GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κατσέλη: Να συγκροτηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι σε νεοφιλελεύθερες και ακροδεξιές πολιτικές

«Οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφέρον να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ενόψει της νέας ευρω-κοινοβουλ...

«Οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες έχουν συμφέρον να ενώσουν τις δυνάμεις τους, ενόψει της νέας ευρω-κοινοβουλευτικής περιόδου 2019-2024, αν πραγματικά επιθυμούν να αλλάξει πλεύση η Ευρώπη» δήλωσε η κ. Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενόψει της αυριανής εκδήλωσης που συνδιοργανώνουν στην Αθήνα η Ομάδα της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Ελληνικό γραφείο του Friedrich-Ebert-Stiftung και το Ινστιτούτο Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής (ΙΝΕΡΠΟΣΤ), όπου θα παρουσιαστεί η Έκθεση της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα, με τίτλο: «Ευημερία για όλους σε μια βιώσιμη Ευρώπη».

Η συμπρόεδρος της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Ευημερία και την Ισότητα σημείωσε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί η ζοφερή πραγματικότητα «εφόσον οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις ξεπεράσουν παραδοσιακούς κομματικούς ανταγωνισμούς και τις αψιμαχίες, συσπειρωθούν γύρω από ένα αξιόπιστο αλλά ριζοσπαστικό πρόγραμμα και προωθήσουν μέτρα και πολιτικές όπως αυτές που προτείνονται στην Έκθεση». Με κεντρικό μήνυμα ότι «μια άλλη Ευρώπη είναι εφικτή», η κ. Κατσέλη σημειώνει ότι ενόψει και των ευρωεκλογών η Έκθεση φιλοδοξεί «να ανοίξει έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ προοδευτικών δυνάμεων και πολιτών για το μέλλον της Ευρώπης». Όπως επισήμανε, η Έκθεση προωθεί 100 συγκεκριμένα και άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα πολιτικής ενταγμένα σε μια ρεαλιστική αλλά φιλόδοξη στρατηγική για μια βιώσιμη Ευρώπη.

Στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε ότι οι τεράστιες προκλήσεις «υπερβαίνουν εσωτερικές πολιτικές διαμάχες και σκοπιμότητες». «Λυπάμαι που μία Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έγινε αντικείμενο διαστρέβλωσης και μικροπολιτικής εκμετάλλευσης», σχολίασε στον απόηχο των αντιδράσεων που προκάλεσε και η αναγγελία της εκδήλωσης.

Στο ερώτημα του εάν ενόψει της αναμέτρησης των ευρωεκλογών, υπάρχουν περιθώρια στην Ελλάδα συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου μεταξύ Σοσιαλιστών, ανανεωτικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς και Οικολόγων, η κ. Κατσέλη σημείωσε την αναγκαιότητα ενεργούς συμμετοχής και στη χώρα μας στις διεργασίες που ήδη έχουν ξεκινήσει σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για να συγκροτηθεί ένα προοδευτικό μέτωπο απέναντι σε νεοσυντηρητικές, νεοφιλελεύθερες ή και ακροδεξιές πολιτικές. «Η κοινωνία, αν όχι τα κόμματα, είναι έτοιμη για τέτοιες συναινέσεις και προγραμματικές συγκλίσεις», τόνισε, για να υπογραμμίσει: «Οι κοινωνικές διεργασίες και ανακατατάξεις που έλαβαν χώρα ως αποτέλεσμα της κρίσης θα βρουν γρήγορα ή αργά πολιτική έκφραση μέσα από νέα προοδευτικά σχήματα αν όχι πριν, αμέσως μετά τις εκλογές».

Η πρώην υπουργός μίλησε και για τις ευθύνες της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη για τη σημερινή κατάσταση, και τόνισε ότι η πρόκληση για τους δημοκράτες σοσιαλιστές είναι μεταξύ άλλων «να προτείνουν λύσεις με προοδευτικό πρόσημο», προσθέτοντας ότι αυτός ο δρόμος «δεν θα είναι 'αναίμακτος'».

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση