GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λέκκας: Πρωτόγνωρα τα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τη Δυτική Κρήτη

Για νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλης έκτασης ζημιές στη Δυτική Κρήτη, έκανε λόγο σήμερα α...

Για νέα και πρωτόγνωρα δεδομένα που είχαν ως αποτέλεσμα να προκληθούν μεγάλης έκτασης ζημιές στη Δυτική Κρήτη, έκανε λόγο σήμερα από τα Χανιά ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας Ευθύμης Λέκκας. Ο κ. Λέκκας επισκέφθηκε τις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές των Χανίων και το πρωί ενημέρωσε τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απόστολο Βουλγαράκη για τα τεχνικά και επιστημονικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ένταση των φαινομένων.

«Δεν έχουμε να κάνουμε με μια καταστροφή, η οποία εξελίχθηκε κάτω από ορισμένες υδρομετεωρολογικές και γεωλογικές συνθήκες, αλλά με μια καταστροφή η οποία ενδεχομένως να περιέχει και την κλιματική αλλαγή και τα δεδομένα που προκύπτουν από αυτό το φαινόμενο», τόνισε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ Λέκκας.

Παράλληλα, όπως επεσήμανε, είναι η πρώτη φορά που παρατηρούνται αυτά τα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής σε έναν τόσο περιορισμένο χώρο και με τόσο μεγάλη ένταση. Όπως εξήγησε, «έχουμε να κάνουμε με μια υψηλότατη βροχόπτωση, η οποία υπερβαίνει βροχοπτώσεις πολλών ετών στη Δυτική Κρήτη. Μια βροχόπτωση η οποία χαρακτηρίζεται όχι μόνο από τα ύψη της βροχής αλλά και με την μεγάλη ένταση της. Έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο το οποίο συνδυάζει την έντονη βροχόπτωση, την μορφολογία του εδάφους και το υδρογραφικό δίκτυο της περιοχής. Μαζί με τη φύση των πετρωμάτων και την γεωλογική δομή και διάσταση».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, εκτός από την βροχή, υπήρξε ένας «εγκλωβισμός» πολλών παραμέτρων που δημιούργησαν ένα νέο μορφολογικό πλαίσιο. «Η έντονη βροχόπτωση είχε επίδραση και στα γεωδυναμικά φαινόμενα με αποτέλεσμα να προκληθούν έντονα και μεγάλης κλίμακας κατολισθητικά φαινόμενα που έπληξαν και τα τεχνικά έργα», τόνισε ο κ. Λέκκας.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ έκανε ακόμα λόγο για φαινόμενα τα οποία εξελίσσονται όχι μόνο με την ημέρα όπως είπε, αλλά λεπτό προς λεπτό. «Πρέπει να ηρεμήσουν τα φαινόμενα για να κάνουμε τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν», επεσήμανε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας ότι «θα πρέπει να δούμε τον γενικότερο σχεδιασμό των έργων, της αποκατάστασης, τον μελλοντικό σχεδιασμό με μια νέα οπτική, την οπτική που εμπεριέχει και την κλιματική αλλαγή. Πρέπει να υπάρξει μια νέα προσέγγιση και να σχεδιάζονται «έξυπνα» έργα τα οποία θα πηγαίνουν παράλληλα με τις φυσικές διεργασίες».

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, αφού αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της συνάντησης με τον κ. Λέκκα έκανε γνωστό ότι εγκρίθηκε ποσό 15 εκατομμυρίων ευρώ για την άμεση αποκατάσταση των κατολισθήσεων στον Βόρειο Οδικό 'Αξονα του νησιού. Ακόμα ανακοίνωσε ότι προχωρά άμεσα η μελέτη για την αποκατάσταση της ζημιάς στη γέφυρα του ποταμού Ιόρδανου στον Πλατανιά εκτιμώντας ότι το έργο θα έχει ολοκληρωθεί πρίν από την έναρξη της θερινής περιόδου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι με τη διαδικασία του επείγοντος προωθούνται εργολαβίες για αποκατάσταση της προσβασιμότητας σε περιοχές που υπάρχουν προβλήματα. Ο κ. Αρναουτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι οι τεχνικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Χανίων και Ρεθύμνου θα ενισχυθούν με φροντίδα του υπουργείου Υποδομών από μηχανικούς. Ακόμα έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Περιφέρεια θα αποστείλει προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αίτημα για την παροχή οικονομικής βοήθειας καθώς το κόστος των ζημιών από την κακοκαιρία στη Δυτική Κρήτη αποτιμάται στα 130 εκατομμύρια ευρώ.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ανακοίνωσε ότι από αύριο Δευτέρα ξεκινούν οι διαδικασίες για την ανάθεση των έργων που αφορούν τις οδικές συνδέσεις του επαρχιακού οδικού δικτύου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση