαν αρκετές μέρες από τότε, για να συνέλθει ο ελληνικός Τύπος από την αμηχανία που προκάλεσαν τα Κίτρινα Γιλέκα. Καταϊδρωμένη, τελευταία η συριζό-δουλη Εφ.Συν (μετά από πολλούς άλλους) αναδημοσίευσε το μανιφέστο του Κομερσύ χωρίς σχόλια. Προηγήθηκε αναδημοσίευση στην Ισκρα (11/2/2019) χωρίς αναφορά πηγής (όπως… συνηθίζει -χεχε) και αρκετές άλλες. Ξαφνικά, όλοι έγιναν (ή προσπάθησαν να το παίξουν) θαυμαστές των Κίτρινων Γιλέκων…
Αυτή ήταν γενικά η κατάσταση όταν ανακοινώθηκε ότι θα έρθει στην Ελλάδα να μιλήσει σε εκδήλωση της αριστεράς «ιδρυτικό στέλεχος των Κίτρινων Γιλέκων» ονόματι Φιλίπ Ζυραβέρ. Προσέξτε όμως κάτι… περίεργο:


Εκτός απ’ το σβήσιμο του σήματος της GUE, η τελική αφίσα είχε ιδιαίτερα τονισμένο τίτλο και όνομα ομιλητή με ιδιότητα «στέλεχος των κίτρινων γιλέκων», αλλά υποβαθμισμένες με πολύ ψιλά γράμματα κάποιες άλλες ιδιότητές του. Γιατί;

Η εξαπάτηση και το καπέλλωμα

Μετά από συζήτηση και αναζήτηση, βρήκαμε ότι ο Philippe Juraver δεν είναι «ιδρυτικό στέλεχος των κίτρινων γιλέκων» αλλά… υποψήφιος ευρω-βουλευτής της γαλλικής αριστεράς για το 2019! Η μόνη πραγματική σχέση του με τα κίτρινα γιλέκα είναι… αλληλεγγύη μαζί τους. Εξάλλου «στελέχη» των κίτρινων γιλέκων ακόμη δεν υπάρχουν, αφού δεν είναι επίσημο κόμμα με διαδικασίες ένταξης ή εσωτερικές εκλογές. Αναδύθηκε λοιπόν το ερώτημα:
  • Γιατί επιχειρήθηκε τόσο μεγάλη παραπλάνηση του κοινού από τους «οικοδεσπότες» της εκδήλωσης;
Μία απάντηση είναι ότι ο Ζυραβέρ, ως υποψήφιος ευρω-βουλευτής ήρθε στην Ελλάδα με σπόνσορα την GUE (αριστερό λόμπυ της Ε.Ε), οπότε τα κονδύλια που διατέθηκαν για το (προεκλογικό) ταξείδι του ωφέλησαν και τους οικοδεσπότες, οι οποίοι… με χαρακτηριστική κουτοπονηριά αποσιώπησαν το ότι είναι υποψήφιος ευρω-βουλευτής για το 2019 και στο Ελληνικό κοινό πούλησαν… καθρεφτάκια κίτρινων γιλέκων με το τσουβάλι. Βέβαια, είναι προφανές ότι «τις ιδιότητες του δεν τις έχει κρύψει ποτέ ο άνθρωπος. Άλλοι τις υποκρύπτουν και φυσικά για να το κάνουν έχουν τους λόγους τους». (όπως είπε μια φίλη).

Εδώ προκύπτει ένα άλλο θέμα. -Μπορεί να υπάρξει επαρκής εκπροσώπηση των κίτρινων γιλέκων από το κόμμα του Μελανσόν, με σχετικά μικρή απήχηση στη Γαλλική κοινωνία, πολλαπλάσια μικρότερη από εκείνη των ίδιων των γιλέκων? Μάλλον όχι! Το ζητούμενο που έχουν εκφράσει οι ίδιοι οι κιτρινο-γιλεκάδες είναι να κατέβουν σε εκλογές ως νέο κόμμα, ενώ πάνω από το 75% του γαλλικού λαού τους στηρίζει. Είναι διατεθειμένοι να αφήσουν στην άκρη αυτό το στόχο για να ενταχθούν όλοι στο κόμμα του Μελανσόν? Και… αν συμβεί αυτό, θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η πολιτική τους ισχύς και απήχηση στο λαό? Είναι προφανές ότι θα μειωθεί.
Είναι άλλο θέμα το να ιδρυθεί νέο κόμμα (περίπου σαν το Κ5Α της Ιταλίας) που να συνεργαστεί αργότερα με τον Μελανσόν, και εντελώς άλλο θέμα ένα καπέλλωμα η απορρόφηση. Η στάση του κόμματος Μελανσόν απέναντι στα Κίτρινα Γιλέκα θυμίζει έντονα τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο ελληνικό κίνημα πλατειών, που καπελλώθηκε και έσβησε (αν και είχε εν μέρει ενορχηστρωθεί εξ αρχής άνωθεν, σε αντίθεση με τα κίτρινα γιλέκα).
Υπήρξαν όμως και άλλα προβληματάκια στην εκδήλωση:

Ο (κρυφο-)συστημικός Συντονιστής


Συντονιστής χρίσθηκε ο Πέτρος Παπακωνσταντίνου της ΛΑΕ, γνωστός για κάποια κραυγαλέα φάουλ, π.χ. όπως κάποτε που συκοφαντούσε τον Julian Assange ως πράκτορα, σε παλιό του άρθρο που σβήστηκε αλλά το ξαναβρήκα στο «Μουσείο του Διαδικτύου»: https://archive.fo/xuZCt
Ο Π.Π συνέβαλλε και στη νατοϊκή απαξίωση του Νίκολας Μαδούρο μέσα σε πρόσφατο άρθρο του, όπου κατέληξε


Μετά, έβαλε στόχο τον Ντι Μάγιο (αρχηγό του «Κινήματος 5 Αστέρων») γράφοντας:
..είναι μάλλον πολιτικά αφελές να νομίζει ο Ντι Μάιο ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μια χώρα σαν τη Γαλλία ως πυγμαχικό σάκο για την προεκλογική του προπόνηση. Σε μια περίοδο, μάλιστα, που η ιταλική οικονομία δέχεται σοβαρές πιέσεις λόγω και της συνεχιζόμενης έντασης με τις Βρυξέλλες, η αντιγαλλική εκστρατεία για ψηφοθηρικούς λόγους φαντάζει άκρως ριψοκίνδυνος καιροσκοπισμός.
-Πέτρος Παπακωνσταντίνου
[direct link] «Καθημερινή» 11/2/2019
Δηλαδή, κατά τον συντονιστή της εκδήλωσης για τα Κίτρινα Γιλέκα Π.Π. η Γαλλία και ο Μακρόν είναι ένα, οπότε και η πάλη ενάντια στον Μακρόν είναι «αντιγαλλική»! Επομένως, με αυτή τη «λογική» και τα Κίτρινα Γιλέκα είναι αντιγάλλοι (!), όπως κι ο Ντι Μάγιο που πολεμά «τη Γαλλία», χρησιμοποιώντας την μάλιστα σαν «πυγμαχικό σάκο»! (ουάου)
Μια εξαιρετική αποδόμηση της «αριστερής» δημοσιογραφίας του Π.Π. υπάρχει εδώ: http://www.press-gr.com/2019/02/gilets-jaunes.html «Σαν τον φούρνο του Χότζα… η περίπτωση της προσέγγισης των gilets jaunes»
Για τον Παπακωνσταντίνου ταιριάζουν δύο λαϊκές ρήσεις, νομίζω. [1] «Πάρτον στο γάμο σου, να σου πει και του χρόνου» και [2] «ΤΙ γυρεύει η αλεπού στο παζάρι». Από τη δεύτερη εμπνεύσθηκα να φτιάξω μερικές σατιρικές εικόνες:


Η έχθρα κατά της Ιταλίας που… ενώνει

Μετά την αμέριστη στήριξη των Κίτρινων Γιλέκων από την Ιταλική κυβέρνηση (ιδίως απ’τον Ντι Μάγιο) θα περίμενε κανείς από «στέλεχος» (sic) των Κίτρινων Γιλέκων να πει έναν καλό λόγο για τους Ιταλούς, έστω ένα τυπικό «ευχαριστώ». Αμ δε…
Μπα?
  • Ποιος του είπε ότι το (αμεσο-δημοκρατικής δομής) Κίνημα 5 Αστέρων είναι «ακροδεξιό»;
  • Ποιός του είπε ότι η Ιταλία «δεν ακολουθεί τα αιτήματα του λαού»; Το αντίθετο ισχύει, διότι η Ιταλία (παρά τα όποια στραβά της Λέγκας) ακολουθεί τα αιτήματα του λαού της τόσο πολύ, ώστε έχει τη μεγαλύτερη λαϊκή απήχηση όλων των άλλων κυβερνήσεων της ΕΕ, με απόλυτη πλειοψηφία στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Ειδικά στο θέμα του κατώτατου μισθού και της άμεσης δημοκρατίας (που θέτει ο Ζυραβέρ ως κριτήρια) η Ιταλία είναι πολύ πιο μπροστά από τη Γαλλία.
Αν o Ζυραβέρ δεν μπορεί να δει τη διαφορά μεταξύ Λέγκας και Κ5Α αυτό είναι δικό του πρόβλημα που οδηγεί σε λάθος πολιτική, ενισχύοντας τη γραφειοκρατική δικτατορία των Βρυξελλών και το περιβόητο «μέτωπο από τον Τσίπρα ως τον Μακρόν». Στο μεταξύ, ο αρχηγός του Κ5Α Ντι Μάγιο έχει δηλώσει αμέριστη στήριξη των κίτρινων γιλέκων καθώς και προσφορά στο κίνημά τους το λογισμικό άμεσης on-line δημοκρατίας «Ρουσσώ», πoυ χρησιμοποίησε το Κ5Α για την εσωτερική του δημοκρατική δομή.
Παραλειπόμενα
Στο πάνελ της εκδήλωσης ήταν κι ο Δημήτρης Σαραφιανός. Απορώ ΤΙ είπε και ΤΙ σχέση είχε με Κίτρινα Γιλέκα. Αξίζει να διαβάσετε την επιστολή παραίτησης του Γιάννη Ραχιώτη από την ΕΕΔΑ (Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), όπου αντιπρόεδρος παραμένει ο κ. Σαραφιανός, ενώ η οργάνωση σήμερα ελέγχεται από το δίκτυο του Τζώρτζ Σόρος:
http://archive.is/7owwP#selection-451.0-495.127
…για αυτό και είπα κάποτε ότι ο Σαραφιανός «λέγεται ότι είναι», αντί να πω απλά «είναι» (άνθρωπος του Σόρος), παρόλο που το 2ο το θεωρώ σίγουρο με πιθανότητα άνω του… 96.7% !!!
Αξιοσημείωτο είναι, τέλος, ότι -μέχρι στιγμής- καμμία καταγραφή της εκδήλωσης δεν δημοσιεύτηκε σε βίντεο ή κείμενο ή -έστω- ηχογράφηση, παρόλο που σήμερα ένα απλό κινητό μπορεί να καταγράψει σχεδόν τα πάντα. Μόνο ένας ομιλητής δημοσίευσε αργότερα το κείμενο της δικής του παρέμβασης. Άραγε, δεν ενδιαφέρθηκε κανένας άλλος να ενημερώσει το ευρύτερο κοινό για την εκδήλωση;
Αν δεν δούμε στο μέλλον κάποιες άλλες ενημερωτικές δημοσιεύσεις, δεν αποκλείεται κάποιοι να μη θέλουν τη δημοσιοποίηση κάποιων λεχθέντων στην εκδήλωση που δεν (τους) συμφέρουν, αν και… κατά τον Νόμο του Χάνλον «Ποτέ μην αποδίδεις δόλο σε κάτι που εξηγείται πιο απλά λόγω βλακείας».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση