GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υπουργός Εξωτερικών Κύπρου: Πρώτη φορά λαμβάνεται τέτοια απόφαση για την Τουρκία - Έτσι έπεισα τους εταίρους για τις κυρώσεις

Στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ που εισηγείται το Συμβούλιο Γεν...

Στη λήψη μέτρων κατά της Τουρκίας σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ που εισηγείται το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αναφέρθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης

Στο ερώτημα εάν ο ίδιος έπαιξε το χαρτί του βέτο για να πείσει τους εταίρους σε ό,τι αφορά την άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε: “Μετά την παρέμβασή μας, 23 σχεδόν χώρες υποστήριξαν το αίτημα, χωρίς οι υπόλοιπες να τοποθετηθούν ενάντια στην Κυπριακή Δημοκρατία. Υπήρχαν κάποιες αναφορές για προσεκτική προσέγγιση λόγω του μεταναστευτικού” και πρόσθεσε:

“Όσον αφορά το χαρτί του βέτο, θέλω να εξηγήσω κάτι για να είναι απόλυτα κατανοητό. Η απόφαση χθες, αφορά τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης. Τα συμπεράσματα της Διεύρυνσης, αφορούν την Τουρκία, την Αλβανία, τα Σκόπια, αφορούν τη Σερβία κ.ο.κ. Για να μπορούν να εγκριθούν τα συμπεράσματα, πρέπει να υπάρχει ομοφωνία από όλες τις χώρες. Εκείνο που είχα αναφέρει στην τοποθέτησή μου είναι ότι το προσχέδιο που αφορούσε την Τουρκία, αυτό που είχαμε ενώπιον μας όταν ξεκίνησε η συζήτηση, δεν μας ικανοποιεί και δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας”.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε σημαντική την απόφαση που λήφθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων για άμεση υποβολή προτάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

“Είναι η πρώτη φορά που λαμβάνεται τέτοιου είδους απόφαση όσον αφορά την Τουρκία και η απόφαση είναι λόγω των παράνομων ενεργειών της στην κυπριακή ΑΟΖ”, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέροντας ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει ως ξεχωριστό αυτό το θέμα και ενδεχομένως να ληφθούν και περαιτέρω αποφάσεις.

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση του ‘υπουργού Εξωτερικών’ των Κατεχόμενων Κουντρέτ Οζερσάι, για σύσταση ομάδας ειδικών που θα μπει στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι αυτά τα ακούσαμε και στο παρελθόν από το στόμα του κ. Οζερσάι σε μία προσπάθεια εντυπωσιασμού και σημείωσε ότι όλα αυτά λαμβάνονται σοβαρά υπόψη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου σημείωσε ότι η χθεσινή απόφαση έγινε με αφορμή συζητήσεις που έγιναν την περασμένη βδομάδα στον δημόσιο διάλογο περί της “δήθεν” διχογνωμίας της Κυπριακής Δημοκρατίας με προσφυγή που έγινε και αφορούσε την Αμμόχωστο. “Η κυβέρνηση πάντα συμμετέχει στην υποστήριξη τέτοιου είδους θεμάτων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο”.

Πηγή πληροφοριών: sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση